Hongkongmjölkrecept

Hongkong mjölt te är också känt som "pantyhose tea" eller "silke strump te" eftersom det ofta bryggs i en stor te strumpa som liknar strumpbyxor. Den har en mjuk, krämig konsistens tack vare den förångade mjölken (eller om du väljer sötad kondenserad mjölk blir det tillfredsställande söt och fullmatad).

Som namnet säger, uppstod mjölte i Hongkong. Mjölket stammar från den brittiska kolonialregimen över Hong Kong. Den brittiska traditionen för eftermiddagste, där svart te serveras med mjölk och socker, blev populär i Hong Kong. Mjölket är liknande, förutom att det är gjord med förångad eller kondenserad mjölk i stället för vanlig mjölk. Det kallas "mjölt te" för att skilja det från "kinesiskt te", vilket serveras vanligt. Utanför Hongkong, kallas det för Hongkong-stil mjölk.

En variation är ismjölkt te. Iced mjölk i burkar eller plastflaskor finns i många av närbutikerna runt Hong Kong som 7-Eleven och Circle K.

Cha Chow är mjölkete beredda med kondenserad mjölk, istället för avdunstad mjölk och socker. Dess smak är, som man kan förvänta sig, sötare än vanligt mjölkt te. Mjölk och kaffe tillsammans heter yuan yang.

Riktigt bra mjölte är mycket smidig (krämig och fyllig). Läckert mjölkte har också lite vit skummig rest i koppens läpp efter att en del av det har druckit. Denna vita skum betyder att koncentrationen av smörfett i den använda förångade mjölken är tillräckligt hög.

Smaken och konsistensen av "Hong Kong" -stil mjölkte kan påverkas av den använda mjölken. Till exempel föredrar vissa Hongkongkaféer att använda en fylld mjölkvariant, vilket innebär att det inte är rent indunstad mjölk (som med de flesta detaljhandeln) men en kombination av skummjölk och sojabönolja.

Nedan är en lätt variation på klassiska recept i Hongkong-stil. För en extra behandling, använd den som bas för Yin-Yang Coffee-Tea .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera vatten och teblad i en liten kastrull över medelvärme.
  2. Koka upp. Minska värmen och låt sjuda i 3 minuter.
  3. Avlägsna från värme. Rör in sötad kondenserad mjölk. Återgå till värme.
  4. Återgå till koka. Smäll i 3 minuter.
  5. Stam och servera varma eller (valfritt) kyla och servera över is. Små glasögon är idealiska.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 212
Totalt fett 6 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 22 mg
Natrium 85 mg
kolhydrater 36 g
Kostfiber 0 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)