Förstå dina orange likör alternativ

Curacao, Triple Sec, Grand Marnier ... Vilka att välja?

Av alla likörer som används i cocktails, kommer du att upptäcka att apelsinlikor används oftast och det gör dem nödvändiga för en välsorterad bar .

Det finns många apelsinlikörer tillgängliga idag och listan växer ständigt. Triple sec, curaçao, Cointreau och Grand Marnier är de namn som du oftast kommer att se i recept, även om vissa bara listar apelsinlikör som ingrediens.

Med alla dessa alternativ, hur vet man vilken likör som ska användas?

Vad är skillnaden och kan man ersätta en annan? Det här är svåra frågor och apelsinlikör är möjligen en av de mest förvirrande kategorierna i destillerad sprit, så låt oss försöka hjälpa till med detta dilemma.

Orangelikörförvirringen

Historien bakom orange likörer är som utspädd i motstridiga berättelser som Martini och Margaritas ursprung. Det är ett ämne som många moderna cocktailexperter fortsätter att debattera, undersöka och försöka spåra. Även de exakta definitionerna av var och en av huvudkategorierna är upp till debatt. En av de bättre försök att förklara denna fråga har gjorts av Jay Hepburn på bloggen Oh Gosh !. Från min egen forskning håller jag med hans slutsatser i artikeln En kort historia av apelsinlikör. Istället för att upprepa det som skrivs så bra är här de viktigaste punkterna för att skilja orgellikor från varandra:

Curaçao - (även curaçoa) Denna likör har sitt ursprung på den karibiska ön med samma namn.

Det antas att när de spanska planterade apelsinträden skapade klimatet en mycket mer bitter frukt som visat sig vara bättre efter torkning och så småningom användes den torkade skalen för att göra denna nya sprit. Det nederländska bolaget Bols har ett påstående att vara den första som producerar curaçao.

Curaçao användes också i klassiska cocktails som Brandy Cocktail som sötningsmedel före populariteten av vermouth och torrare cocktails.

Runt början av 1900-talet började curaçao-producenterna sälja andan i en mängd olika färger. Idag kan den hittas i orange, blå och (sällan) grön, med den blå versionen som ett av de vanligaste sätten att skapa blåa cocktails.

Triple Sec - Det verkar som trippel sek var det franska svaret på den nederländska curaçao. Både Combier och Cointreau har gjort anspråk på att vara den första trippel sek och båda förbli premiumalternativen för trippel sek. Namnet "triple sec" har tillskrivits medelvärdet trippeltorkat, trippel destillerat, liksom det tredje Cointreau-receptet som provats och det som fortsätter att vara flaskat.

Idag är "triple sec" mer av en generisk term för en apelsinlikör och har ett rykte som en lågkvalitativ anda. Detta beror på de många trippelflaskorna du kan hitta för ungefär $ 5 som är nästan obehagliga på egen hand och därför lägger inte till mycket när det gäller kvalitet till en cocktail. Det kan vara varför premium-märkena med trippel sek har skingrat bort från att använda namnet på etiketten.

Grand Marnier - Detta är signaturmärket av Cognac-baserade apelsinlikor, som är få i antal, även om den italienska likören Gran Gala är ett annat bra alternativ. Grand Marnier började under varumärket "Curaçao Marnier" och många av de ursprungliga curaçaoerna hade en brandy eller rombas, så det här är ett bra alternativ för klassiska cocktails .

Andra apelsinlikörer - Det finns en mängd olika märken av apelsinlikör som inte omfattas av någon av kategorierna ovan, vissa för varumärkets rena ändamål använder inte en viss etikett. Dessa apelsinlikor varierar i basen, en mängd apelsiner och ytterligare ingredienser.

Vilken apelsinlikör ska jag använda?

Det här är en laddad fråga, och det är uppriktigt, det finns inget korrekt svar större delen av tiden. Vissa cocktails fungerar bäst med den mörkare Grand Marnier medan andra kan vara bäst med den skarpa delen av en premium curaçao. Det finns många drinkare som också har sina egna personliga preferenser. Många cocktailrecept kommer att föreslå en viss apelsinlikör, ibland med det generiska namnet triple sec eller curaçao och ibland hänvisar till ett specifikt varumärke som antingen har visat sig fungera bra eller en som är specifik för en marknadsföringskampanj.

När du väljer apelsinlikör att använda, kanske du vill ha följande i åtanke:

  1. Håll både en ljus och mörkbaserad apelsinlikör i baren. De vanligaste premiumvalen skulle vara Cointreau (ljus) och Grand Marnier (mörk), även om det finns andra märken som är lika stora för båda.

  2. När du byter, försök behålla samma ljus eller mörka bas som receptet kräver.

  3. En billig apelsinlikör (ja, jag tänker på de $ 5 triple secs igen) kan förstöra en annars perfekt cocktail.
  4. Om du har en favorit apelsinlikör och ett nytt recept som kräver en annan likör, ge din favorit ett försök. Det är sannolikt att vara lika bra, om inte mer tilltalande för dig.

  5. I allmänhet, när jag lämnat någon annan guide än "orange likör", brukar jag till en början en teori om att använda ljusorange likörer i cocktails med liknande lätta smaksatta ingredienser och mörkorange likörer i mörkare cocktails. Till exempel i gin, rom och tequila cocktails kan jag börja med en curaçao medan i cocktails med brandy eller whisky skulle jag börja med Grand Marnier. Detta är inte alltid det bästa alternativet, men det är en bra utgångspunkt.

Återigen vill jag rikta dig till Oh Gosh! där Jay Hepburn gjorde en Orange Likör Showdown 2008. Innehållet i den samlingen av artiklar är jämförelser och provsmakning av många av de premium orangelikörerna som finns tillgängliga på marknaden och en studie av hur vissa jämför när de blandas i olika stilar av cocktails.

Orangelikör Cocktails

Nedan finns cocktail recept som använder den generiska termen "orange likör" som en ingrediens. Detta kan göra det svårt att bestämma vilken apelsinlikör som ska användas. Se tipsen ovan eller använd helt enkelt vad du har på lager och se hur det går.

Curaçao Cocktails

Curaçao (uttalad kurra-så ) likör är en söt, apelsin-smakad destillerad anda. Det tillverkas ofta av de torkade skalerna av små laraha-apelsiner som är mer bittra än vanliga apelsiner.

Curaçao likör är den äldsta stilen av apelsinlikör som är känd och kallas ofta i klassiska cocktailrecept .

Det finns fyra färger av curaçao: orange, blå, grön och vit.

Ändå kan färgalternativen på curaçao användas för att skapa drycker av olika färger samtidigt som den allmänna smaken av drycken bibehålls. Om du bryter ut curaçao för att få en annan färgeffekt, var medveten om hur färgen kommer att påverkas av cocktailens övriga ingredienser (t.ex. blå curaçao med ananasjuice skapar en akvamarinfärgad dryck).

De flesta Curacao likörer är 30% ABV (60 bevis) .

Obs! Blå curaçao finns även i alkoholfri form. Detta är användbart när du vill vrida mocktails en nyans av blått. Denna curaçao kan ofta hittas i mixersektionen i spritbutiken, bredvid grenadin, läsk och limejuice.

Triple Sec Cocktails

Trippel sek är orangefärgad likör som varierar mycket i kvalitet. Cointreau och Combier är två av de äldsta och mest pålitliga premium varumärkena tillgängliga, och det finns många som är betydligt lägre både i pris och kvalitet. Denna likör är ofta klarfärgad, men vissa med en brandybas kan vara gyllene.

Sec översätts från franska för att innebära "torr" och trippel sek anses ofta innebära tre gånger torr , men i så hänseende betyder det ofta att likören är trippel destillerad .

De flesta trippel sek är 30 volymprocent volym (60 bevis) .

Cointreau Cocktails

Cointreau (uttalad kwahn-troh är ett varumärke för den mest kända premium trippellikörlikan. Dess exceptionella jämnhet och skarpa apelsinsmak gör den idealisk för cocktails och det är därför det ofta kallas för namn. Recepten nedan faller in i den här kategorin, listande Cointreau som den föreslagna apelsinlikören. 80 bevis (40% alkohol / volym)

Besök Cointreaus hemsida.

Combier Cocktails

Combier är "andra" premium trippel sek som påstås ha varit den första i sitt slag. Denna franska likör producerades först 1834 av Jean-Baptiste Combier och är inte så känd i USA eftersom den först nyligen blev tillgänglig här. Det destilleras tre gånger och smakas med tre sorter av bittra och söta apelsiner. Combier Original har en neutral andningsbas och Royal Combier blandar originalet med VSOP Cognac.

Combier Original: 80 proof (40% alkohol / volym), Royal Combier: 76 proof (38% alkohol / volym)

Besök Combier hemsida

Grand Marnier och Grand Gala Cocktails

Få apelsinlikor har distinktionen att vara en extremt slät, brandybas som gillar Grand Marnier. Det är en favorit apelsinlikör bland bartenderna och kan användas i otaliga drinkar. Grand Marnier har en bas av fransk Cognac och den har en italiensk motsvarighet, Gran Gala med en brandybas. Det kan finnas en handfull andra apelsinlikor som kommer och går på marknaden som kan konkurrera med dessa, men dessa två är grundstenen i denna stil av apelsinlikör.

Drycker tycker att kombinationen av brandy och apelsin är mycket användbar i cocktails och det kan ofta stå på egen hand eller lika med andra raffinerade destillerade sprit som den vackra cocktailen visar. Var och en av dryckerna i den här listan ringer för den ena eller den andra.

Båda likörerna är 80 bevisa (40% alkohol / volym).

Grand Marnier Webbsida - Granskning av Gran Gala

Andra specifika apelsinlikor

Orangelikor är så populära i cocktails att det finns många andra märken på marknaden. Några, som Patrón Citrónge och Aperol, är huvudstöd på marknaden, medan andra är mer specialiserade boutiquelikörer som kanske inte är tillgängliga eller har ett långt liv på marknaden. Min rekommendation är att om du stöter på en unik flaska premium apelsinlikör, prova eftersom det finns några dolda pärlor och denna smak är en som destillerier kan vara ganska kreativa med.

Aperol

Denna aperitif har en ljus orange smak och färg. Aperol produceras i Italien och infunderas med bittera och söta apelsiner tillsammans med ett proprietärt recept av örter och rötter. Den blandar mycket bra i enkla, avancerade cocktails. 22 bevis (11% alkohol / volym) Besök Aperols hemsida.

Borducan Orange Likör

Denna apelsinlikör jämförs ofta med Cointreau. Om du är van att använda den populära apelsinlikören i allt från en kosmopolitisk till en Margarita , kanske du vill ge Borducan ett försök, så många tycker det är mindre sött men med en starkare orange smak. Borducan produceras i norra Italien och börjar med en neutral anda bas till vilken apelsin och en kombination av alpina örter och saffran läggs till. 70 bevis (35% alkohol / volym)

Besök Borducan hemsida.

O3

En av likörerna i produktlinjen DeKuyper, O3 är en premium apelsinlikör som kan användas i en mängd olika cocktails. Det är smaksatt med de eteriska oljorna i den brasilianska Pera Orange. 80 bevis (40% alkohol / volym)

Besök DeKuyper webbplats.

Patrón Citrónge

Citrónge är framställd av Patrón Tequila och har en bas av neutrala spritdrycker och är smakad med organiska jamaicanska och bittersweeta haitiska apelsiner. Många drinkare tycker att denna anda är det bästa alternativet för Margaritas och det är ett bra komplement till andra cocktails, särskilt tequila-cocktails. 80 bevis (40% alkohol / volym)

Besök Patróns hemsida.

Solerno Blood Orange Likör

Solerno är tillverkad på Sicilien och är en mycket fin premium apelsinlikör som kan användas istället för nästan alla andra märken på denna lista. Den har en neutral anda bas och har tre destillationsrundor: en med hela Sanguinello blod apelsiner, en med apelsinskal och en med sicilianska citroner. 80 bevis (40% alkohol / volym)

Besök Solerno Facebook-sidan