Masala Chai kryddor

Vanliga och ovanliga "Chai Tea" kryddor

Masala Chai , eller " kryddat te " är känt för sin överflöd av värmekryddor. Det finns många chai krydda variationer baserat på region, familjetradition och individuella preferenser. Här är en guide till masala chai kryddor som används i Indien och bortom.

Essential Masala Chai kryddor

Dessa kryddor finns i nästan alla versioner av masala chai:

Kanel - Rik, skarp, tannisk kanel är ett måste för de flesta masala chai. Hela kanelstänger är vanligare än pulver.

I USA är cassia (vanligtvis sålt som kanel) en lämplig ersättning för äkta kanel, som är blekare, mer känslig och gjord av många tunna lager av bark (i stället för tjocka barkskivor).

Kardemumma - De söta aromatiska kardemomfröskorna anses vara avkylda av vissa. Kardemum balanserar masala chai kryddblandningen med sin särpräglade smak och doft. Gröna kardemumma podar som är lätt krossade och rostade precis innan de kokas kommer att ge den mer givande smaken för masala chai. Grönt kardemumma kan köpas billigt på indiska eller asiatiska marknader. I vissa recept kan grönt kardemom kallas "elaichi" eller "elchi", vilket är dess södra indianska namn.

Klutor - Intensivt kryddiga kryddnejlika ger masala chai ett otroligt djup och fungerar som en perfekt folie för dess grädde och sötma. Även om hela kryddnejlika (som liknar små klibbar eller naglar) ger den bästa smaken, jobbar du med pulveriserat kryddnejlika.Ginger - Hot-yet-sweet ingefära gör masala chai kryddor upp till 11. Finhackad färsk är alltid bäst, men du kan också använda kristalliserad ingefära (ta bara bort något av sockret från ditt recept för att balansera det) eller pulveriserat ingefära i en nypa.

Pepparkornar - Piquant pepparkornar är de minst populära bland de vanliga masala chai kryddorna, men många säger chai är inte chai utan dem.

Spruckna svarta pepparkornar är typiska. Men hela svarta pepparkorn föredras för masala chai som är gjord av en blandning (snarare än från grunden) eftersom de behåller sin smak bättre under lagring. För en mildare pepparsmak kan vita eller gröna pepparkorn användas.

Regionala och valfria Masala Chai kryddor


Ajwain - Detta bittera indiska matsmältningskrydd smakar som en stark timjan eller karvägen och används sällan i chai utanför vissa regioner i Indien.

Allspice - Färskt eller försmord allspice smakar som en blandning av många sötare kryddor, vilket ger masala chai ytterligare komplexitet och djup.

Bay leaves - De är inte bara för soppa! I delar av Indien är de en viktig krydda för masala chai. Färska löv har en mild smak, medan torkade löv har en mer intensiv smak. Indiska laurbladen har en smak som cassia (krydden som vanligtvis säljs som kanel i USA), vilket gör dem idealiska kandidater för chai.

Koriander - Coriander kommer från fruktan av korilanderna, men det brukar kallas "fröet" av växten. I dryckesvärlden är den känd som en stor smakkomponent av många belgiska vitabiers och ett valfritt krydd i masala chai. Det ger chai en lite citrusy smak medan du bor i linje med det övergripande temat med kryddig sötma.

Det är bäst när det rostas och slipas strax före användning.

Choklad - Choklad är ett tydligt västerländsk bidrag till chai. Det kan tillsättas som chokladbitar, kakaopulver eller till och med chokladsirap. Många kaffebryggare erbjuder chokladchai-te, och vissa erbjuder också vanilj chai-te, hasselnötschai-te, kaffechai-te och mer.

Fänkålfrön - Fennikelens aromatiska, anisliknande smak ökar förfining och charm till masala chai. De torkade gröna frönana ska stekas före användning och läggas till kokande masala chai-kryddblandningen i sista minuten (för att hålla den från överbelastning av bryggen). I vissa masala chai recept kallas det av sitt hindi namn, stavat "sonf" eller "soanph".

Citrongräs - I Amerika är zesty citrongräs vanligtvis associerad med thailändsk mat, men två sorter av växten används i traditionell indisk matlagning.

Frisk citrongräs ger masala chai en ny citrusnote som är särskilt tilltalande i chai-te med mycket ingefära.

Licorice root - Som en "älskar det eller hatar det" smak, är lakrits bäst används med försiktighet i masala chai. Om du älskar det kan du lägga till det i chai fräscha, torkade eller till och med i form av tepåsar. Börja med lite och lägg till mer efter smak.

Mace - Mace är gjord av skyddskåpan av muskotfrö . Den har en liknande smak men är mer känslig. Det är bäst i små mängder i mildare chaiblandningar och det bör läggas till i sista minuten för bästa smak. Intressant nog kan det ge masala chai en liten orange tinge.

Muskot - Muskot är vanligtvis förknippat med glögg och cider. Med den typen av en stellare varm dryckspojke, är det bara meningsfullt att det också är bra i chai. Den har en sötare, starkare smak än mace, som kommer från en annan del av samma växt, men (som mace) är det bäst när det läggs till din simmering chai i sista minuten, precis innan du serverar.

Saffron - Saffrons prispunkt gör det till ett "speciellt tillfälle" chai krydda. Den har en bitter smak och ger en ljusgul färg. Jag använder den i små mängder som en framträdande ingrediens i milda masala chai blandningar.

Star anis - Star anis används i allt från Galliano Likör och Sambuca till Kinesisk "Five Spice" -blandning och Indisk "Garam Masala" Spice Blandning. Det kan också användas för att ge en anisliknande smak till chai. Det är en mycket stark smak och används bäst i små kvantiteter.

Tamarind - Frisk eller pulveriserad mogen tamarind lägger till en sur, fruktig anteckning till många asiatiska drycker, inklusive vissa versioner av masala chai. Den finns på indiska marknader. Vissa säger att det är en förvärvad smak.

Vanilj - Som choklad är vanilj ett västerländskt tillskott till chai-te. Vaniljbönor ger bättre smak än extrakt, men de är mycket dyra. Ren vanilj extrakt kan användas i stället, men kom ihåg att det inte tar mycket extrakt för att få en mussla av vanilj smak.

Vita vallmofrön - I delar av Indien används rostade vita vallmofrön (även kallade "khaskhas") i masala chai.

Detta ska inte förväxlas med det kontroversiella sydasiatiska "vallmytte", som är gjord med malda vallmofrön och innehåller låga nivåer av opiater. Blå och grå vallmofrö är mer allmänt tillgängliga i USA och kan användas istället för vita vallmofrön.