Tips för att låta ditt vin andas

Aerating ditt vin

Hela konceptet att låta vin andas eller luftas, maximerar helt enkelt ditt vins exponering för omgivande luft. Genom att tillåta att vin blandas och blandas med luft, kommer vinet vanligtvis att värma upp och vinens dofter öppnas, smaksprofilen mjuknar och mjuka ut lite och de övergripande smakegenskaperna bör förbättras.

Vilka vin behöver andas

Vanligtvis är röda viner de som dra nytta av att andas före servering.

Det finns dock valda vittor som också kommer att förbättras med lite luftexponering. I allmänhet kommer de flesta vinerna att förbättras med så lite som 15 till 20 minuter av sändningstid. Men om vinet är ung med höga tanninhalter , kommer det att behöva mer tid att lufta innan du njuter. Till exempel, en ung, mellannivå eller högre California Cabernet Sauvignon kommer sannolikt att kräva cirka en timme för korrekt luftning och smak mjukning att äga rum. Inte så att du inte kan dricka det så snart det är okorkat, men för att sätta sin bästa fot framåt ger vinet en beröring mer tid att andas. Äldre viner (8 + år) är en annan historia helt och hållet. Dessa viner kommer mest gynnas av dekantering och då kommer det bara att finnas ett litet fönster med luftningsförmåga innan smakprofilerna börjar försämras.

Hur du får ditt vin att andas

Vissa tror felaktigt att det bara är att korka en flaska vin och låta det sitta lite. Allt som krävs för att lufta.

Denna metod är meningslös eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme (läs: ytarea) på toppen av flaskan för att tillåta tillräckligt med luft i kontakt med vinet. Så vad är en vinälskare att göra? Du har två "andnings" -alternativ: Decanter eller Vinglas

Jämför priser på Decanters

Jämför priser på Stemware

Luftning - "Regler av tummen"

I allmänhet är luften av tummen: Ju mer tanniner ett vin bär desto mer tid kommer det att behöva luftas. Ljusare röda viner (till exempel Pinot Noir ) som har lägre tanninnivåer, behöver lite om någon tid ska andas.

Det är en anmärkningsvärd sak att titta och smaka på ett vin som utvecklas i glaset under en måltid eller konversation. I början kan det komma över en liten uppåtgående och reserverad eller överdriven och lite ojämn balans, men med lite tid att slå sig ner och dansa med lite syre kommer många viner (särskilt röda) att hitta en ny kadens i glaset, en som är både tillgänglig och förlovad.