Classic Gin Martini: Världens mest kända cocktail

Den klassiska dry gin martini är en ikonisk cocktail och en som borde vara på varje bartenderlista med drycker att veta . Även om många martinier har skapats finns det bara en martini och några drycker kan slå detta enkla recept.

Det finns inget mysterium för martini. Det är helt enkelt gin och torr vermouth. Men personliga preferenser bland martiniälskare gör det lite mer komplicerat än det. Det finns ett antal sätt att anpassa det och detta har stimulerat en debatt om "rätt" sätt att göra en martini. Även om det är en oändlig diskussion, är det enda rätta svaret hur du som drinkare njuter av det bästa .

Det fina med denna klassiska cocktail är att när du blir kär i det, kommer du att veta exakt hur du gillar det. Det mesta av detta kommer från att justera förhållandet mellan gin och vermouth och garnering. Efter några experiment kan du bara gå med i hängivenhet av hängiven martini-finsmakare.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I ett blandningsglas fyllt med isbitar, kombinera gin och vermouth, häll mer eller mindre vermouth till din smak.
  2. Rör om i 30 sekunder .
  3. Stam i ett kylt cocktailglas .
  4. Lägg till ett streck orange eller Angostura bitter, om så önskas.
  5. Garnera med oliver eller en citron twist .

Anpassa Martini

Inte längre kan du gå in i en bar eller lounge och bara säga, "Jag ska ha en martini." Det blir ofta ett spel med tjugo frågor:

Det är en drink, men det finns så många alternativ. Bland dem är det några vanliga recept och varje har sitt eget namn.

Tips för att göra den bästa Martini

Kvalitetsräkning. Nyckeln till en stor martini är att hälla kvalitetsingredienser, så börja med en topphylla och en anständig vermouth .

Det här är ingen cocktail där du vill vara sparsam eftersom det bara finns två ingredienser och om man är underlägsen, kommer det att sätta ner hela drycken.

Också, som ett antal martini fans kommer att berätta, varje gin är annorlunda . Du kanske vill ändra förhållandet mellan de två ingredienserna och garneringen när du byter från ett märke till en annan.

Om de oliverna ... Om du väljer olivgarneringen, använd antingen en eller tre oliver skivad på en cocktailplocka. Det är en gammal barhistoria att ett jämnt antal oliver är otur, men det ser också bättre ut i glaset.

Om oliverna är stora eller fyllda med jalapenos, vitlök eller liknande, kommer en olivolja vanligtvis att göra. Du kommer att upptäcka att olivens smak kommer långsamt att infusera i drycken och lägga till lite mer dimensioner som den vilar.

Vad föredrar drinkare?

Med alla de olika tillvägagångssätten till martini är det fascinerande att se hur andra föredrar att blanda upp det. Vi gjorde en informell undersökning i nio år för att se hur läsarna tar sina martini och resultaten är ganska intressanta.

Av de 90 000 personer som svarade föredrog över hälften (59 procent) gin över vodka. Den överväldigande majoriteten av dessa drinkare njuter av en fullständig dos av vermouth, med endast 13 procent som säger att de föredrar lite eller ingen vermouth.

Oavsett om det innehåller gin eller vodka, var det en smal majoritet (52 procent) som skakade sina martinier. Endast 39 procent valde den traditionella rörelsen, och alla andra föredrar att hoppa över martini helt och hållet. Det här är intressant, särskilt när vi tänker på det klassiska rådet om när du ska skaka eller röra cocktails .

I allmänhet tenderar bartenderna att rör om enbart dryck, som sparar skakningen för mer komplexa cocktails.

De traditionella alternativen är inte ditt enda val. Många martini fans lägger sin personliga snurr på förberedelserna. Bland de vanligaste är att kyla både gin och vermouth. En longtime martini drinker säger att han lagrar de två flaskorna i kylskåpet så att de alltid är fina och kalla. Detta gör det möjligt för honom att helt undvika utspädning från is .

Det här tillvägagångssättet ger dig den mest smakrika martini som är möjligt och det är en mycket trevlig drink. Men kom ihåg att utan förtunning kommer drycken att vara kvar på tappningsskydd. För de flesta människor kommer en av de som dricker en natt att vara mer än tillräckligt och för vissa är det helt enkelt för starkt.

Hur stark är Martini?

Martini är inte en lättdryck och det är därför de serveras korta och sällan hälls över 3 eller 4 uns. Med standard 80-bevis gin och en lätt 15 procent alkoholvolym (ABV) vermouth, väger martini i receptens proportioner i rätt kring 31 procent ABV (62 bevis) . Det är utan tvekan en av de starkaste dryckerna du kan blanda upp.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 235
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 2 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 2 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)