Teflöden i Darjeeling

Vad är skillnaden mellan 1st Flush, 2nd Flush & Autumnal Darjeeling Tea?

I följande Q & A svarar Kaushal Dugar i DarjeelingTeaXpress vanliga frågor om teflöden i Darjeeling, Indien.

Vad är ett teflöde?
Te spolning avser te växande årstider (vissa tidsperioder) i Darjeeling.

Vilka är de stora teflödena som odlas och skördas i Darjeeling?
Darjeeling har totalt tre huvudspolor enligt följande:

Det finns emellertid också två mindre spolor:

Det bör noteras att tidsperioderna inte är fasta och det beror på vädermönstren i Darjeeling. Överdriven nedgång tidigare än förväntat kan minska tidslinjen för en andra spolning samtidigt som regnsköljet spolas med några veckor och vice versa.

Vilka typer av smaker kan jag förvänta mig från varje Darjeeling-teflush?
Darjeeling First Flush Tea - Teets färg är lätt och klar med stark sprit. Bladen har en blommig doft, med en livlig karaktär.

Darjeeling Second Flush Tea - Teet har en mörk färg och stark smak i motsats till första spolningsteor. Tebladen har lila blommar och har en fruktig smak i allmänhet. För att förklara vidare har te en gulfärgad nyans och smak är mestadels muscatel druvsmak orsakad av att teplantan reagerar på små insekter som suger juicer från stjälkarna.


Darjeeling Third Flush Tea - Tefärgen är mörk eller coppery och texturen är fyllig men den har en lättare smak. Höst Darjeeling har en delikat och en gnistrande karaktär.

Vilken spola är den dyraste? Varför?
Generellt sett betraktas första spolade teer dyrare på grund av sin starka sprit och en livlig karaktär.

Första spolströden produceras i mindre mängd och därmed överstiger efterfrågan utbudet. Det bör dock noteras att Darjeeling tefiskare normalt har en särskild preferens för antingen första eller andra flush och inte har något emot att betala premie för bra kopp te.

Vad gör Darjeeling andra spola te så unikt? Hur får det sin muscatel smak?
Darjeeling andra spol är så unik eftersom det tydligt ger den unika muscatel-smaken Darjeeling är känd för eftersom inget annat te i världen kan ta med sig en unik smak. Den unika muscatelsmaken beror på kombinationen av unikt väder, topografi och växttyper. Forskare från Tocklai Experiment Station (TES) i Tea Research Association (TRA) i Upper Assam och Japans Kyoto University (molekylära mekanismexperter) har identifierat generna i de växter som bara uttrycker sig efter att få infekteras av insekterna - det leder till att Skapandet av den unika smaken och tarpinerna (geraniol och lunalook) berikar doften.

Finns det något annat som du skulle vilja dela om säsongens Darjeeling-te?
Säsongssituationen i Darjeeling-te, dvs de olika spolarna ger olika smak från teet som plockas från samma växter under olika tider på året.

Även om ingen säsong / spolor är desamma, så under första spolning kan du få gyllene färglut och samma blad skulle ge mörkbrunlut under den andra spolningen. Sådan smak kan tillfredsställa pallarna av olika tedrycker effektivt.