Vad är skillnaden mellan pudding och efterrätt?

Fråga: Vad är skillnaden mellan pudding och efterrätt?

I både brittisk och irländsk mat är skillnaden mellan pudding och dessert ganska förvirrande även till infödingar. Vissa tror att det är en hänga över från klasssystemet, och till viss del har det viss inverkan, men kanterna är nu mycket suddiga. Det finns lättare definierade skillnader som måste göra mer med innehållet i maträtten, oavsett om det är lätt i substans och innehåll, snygg restaurangstil eller hemtrevlig.

Den klaraste skillnaden mellan en pudding och en efterrätt är dock att en efterrätt måste vara söt, men en pudding kan vara både söt och smaklig.

Förvirrad, jag är inte förvånad.

Här är svaren i de enklaste termerna.

Pudding kan vara söt eller savory, Dessert måste vara söt.

Brittisk och irländsk mat äcklas med salta puddingar - Yorkshire Pudding , serveras med rostbiff i en traditionell söndagslunch, svartpudding eller en vinteruppvärmd biff och njurepudding. Dessa rätter kallas alla puddingar men är absolut, inte söta.

En pudding är mer hemtrevlig och rustik

En pudding anses ofta vara ett mer hemtrevligt, rustikt eller traditionellt recept. Ofta, men inte alltid sant, när ordet pudding används i Storbritannien eller Irland framkallar den en bild av stora brittiska puddingar som Spotted Dick , Rice Pudding, Roly Poly. En pudding kommer ofta att bakas och kommer nästan alltid att innehålla en bra hjälp av stärkelse och kan ofta innehålla suet , bara tänka på en traditionell julpudding eller en ångad svamp med vanilj.

En efterrätt är lättare, mer sofistikerad

En efterrätt kokas ofta inte och om den är kokad blir den lättare och mer sofistikerad än de ovan nämnda plantskötselpuddarna. Bra exempel är choklad, en mousse, lätt, uppfriskande champagnegelé, souffel, dårar, brulees eller trifle. Det finns ju många, många fler.

En efterrätt är också en snyggare konfekt än ett hemspunnet recept.

Klass gör skillnad?

Även om många inte gillar att erkänna det, använder termen pudding eller efterrätt konnotationer av klassen. Att använda "Dessert" antas vara posher än en hemtrevlig pudding. Men i högklassen cirklar (eller de som strävar efter att vara) kommer du sällan att höra ordet dessert som används.

Klass distinktionen har eroderats med mer traditionella recept som gör en fashionabel återkomma under senare tid; många restauranger (inklusive topprestauranger) med Pudding för att hänvisa till den söta kursen på menyer.

Skillnaden mellan pudding och efterrätt beror också på landet

Termen pudding när den används för att referera till den söta kursen efter en huvud är en typisk brittisk term. I USA och många andra länder är det en efterrätt.