Vad är beviset på min cocktail?

Beräkning av alkoholinnehållet i blandade drycker

Det är lätt att berätta hur stark en sprit är. Du behöver helt enkelt läsa flaskans etikett och leta efter sitt bevis eller volymen (ABV). Detta kommer att berätta om whisky eller vodka du häller är standard 80-bevis, eller lite högre eller lägre. Har du någonsin undrat vad beviset på din cocktail är?

Saker kan bli komplicerade när vi börjar kombinera olika vätskor med alkoholfria blandare, skaka den med is och lägga till vatten, och allt annat som vi gör för att skapa bra drycker .

Om du inte är villig att bära ett testpaket fyllt med vetenskapliga prylar till baren, finns det inget rakt svar på hur starkt drycken framför dig verkligen är.

Det finns dock en enkel formel som kan hjälpa dig att beräkna alkoholhalten i dina blandade drycker. Det kan också hjälpa dig att minska eller öka en drycks styrka om du vet några grundläggande fakta.

Mätning av ABV av sprit

Det finns två siffror på varje spritflaska som berättar för oss hur stark den destillerade andan är: alkoholvolym (ABV) och bevis. De två kan enkelt omvandlas fram och tillbaka, även om de har olika syften.

Vad är ABV? Alkoholvolymen läser ofta som alc / vol eller ABV på etiketten. Den anges i procent och mäter mängden alkohol som finns i en flaska jämfört med den totala volymen vätska.

Under destillationsprocessen kommer destillatorn att producera ett mycket starkt destillat som kommer direkt ut ur stillbilden.

Detta vattnas sedan till tappningsstyrkan eller volymen i volymen som anges på etiketten.

ABV krävs på varje alkoholhaltig dryck som säljs på den juridiska marknaden, inklusive all sprit, vin och öl.

Vad är bevis? Beviset är ett nummer som i första hand används i Förenta staterna för att beteckna de skatter som en destillatör behöver betala för en viss mängd sprit.

Amerikanska drinkare brukar använda bevis för att även beskriva styrkan hos sprit. Det är lättare än att säga alkoholvolymen eller alkoholinnehållet (båda kan göra att du låter uncool) .

Bevis används endast på destillerad sprit; Du hittar inte ordet på öl och vinetiketter.

Den genomsnittliga ABV för alkoholhaltiga drycker

Alkoholhalten för de flesta alkoholhaltiga drycker faller i ett visst intervall:

Om du gjorde lite snabb matte märkte du den enkla formeln som gör att vi kan växla mellan ABV och bevis:

ABV x 2 = Bevis

Till exempel:

Beräkna alkoholinnehållet i en cocktail

Det här börjar vi få vår cocktailgeek på eftersom de flesta drinkare bara bryr sig om att de kan smaka på alkoholen.

Medan många människor kunde bryr sig mindre om att ta reda på vad den beprövade styrkan i deras dryck är, tycker vi om lite trivia (även lite matematik) och det här är för oss.

Det är bara en uppskattning. Dessa beräkningar kan bara vara en uppskattning av dryckens styrka på grund av några faktorer. En av de största okända i vår formel är hur drycken blandas.

Varje professionell och hemma bartender mixar drycker lite annorlunda:

Glasets storlek, särskilt när man bygger drycker , kommer också att spela en roll i dryckens styrka. Om du använder ett 7 ounce collinsglas får du till exempel en starkare dryck än om du gör samma dryck i ett 10 ounce highballglas och fyller det med läsk.

Det är en enkel fråga att späda ner alkoholen med en alkoholfri ingrediens.

Cocktailbevisformeln

Medan vi inte kan veta exakt alkoholhalten i blandade drycker finns det en grundläggande formel som vi kan använda för att uppskatta vilken dryck som helst:

( Alkoholinnehåll x Spritvolym / Total Drickvolym ) x 100 = % Alkohol efter volym

Det är lite förvirrande först, men när du kommer hänga på det är det relativt enkelt. Vi börjar med det klassiska martini receptet som ett exempel.

En Martini är starkare än du tror

Du börjar genom att bryta ner varje alkoholhaltiga ingredienser, multiplicera volymen av var och en av deras individuella styrka. Du måste också faktor i utspädning eftersom detta bidrar till dryckens totala volym.

Ingrediensvolym Standard ABV
2,5 oz gin - 40% ( .40 ) ABV eller 80 bevis
.5 oz torr vermouth - 15% ( .15 ) ABV eller 30 bevis
.5 oz smält is - standardutspädningstillägg

Med den informationen lägger du upp det totala alkoholinnehållet per vätskevolym. Du måste också lägga till dryckens totala volym.

( 0,40 x 2,5 ) + ( 15 x 5 ) = 1,075 2,5 + .5 + .5 = 3,5 oz
(alkoholinnehåll x vätskevolym) (total dryckvolym)

Dessa två siffror ansluts sedan till vår bevisformel.

1,075 / 3,5 = 0,30 x 100 = 30% ABV eller 60 bevis

Resultatet är att den genomsnittliga ginmartini är 30 procent ABV eller 60 bevis. Det är en mycket stark dryck och det är förståeligt eftersom det är tillverkat av bara gin och vermouth. Isen bringar ner den bara lite under ginens tappningsskydd . Naturligtvis kommer detta att variera om du föredrar mindre gin och mer vermouth i din martini.

Och ändå är det här en bra påminnelse om att den genomsnittliga martini är nästan lika stark som ett skott av tequila . Du kommer att upptäcka att liknande alkoholfria "upp" drycker som Manhattan och rostiga naglar är lika starka.

Höga drycker är ljusare

Inte alla drycker som vi blandar i baren är dock starka. Många av vår favorit happy hour och avslappnade drinkar innehåller juice, läsk och andra alkoholfria blandare. Dessa ingredienser reducerar betydligt alkoholens påverkan.

Vi kommer att använda en enkel highball drink, Tom Collins , för vårt exempel här. Lägg märke till hur gin är den enda spriten, så det är den enda ingrediensen som vi behöver oroa oss för för första beräkningen av alkoholhalten. Övriga ingredienser är helt enkelt inblandade i dryckets totala volym.

1,5 oz gin - 40% ( .40 ) ABV eller 80 bevis
1 oz citronsaft
.5 oz enkel sirap
4 oz club soda
.5 oz smält is
( .40 x 1,5 ) = .60 1,5 + 1 + .5 + 4 + .5 = 7,5 oz
(alkoholinnehåll x vätskevolym) (total dryckvolym)

Precis som martini, allt som behöver göras är att ansluta dessa två nummer till den cocktailfria formeln:

.60 / 7.5 = .08 x 100 = 8% ABV eller 16 bevis

Som du kan se, i en högre dryck med en volym upptaget främst av icke-alkoholiska blandare, är styrkan väsentligt lägre. Faktum är att i genomsnitt 8 procent ABV (16 bevis) motsvarar den genomsnittliga Tom Collins ett glas vin. Det är därför du inte blir så full när du njuter av några rundor av dessa högre drycker som du skulle efter några martinier.

Alkoholinnehåll och likörer

Likörer är den stora variabeln i denna ekvation. Medan vi i allmänhet kan anta att gin, vodka, whisky och andra basdrycker är 80 bevisa (och flaskan tydligt anger om den är 100 eller högre), likörer är inte så lätta. Olika likörer kommer att ha en annan alkoholhalt. De kommer att variera från ett märke till ett annat, även mellan likörer av samma stil eller smak.

Det stora utbudet av apelsinlikor är ett perfekt exempel:

Båda dessa höghaltiga likörer har samma alkoholinnehåll som de flesta rum och tequilor som de ofta blandas med. Därför kommer en margarita gjord med Cointreau naturligtvis att vara starkare än en tillverkad med den genomsnittliga trippel sek.

Även två olika märken av samma likör kan ha olika alkoholinnehåll. Låt oss bryta trefaldigt ner ytterligare:

Om alkoholhalten är ett problem för dig, vill du vara uppmärksam på flaskans etikett. Men, ibland (som i den här specifika varumärkesjämförelsen), kan du också offra kvalitet genom att gå med det lägre bevisalternativet.

Online Calculator

Om du vill veta beviset på en viss cocktail utan att göra matte själv kan du använda ett onlineverktyg. Cocktailinnehållsräknaren på National Institutes of Health Rethinking Drinking webbplats är en bra.

Detta är ett mycket användbart verktyg som kommer att beräkna alkoholhalten i ett visst recept. Det är bara ett generaliserat verktyg och bör inte användas för att testa det sanna beviset på någon dryck eftersom, som vi lärde oss, finns det många faktorer som påverkar den slutliga styrkan hos någon blandad dryck.