Vad du behöver veta om Brandy

En introduktion till en tidlös ande

Oavsett om du nypa den i en snifter eller blanda den i cocktails, är brandy en stor destillerad ande att ha i din bar. Det produceras runt om i världen som Cognac, Armagnac, Pisco och Eau-de-Vie, från druvor eller andra typer av frukt. Brandy var också en av de mest populära andarna som används i de första staplarna, och därför dominerar den listan över de bästa klassiska cocktailsna .

Brandy-världen är visserligen olik, så låt oss lära oss hur det görs och vad som gör varje stil av brandy unik.

Vad är Brandy?

Brandy härrör från det nederländska ordet brandewijn , vilket betyder "bränt vin". Det är en sprit destillerad från vin eller andra jästa fruktjuicer. Standard brandy är gjord av druvor, precis som vin. Det kan dock göras med andra frukter, inklusive äpplen, aprikoser och körsbär. Vi klassificerar typiskt dessa som "smaksatta brandies" eller eau-de-vie.

Medan processen att göra brandy varierar från en sort och destilleriet till en annan, finns det fyra grundläggande steg i sin produktion.

För det första fermenteras frukten till vin, som därefter destilleras till alkohol. När destillationsprocessen är klar börjar åldringsprocessen . Detta steg är nyckeln till att differentiera både kvaliteten och sorten av brandy. Det sista steget är att blanda vätskan till smak och tappningsstyrka.

Majoriteten av brandies tappas på 40 procent alkohol i volym (80 bevis) .

Cognac

Cognac är en av de mest kända typerna av brandy.

Den skyddas av "Cognac AOC" ( appellation d'origine contrôlée , eller ursprungsbeteckning). Enligt lag kan den endast produceras i Cognac-regionen i Frankrike.

Cognac's AOC efterliknar det av kända franska viner , som Champagne och Bordeaux. Det grundades först 1909 och modifierades två gånger på 1930-talet tills det nådde sin nuvarande form 1938.

Detta förädlade ytterligare produktionsområdet och terroiren , eller odlingsområdena för druvorna, liksom den distinkta tvåstegs destillationsmetoden.

Cognac måste göras av 90 procent ugni blanc, folle blanche och / eller colombardruvor. En annan lista över godkända druvor kan utgöra resterande 10 procent. Vinet som produceras av dessa druvor är högt i syra och lågt i alkohol, vilket hjälper Cognac till sin attraktiva smak.

Cognac anses ofta vara en high-end stil av brandy och det kan vara ganska dyrt, men det finns rimligt prissatta flaskor tillgängliga . Det är oftast sippat rakt, men det kan också användas för att skapa några mycket imponerande cocktails. Prova det i en "vacker" cocktail med Grand Marnier eller i den klassiska japanska cocktailen med orgeat och lime.

Armagnac

Armagnac är en annan fransk brandy som också skyddas av en AOC. Det produceras i Armagnac-regionen i Gascony i sydvästra Frankrike. Precis som Cognac finns riktlinjer för druvsorter och produktionsmetoder som måste användas för att göra denna stil av brandy.

Till exempel används Limousin och Troncais ek för de fat där Armagnac är åldrad. Dessa träslag är avgörande för andens starka smak och, med undantag för regionen, kan skilja den från Cognac.

De flesta tycker att Armagnac är för starkt flavored för cocktails. Det brukar också vara ganska dyrt, men du kan hitta några anständiga 40-flaskor.

Av dessa skäl trivs det oftast rakt. Men det betyder inte att du inte kan blanda Armagnac; du vill bara hitta cocktail recept som gör denna eleganta brandy rättvisa. En av dem är den klassiska D'Artagnan-cocktailen, som blandar den med Grand Marnier, apelsinjuice, enkel sirap och Champagne.

Spanska brandy

Från den andalusiska regionen i Spanien, var spanska brandy ursprungligen utvecklat för medicinska ändamål. Spanska brandy kallas oftare brandy de Jerez och det använder solerasystemet för att lägga unga andar till äldre fat under åldrandet.

Dessa brandies tenderar att vara sötare och har en fullare smak än andra brandies. De är perfekta för att blanda i dina favorit-brandy-cocktails.

Pisco

Pisco är ett brandy från Sydamerika som främst tillverkas i Peru och Chile. Det har fått en ny popularitet som den nyligen utvidgats till en världsmarknad. Om du inte har provat en cocktail gjord med denna brandy saknar du några fantastiska drycker. Pisco sura är den mest kända, även om bartenderna utforskar det i moderna recept, som höstlöv .

Det finns fyra stilar av pisco , som bestäms av de använda druvorna: pisco puro, pisco aromatico, pisco acholado och pisco mosto verde. Det tenderar att vara flaskat på ett högre bevis än andra brandies, allt från 30 till 50 procent volymprocent (60 till 100 bevis).

American Brandy

Ett antal brandies produceras i USA och andra länder i världen. Dessa kallas helt enkelt "brandy" eftersom det inte finns några beteckningar som franska eller spanska brandies.

Traditionellt producerades de flesta amerikanska brandies på västkusten från de druvor som odlades i de berömda vinodlingsregionerna. Detta förändras emellertid, eftersom fler hantverksdistillatörer börjar producera några bra brandies, ofta från lokalt odlade druvor. Precis som lokala vingårdar har expanderat under de senaste årtiondena, så har det också amerikanskt brandy.

Även om billigare varumärken tenderar att vara alltför söta, finns det många kvalitets amerikanska märken tillgängliga. Det finns inga regler om de druvor som används i dessa brandies så skillnaderna mellan märken kan variera kraftigt. Den enda sak de har gemensamt är att de kan användas i någon cocktail som kräver brandy.

Smaksatt Brandy

Som nämnts kan brandy göras från vilken jäst fruktjuice som helst. Var och en av dessa "smaksatta brandies" har sin egen unika smak. Äpple-, aprikos- , körsbärs- och persikbrandies är populära för många klassiska cocktails som stjärncocktail och Charlie Chaplin-cocktail .

Du måste dock vara försiktig med dessa smaksatta brandies. Det har varit vanligt att varumärken lägger till sötningsmedel och andra tillsatser till dessa brandies. Det gör dem mer liknar en likör än en äkta brandy, som skulle destilleras direkt från frukten och innehåller inga sötningsmedel.

De är inte nödvändigtvis dåliga, men det är bra att läsa etiketterna så att du vet vad du köper.

Andra flavored sorter inkluderar ouzo (en grekisk brandy med en anisbas), kirschwasser (en läcker körsbärsbrandy) och calvados (en äpple specialitet från Normandie). Applejack är också en brandy, och Lairds Applejack är ett av de bästa varumärkena.

Eau-de-vie

Eau-de-vie är en fransk term för frukten brandy och översätter till "vatten av livet". Fruktsmaken är typiskt mycket lätt och andan är klar, färglös och unaged. Det är ofta jämfört med traditionella snaps och tekniskt sett är de flesta smaksatta brandies eau-de-vie.

Eau-de-vie kan tillverkas av en mängd olika frukter. De vanligaste är äpple ( pomme ), päron ( de poire ), persika ( de peche ), pomace ( marc ) och gul plommon ( de mirabelle ). Det serveras typiskt kylt som en digestif och används som en basanda för likörer som Domaine de Canton och St. Germain .

grappa

Grappa betyder bokstavligen "druvstjälk." Den härstammar i Italien som ett sätt att minska mängden avfall som produceras vid vinframställning .

Den är gjord genom att fermentera och destillera pomace, eller vänstra druvskinn, stjälkar och frön, och är vanligtvis unaged. Grappa är ofta klart, men vissa destillerier kommer åldras, vilket ger den en gul eller rödaktig nyans (beroende på vilken typ av fat som används).

Primärt serveras rakt som en digestif, Grappa hjälpmedel i uppslutning av de tyngre italienska måltiderna. Det serveras också i eller tillsammans med het espresso .

Läser Brandy Etiketter

Traditionellt brandy har ett klassificeringssystem för att beskriva dess kvalitet och skick. Dessa indikatorer kan vanligen hittas nära märkets namn på etiketten.