En introduktion till svart te

Svarta tetyper, Ursprung, Recept och mer

Kategorin "svart te" är varierat, smakfullt och fyllt med fantastiska te, varav många är våra favoriter. Men vad betraktas som ett svart te? Var kommer den ifrån och hur smakar den?

Du har sannolikt druckit svart te i flera år, och nu är det dags att verkligen förstå dessa djupa teer.

Vad är svart te?

Svart te är den mest populära typen te i väst. Många tror att detta beror på den djärva teens djärva smak och långa hållbarhetstid.

I öst är svart teförbrukning mindre vanligt. I Kina är svart te känt som "hong cha" (eller rött te ) på grund av dess röda färg (eller infusion).

Typer av svart te

Det finns många typer av svart te tillgängligt. De flesta kommersiellt tillgängliga svart te är blandningar av svart te med olika ursprung. Populära svart teblandningar inkluderar engelsk frukost, irländsk frukost och eftermiddagste.

Dessutom är många favorit svart teblandningar smakfulla med frukt, blommor och kryddor. Klassiska smaksatta svart teblandningar inkluderar:

Under de senaste åren har många teföretag börjat erbjuda mer exotiska och icke-traditionella svart teblandningar. Dessa kan innefatta smaker som choklad eller vanilj (kategoriserad som dessertte ), trä eller rök ( som Lapsang Souchong och ryska husvagn ), tropiska frukter, värmekryddor och torkade örter (som mint eller lavendel ).

Förutom blandade te säljs även svart te efter ursprung. Dessa teer kan vara:

Svart te kan bestå av maskinbehandlat CTC-te (som smälter snabbt och brukar avnjutas med mjölk och socker), handplockad ortodox te , lösbladste eller damm och fläktar .

Black Tea Flavor Profiles

Svarta teer tenderar att vara djärva och livliga, och de beskrivs ofta som sammandragande .

Smakerna av enstaka te kan beskrivas i stor utsträckning baserat på var de kommer ifrån. Olika te ursprung ger olika svart te smakprofiler på grund av deras unika terroir .

Klassiska smakprofiler med enstaka ursprung inkluderar:

Dessutom kommer säsongen där teen skördas, att påverka deras smak. Ett utmärkt exempel på detta är utbudet av smaker i olika teflöden i Darjeeling . Ett vårskörd Darjeeling svart te kommer att ha en mycket ljusare, grön smak, medan ett te skördat lite senare på året kommer att vara sött och fruktigt (vanligtvis med noter av muskatdruva, persika och aprikos).

Blandad svart te uppvisar ett brett utbud av smakprofiler beroende på ingredienserna.

Mjölk, socker och citron för svarta teer

Vissa svarta teer är avsedda att vara fulla av mjölk och / eller socker, medan andra är självdrinkare (te som är bäst utan att lägga till något).

Iced Black Tea

I Förenta staterna konsumeras den stora majoriteten av svart te som ett iste . Traditionellt har iste varit mer populärt i sydöstra USA, men detta förändras gradvis med den utbredda populariteten hos flaskor och konserverad is.

Parar svart te med mat

Den djärva smaken av svart te gör dem perfekta för parning med västerländska livsmedel. De flesta av de bästa teen för eftermiddagste är svart te, liksom de flesta te konsumeras med frukostmat . Svart te kan också para bra med vissa indiska, thailändska och afrikanska livsmedel.

Hur man gör svart te

Av alla typer av te är vanligtvis det enklaste att branta te.

För att göra svart te:

 1. Använd ca en tesked teblad per kopp varmt vatten. Vattnet kan vara i en koka eller nästan kokande.
 2. Stepa tebladet i två till sex minuter (beroende på din smak och typen svart te; Darjeeling svart te smakar vanligtvis bättre med en kortare brant).
 3. Spänn ut tebladen.
 4. Tillsätt mjölk, socker eller citron som önskat.

Du kan använda kallt vatten och kallt brött (kallt infusion "eller" kallt brygga ") ditt svarta te i fyra till åtta timmar i kylskåpet, och dra sedan ut bladen.

För att göra iset svart te kan du dubbla teblad, branta teet som vanligt och häll sedan hett te över isen.

Black Tea Recept

Från ett myntiset te till en varm te latte finns det många sätt att laga svart te. Iced tea är bland de mest populära svart te recepten , de är lätta att brygga och fantastiska för vilken dag på året som helst.

Medan många svart teer helt enkelt kan bryggas och serveras varma ensam eller med sötningsmedel, mjölk eller citron (som redan nämnts) finns det några få svarta te recept som är värda att notera.

Historien om svart te

Det finns flera historier som hävdar att man förklarar ursprunget till det första svarta teet. En berättelse om Gong Fu Wuyi Oolong (eller "Congou black tea") utvecklas i Wuyi bergskedjan i Kina på 15 eller 16-talet. En annan berättelse säger att det första svarta teet var Xiao Zhong (eller "Souchong black tea"), som utvecklades i Fujian, Kina, omkring 1730.

Svart te var den första typen te som skulle introduceras till Europa och Mellanöstern. Dess kommersiella framgång i väst ledde till storskalig produktion i Kina. Fueled av skotska och engelska entreprenörer och äventyrare som stal teplantor och frön från Kina, svart teproduktion sprids till andra länder. Dessa tidiga engelska teföretag planterade teplantager i andra länder och utvecklade maskiner för att bearbeta te utan att behöva kvalificerade teverkare.

Med tiden spridda svart teproduktion till Indien, Sri Lanka och Kenya, och senare i Indonesien, Vietnam, Thailand, Rwanda, Brasilien och på andra ställen.

Black Tea Origins

Handgjorda svart te produceras huvudsakligen i delar av Kina.

Högkvalitativa svartteor tillverkas mestadels i Kina, Indien (särskilt Darjeeling), Sri Lanka och (nyligen) Nepal.

Råvaror från teoriprodukter tillverkas för kommersiell blandning och säljs i stor utsträckning på auktioner. Dessa produceras i många delar av världen, inklusive Argentina, Brasilien, Indonesien, Kenya, Malawi, Rwanda, Vietnam, Thailand och Zimbabwe.

Under de senaste åren har flera länder som inte är kända för att göra svart te börjat producera begränsade mängder av det. Detta inkluderar England (där te odlas i växthus) och Japan (ett land som är känt för sitt gröna te). Japanskt svart te är känt som wakocha (bokstavligen "Japanskt svart te").

Black Tea Processing

De viktigaste stegen i svart teproduktion är följande:

 1. Skörd med hand eller maskin, det är också känt som "plockning" i teindustrin.
 2. Tung avverkning, vilket är en minskning av fuktinnehållet. Det görs vanligtvis i stora tråg med fläktar för att cirkulera luft och avlägsna fukt när den avdunstar.
 3. Rullning sker med maskin eller ibland, för hand för att bryta cellväggarna och släppa av eteriska oljor.
 4. Oxidation på grund av exponering av de eteriska oljorna i luften. Resultatet är en förändring i smak, arom och färg, ungefär som vad som händer när du skär ett äpple och låt det utsättas för luft i några timmar. Detta steg kallas ibland som "fermentation", men oxidation är en något mer exakt term för de kemiska processer som uppstår under denna fas.
 5. Bakning eller bränning via en hög värmeprocess som stoppar oxidationen och torkar teet för förvaring .
 6. Sortering är en process där allt avfall, till exempel stora stammar, avlägsnas och olika storlekar eller bladenivåer är uppdelade i separata satser. Detta steg görs vanligen för maskingjorda teer.
 7. Förpackning är när tebladet förvaras i påsar eller lådor för frakt. Sällan är behållarna märkta med ett stort antal.
 8. Blandning är ett valfritt steg som används för råvaror och många specialteor , men inte för enstaka teer.

Koffeinbelopp i svart te

I allmänhet innehåller svart te 50-90 mg koffein per kopp. Det finns emellertid många faktorer som påverkar koffeinhalten i te, vilket kan göra en viss kopp svart te högre eller lägre. Till exempel, en masala chai kommer sannolikt att ha mindre koffein än ett rent Assam-te eftersom det är blandat med kryddor som inte innehåller koffein.