Förstå likörer och Cordials i baren

Några av de bästa cocktailerna kräver en likör eller två

En likör, eller hjärtlig, är en sötad destillerad ande. Likörer är lika viktiga som basluten i baren, och vissa likörer används oftare än andra .

Dessa är de dryckesingredienser som bidrar till mer smak än alkohol, så många är lägre än 40 volymprocent alkohol (80 bevis) . Det är dock inte alltid fallet, eftersom vissa likörer som Cointreau och Grand Marnier är 80 bevisa och andra som Southern Comfort kan variera från 42-100 bevis .

Om vodka, gin, whisky och liknande är rockstjärnorna i cocktailen, då likörer är backupsångarna.

Cordial har några betydelser

Cordial och likör används ofta omväxlande för att beskriva dessa söta andar, men hjärtlig har några andra betydelser i dryckesvärlden.

Hur likörer görs

Likörer börjar med en baslut, som kan vara allt från en neutral kornalkohol till brandy , whisky eller rom . Socker tillsätts ofta tillsammans med en blandning av örter, frukter, kryddor och andra ingredienser för att erhålla önskad smak. Ett antal likörer använder artificiella smaker och färger, det här är särskilt sant bland de billigare varumärkena.

Den exakta processen med att lägga till denna smak beror på stil och varumärke. I allmänhet blandas alla ingredienserna ihop enligt deras specifika recept.

Det finns olika likörer

Du kommer ofta att se likörer med en specifik smakprofil, såsom curacao (orange) (orange) eller creme de framboise (hallon) .

Andra likörer använder en blandning av smaker för att skapa en signatursmak. Exempel på dessa skulle inkludera Campari , Drambuie och Tuaca .

Det finns också olika klasser likörer, som absint , amaretto , irländsk grädde och trippel sek , för vilka en mängd olika märken finns tillgängliga. Till exempel kan Bailey s vara den mest populära irländska krämen, men det finns andra stora märken att försöka som Carolans, Irish Manor och St. Brendans.

Därefter finns proprietära blandningar skyddade av specifika märken och kända endast av det varumärkets namn. Recepten på några av dessa likörer, som Averna , Benediktin , Chartreuse och Frangelico , dateras tillbaka århundraden och är lika populära idag som de någonsin var. Och ännu, andra som Hpnotiq , PAMA , TY KU och X-Rated är nya på scenen och är lika unika och proprietära.

Rolig fakta: Många av de äldsta likörerna var en gång medicinska hjärtkärl som brukade bota alla typer av sjukdomar.

På grund av sin söta natur kan många likörer vara en ansedd digestif och är bra när de serveras rakt med efterrätt.

Är det likör eller sprit ?

Låt oss börja med den förvirrande delen: Jag är likörer , men inte alla vätskor är likörer .

Definitionen av en sprit är en destillerad alkoholhaltig dryck , så ordet sprit innehåller alla "basiska sprit" (t.ex. whisky, vodka, rom etc.) liksom likörerna som diskuterats i denna artikel.