Astringency Definition

Astringency i te, vin, örter och mat

Astringency är en smakprov som används för vin, te och andra förbrukningsämnen. Det hänvisar till puckery eller torkning känsla skapad i munnen och halsen (främst på tungan). En stark sammandragande smak beskrivs ofta som "skarp" och det kan lämna munnen (speciellt väggarnas väggar) som känns grov, rå eller sandpapery. En låg till måttlig mängd astringency kan ha en mer subtil, jämn "glatt" känsla.

Känslan av astringency är en typ av munkänsla , precis som köldkänslan på tungan och i halsen som orsakas av mynta är en munkänsla.

Vad orsakar astringency?

Astringency orsakas av tanniner , som naturligt förekommer i te, kaffe, rött vin och vissa typer av frukt och örter. Svarta teer är vanligtvis högre i tanniner än andra tetyper och är därmed mer sammandragande. Grön te och andra tetyper kan också vara astringent.

Den fysiska känslan av astringency orsakas när tanniner krymper slemhinnor i munnen och halsen.

Vilka livsmedel och drycker är astringent?

Många mat och drycker är igenkännliga som astringent när du vet vad du letar efter. För att bättre förstå vad astringency är, smaka på några av dessa livsmedel.

Astringency i olika kulturs smakklassificeringar

I Amerika och många andra västerländska kulturer är bitterhet och astringency ofta förvirrad med varandra. Många människor kan inte skilja mellan de två, även om bitterhet är primärt en smak och astringency är främst en munkänsla.

I ayurveda är astringency en av de sex kärnsmakningarna. De andra är söta, sura, bittra (som skiljer sig från "astringent"), salt och skarp.

I japansk kultur görs en tydlig skillnad mellan bitter och sammandragande. Astringency i japanska teprovning beskrivs ibland som "en tilltalande bitterhet".

I vinodling har många människor förkastat tanken om astringency som en "smak" och säger att det är en "munkänsla" istället.

Astringency i teprovning

I vissa teer är en liten ödmjukhet önskvärt. I Western tea cupping är det förknippat med livlighet . I kinesisk teprovning finns det en viss överlapp mellan astringency och bitterhet, och det finns tre typer av astringency / bitterhet.

Alternativ stavning

Andra betydelser av "astringent"

Termen astringent kan också betyda:

  1. Orsakar kontraktion av hudceller och andra kroppsvävnader (som häxhasel gör mot porerna).
  2. Skarpa eller svåra på sätt eller stil (som av en person som är akter, akrobatisk eller ömtålig).

Medicinska astringenter används ofta för att stoppa eller sakta blöda och för att hjälpa sår att läka. Exempel på detta inkluderar yarrow-tinktur och kalamin-lotion.