En introduktion till Earl Grey Tea

Earl Greys smak, historia, koffeinnivåer, typer och mer

Earl Grey tea är en av de mest populära te i väst. Det här svarta teet med citrusfärger är en perfekt introduktion till te, det är bra serverat varmt eller kallt och parar bra med mat. Det är därför det är en favorit för eftermiddagste och föredras av många tedrycker över hela världen.

Det finns mycket mer att veta om Earl Grey. Låt oss utforska sin historia och det stora utbudet av Earl Grey tillgängligt.

Earl Grey's Flavour

Earl Grey är ett svart te , så det har vanligtvis en djärv smak. Till skillnad från Orange Pekoe (som är en te kvalitet som heter den holländska kungliga House of Orange-Nassau snarare än frukten eller färgen orange), har Earl Gray en citrusy smak.

Earl Greys citrusmak smak beror på tillsats av naturlig eller syntetisk bergamotolja. Bergamot orange är en typ av aromatisk citrusfrukter som vanligtvis odlas i Medelhavet. Bergamotolja extraheras från bergamotfruktens hud.

Även om Earl Grey varierar från en producent till en annan, beskrivs smaken ofta som ljus, uppfriskande och djärv.

Earl Greys historia

Earl Grey är uppkallad efter Earl Charles Grey i England, som var premiärminister från 1830 till 1834. Även om han avskaffade slaveri under sin tid på kontoret, är han mest minns för hans namnmakte.

Den gemensamma historien bakom namnet Earl Grey är att receptet var ett tack till politikerna.

Det sägs att han räddade sonen till en kinesisk teblandare från att drunkna. I tacksamhet för denna goda gärning gick mixern på detta speciella recept för ett svart te smaksatt med bergamotolja.

I verkligheten är det mycket osannolikt att Earl Charles Gray någonsin besökt Kina, mycket mindre räddade en drunkningspojke där.

Ingen vet verkligen varför Grey fick denna ära, även om teet namngavs om Charles Greys tid på kontoret. Det är helt möjligt att namnet kunde ha blivit en nick till en stark politisk ledare.

Mer sistnämnd har Earl Grey te gjort ett antal framträdanden i populärkulturen. Det är en favorit av kapten Picard i " Star Trek: The Next Generation ", liksom Sir Leigh Teabing av " Davinci Code. "

I Amerika är Earl Grey ibland stavad Earl Grey istället, men detta är inte en allmänt accepterad stavning av namnet.

Koffein i Earl Grey

Koffeininnehållet i Earl Grey varierar från en typ till ett annat, men det är i allmänhet jämförbart med andra svarta teer.

Typer Earl Grey Tea

Earl Grey är så populär att det har skapat ett antal liknande te. En av de mest populära av dessa är Lady Gray, som vanligtvis är en blandning av Earl Grey och blå kornblommar.

Andra populära Earl Gray-variationer inkluderar:

Vissa teföretag erbjuder andra statliga namn som Mademoiselle Gray eller Lord Gray. Dessa blandas med kryddor, blommor (som rosenblad eller lavendel) eller andra ingredienser.

Några kaféer och teaffärer erbjuder också en drink som heter London Fog. Detta är en te latte gjord av Earl Grey, ångad mjölk och vanilj sirap.

Hur man gör och njuter av Earl Grey

Earl Gray är som många svart teer ganska lätt att förbereda. För att brygga Earl Grey-te behöver du en tekanna, några Earl Grey teblad och kvalitetsvatten som nästan kokar eller vid kokpunkten.

Vissa människor föredrar att förvärma sin tekanna med varmt vatten, vilket hjälper till att upprätthålla upptagningstemperaturen. För att göra detta, häll helt kokande vatten i tekanna, vänta en minut och kassera sedan vattnet.

Att göra Earl Grey:

  1. Använd ca en tesked teblad (eller en vanlig storlek teabag) per kopp varmt vatten.
  2. Brant i kokande eller nära kokande vatten i fyra till fem minuter, beroende på te och dina smakpreferenser.
  3. Ta sedan bort tebladen (eller tepåsen).

Vissa människor njuter av socker och / eller citron i deras Earl Grey. Medan det inte är traditionellt att lägga till mjölk till citrustvätt, tycker vissa amerikaner också om mjölk i Earl Gray.

Earl Grey te är en av de föredragna teerna för eftermiddagste . Det passar mycket bra med många godisar, som scones och Madeleine kakor . Earl Grey är också ett bra te för brunchparingar .

Hur man köper Earl Grey Tea

Earl Gray är tillgänglig i de flesta västerländska livsmedelsbutiker, tebutiker och gourmetmataffärer, liksom på de flesta online-butikssidor.

Köp Earl Grey Tea på Amazon

Om du vill prova en mängd olika typer av Earl Grey, kolla in företag med Earl Grey te sampler eller smaksatt te i månadsklubbarna .