Teabags vs Loose Leaf Tea

Varför är Loose Leaf Tea Better Than Teabags?

Det finns mycket prat om varför lövtoppar (till exempel "lössbladste" och "helbladstea") är bättre än tepåsar. Medan det är sant, består det mesta av breda generaliseringar, som "Lösbladstea är alltid bättre än tepåsar." Lär dig vad som skiljer tepåsar från lövtoppar, varför lövblad är vanligtvis bättre än tepåsar och hur man gör Växeln från tepåsar till lösglaste.

Hela bladet te mot teabags

"Helbladste" betyder te som i huvudsak består av hela, obrutna löv.

Tepåsar är vanligtvis gjorda från motsatt - låg tekvaliteter , som damm och fannings. Damm och fannings är mindre bitar av te, så de har en större yta än hela blad. En större yta betyder fler möjligheter för de eteriska oljorna (som gör te smaken och aromatiska) att förånga, vilket gör att teet är matt och föråldrat. Friskhet kan vara ett stort problem med typiska tepåsar av den anledningen, särskilt om de är förpackade i en papperslåda med pappersförpackning.

Vissa typer av te (inklusive många ångade japanska gröna te ) bryts naturligt under bearbetningen. De är inte tekniskt helbladiga, även om de ligger i högsta kvalitet. De står också inför vissa fräscha problem, men förlust av smak förstoras med mycket små teorter (som damm och fannings).

Vissa tepåsar är gjorda med helbladste. Men hela blad teabags är undantaget snarare än regeln.

Loose-Leaf Tea vs Teabags

Loose-leaf te är te som inte bryggs i en teabag.

När du bromsar lösbartste, har det (eller borde ha) utrymme för tealaves att absorbera vatten och expandera när de infunderar. Detta gör det möjligt för vattnet att strömma genom bladen och extrahera ett brett utbud av vitaminer, mineraler, smaker och arom från bladen.

När du brinner te i en tepagas, är dess infusion begränsad av tejpens storlek.

Förpackning av helbladstea i en liten tepag kommer inte att ge en mycket smaklig kopp. I många år har teabagindustrin anpassat te till tepagen. Genom att fylla tepåsar med mindre partiklar av te (i stället för hela blad) ökade ytan och infusionshastigheten av teet. En mer smakfull (men inte särskilt nyanserad) bryg resulterade. Det var billigt, enkelt och tillräckligt bra för din genomsnittliga "mjölk och socker" tedrikker, så det var framgångsrikt.

Mer nyligen har vissa tehandlare beslutat att anpassa tepagen till te. I stället för att använda smaksättningstekniker av te (små, brutna blad som kallas "damm" och "fannings") väljer de högre tehalter med mer sofistikerade smakprofiler och aromer. De får bättre bryggor från dessa löv än vad de skulle med traditionella tepåsar genom att lägga dem i plagg med stor storlek, tepåsar och tepåsar samt pyramidpåsar (pyramidformade tepåsar). Alla dessa teabagvariationer tillåter bladen att expandera mer än traditionella tepåsar, vilket ger en bättre brygga.

Obs! Eftersom infusionshastigheten förekommer i olika doser i tepåsar och med helbladstea, är det en skillnad i koffeinnivåer i tepåsar och helbladste .

Standardisering vs. Variety

Trots dessa innovationer i tepåsar, stannar många tekunnare dem fortfarande av två huvudorsaker. Den första har att göra med traditionen och njutningen av teritualer som inte innehåller teabaggar. Den andra har att göra med ett mer säsongsbetonat, hantverksmässigt, foodie-tillvägagångssätt till te.

Vanligtvis blandas tepåsar för standardisering. År till år kommer en speciell mataffär att smaka på samma sätt. Detta beror på att det blandas med te från hela världen. Varje år varierar mängden te från varje plats baserat på pris och den slutliga smakprofil som bländarna försöker uppnå. Ofta placeras en högre premie på teens pris och standardisering än på smakprofilens kvalitet och karaktär.

Loose-leaf te är ofta det motsatta. Lösbladstea kan vara specialtea från en enda region eller till och med en enda del av en enda bondgård.

Dess smakprofil , arom och utseende varierar från år till år och säsong till säsong. I allmänhet är fastigheter, regioner, bearbetningsstilar och växtsäsonger kända för speciella smaker och aromer, men det finns ett mycket större utbud av smaker och arom som är tillgängliga från lösbladstea än det finns från standardiserade blandningar. Denna bredd och djup teprofiler vänder sig till foodies (människor som är mycket intresserade av matsmak och politik) liksom andra tvångsmässiga typer (vilket framgår av den senaste utvecklingen av techstjärnor som vänder sig till te).

Så byter du till Leaf te

Bladte kan verka överväldigande först, men med hjälp av en vänlig teashop (på en online tehandlare med bra produktinformation) och några enkla tips, är det lätt att hitta och bryta te som du kommer att älska.

Tänk först på vilka smakprofiler du gillar i te och sök dem sedan i lös te . Om du föredrar svart te , prova svart lösa blad te. Om du gillar smaksatt te är det bra att övergå till smaksatt helbladste. Fråga din lokala teashop för rekommendationer eller kolla in olika företags online-erbjudanden. Tea provtagare och te i månaden klubbar kan vara bra sätt att prova nya te.

När du väl har valt några bladteor, räkna ut hur du ska brygga ditt te. Det finns många val, och vissa är bättre för vissa teformer än andra. Jag föreslår att det blir enkelt i början. Här är en lista över fem enkla sätt att brygga bladt te (inklusive ja, helbladstea i tepåsar). Du kan lära dig mer om att brygga och smaka på lösslöste med denna gratis te 101-kursen.

Nästa, expandera din horisont mer. Om du började med flavored leaf te, var noga med att prova ett osmakat te också då och då. Du kanske tycker att du föredrar det efter att din smak har utvecklats lite mer! Var inte rädd för att prova olika leverantörer. Överväg att investera i bättre te ware. Och framför allt följer din smak ! Om du dricker det du älskar och fyller i något som är vackert och förnuftigt för dig, ser du aldrig på tepåsar på samma sätt igen.