Hur man ger upp koffein

Hur man slutar koffein eller vägra dig själv av koffein

Oavsett om det är för din fysiska hälsa, din mentala hälsa eller fasta skäl, att ge upp koffein eller minska koffein i kosten utan att uppleva koffeinavtagningssymtom kan vara en allvarlig utmaning. Men som många utmaningar är det lättare med lite förberedelse och know-how. Dessa tips om hur man slutar en koffein vana kommer inte att göra sparken koffein vana enkelt, men de kommer att göra det mycket lättare än det annars skulle vara!

Identifiering av koffeinkällor

Det första steget att minska koffein från din kost (eller eliminera koffein helt och hållet) är att identifiera hur du konsumerar koffein. Följande livsmedel är vanliga källor till koffein:

Tänk på att "decaf" kaffe och te är lägre i koffein än deras vanliga motsvarigheter, men de innehåller fortfarande lite koffein.

Du kanske också vill lära dig mer om koffeinhalten kaffe, te och choklad för att bättre förstå hur mycket koffein är i varje koffeinkälla och läsa upp faktorer som påverkar koffeinhalten i kaffe , koffeinhalten i Starbucks-kaffe , faktorer som påverkar koffein nivåer i te , koffein i grönt te och koffein i blad te kontra tepåsar .

Identifiera begär

När du har identifierat vilka koffeinbelastade ämnen du konsumerar, identifiera vad som driver dig att konsumera dem. Till exempel dricker du kaffe för att du gillar smaken, eftersom det är ett fordon för socker och mjölk, eller för att du är trött?

När du har gjort en lista med dina skäl för att konsumera koffeinkällor, är du redo att hitta lågt koffein eller ingen koffeinsubstitut för dessa begär.

Hitta ersättare

Tänk på ditt begär och (motstå strävan att grotta!) Brainstorm på alternativ som kan möta några (eller alla) av de behov du har träffat av det ämne du undviker. Till exempel, om du älskar mjölken och sockret i din latte, prova en koffeinfri rooibos latte istället. Om du gillar den rosa smaken av kaffe, försök med lav-caf Houjicha rostad te eller koffeinfri cikoria . Denna samling recept för särskilda kostbehov innehåller mer koffeinfria recept .

Avvena dig av koffein

Detta steg är det svåraste. Gradvis avväg dig av koffein för att undvika koffeinavdrag, och följ mina tips om att minska koffeinavdragssymtom om du upplever koffeinhuvudvärk eller andra obehag. (Medan "kallt kalkon" -metoden fungerar för vissa, är det sällsynt. För att använda ett gammalt uttryck vinner tävlingen långsamt och stadigt.)

Håll reda på vad du konsumerar och vad du tycker om det. Är det rooibos latte som inte träffar platsen? Hitta en annan ersättare! Var inte rädd för att fråga dig lokal specialmatsal / dryckesleverantör för rekommendationer. Som en tidigare te sommelier kan jag säga att det är en mycket vanlig fråga!

Zon in på din "gillar"

Nu när du sparkar koffeinvanan (rätt?), Ta reda på vad du vill (eller till och med kärlek!) Om potentiella substitut.Det finns en berömd historia i tevärlden om den noterade teförfattaren James Norwood Pratt. Han var en vinförfattare tills han var tvungen att ge upp alkohol eller möta en tidig grav. Han tog upp te som en ersättare, blev kär i det och är nu en av de mest kända teförfattarna i världen! Hitta ditt "te" och utforska smaker, aromer och fysiska / mentala effekter som det kan.

Slutligen, var inte rädd för att investera lite i din nya funna (och förhoppningsvis friskare) vana. Hitta en ersättare du älskar? Tillbringa några extra pengar om du måste. Ju mer du behandlar det som en tillfällig lösning, ju mer tillfälligt blir det!

Andra koffeinartiklar