Östeuropeiska örter och kryddor som börjar med bokstäverna A till H

Örter och kryddor som börjar med bokstäverna "A" till "H"

Denna lista täcker örter och kryddor som börjar med bokstäverna "A" till "H" som vanligen används i östeuropeisk matlagning. Du hittar en lista över örter och kryddor som börjar med bokstäverna "I" till "Z" i två separata dokument som anges nedan:

Östeuropeiska örter och kryddor som börjar med bokstäverna I till P

Östeuropeiska örter och kryddor som börjar med bokstäverna Q till Z

Skillnaden mellan örter och kryddor

Örter skiljer sig från kryddor, eftersom örter är löv av vissa växter. Kryddor är knoppar, frukter, blommor, bark, frön och rötter av växter och träd.

Skillnaden kan vara lite förvirrande. Vad som är viktigare är att veta hur man använder dem och vilka ingredienser de parar bra med.

Hur man lagrar örter och kryddor

Förvara kryddor på en sval plats, tätt täckt, bort från värme, ljus och fukt. Hela kryddor håller längre än marken, men båda förlorar smak efter ungefär sex månader. Förvara dem aldrig i ett skåp ovanför en värmekälla, som en spishäll, de kommer att försämras i en ännu snabbare takt.

Friska örter ska lagras antingen i vatten i kylskåp eller kylas utan vatten i en plastpåse med blixtlås.

Allspice . Krydda. Allspice kommer i hela bär och mark. Det är en individuell krydda, inte en kombination av olika kryddor som namnet kan innebära.

Smaken påminner om en blandning av kanel, nötkött och muskotnöt. Det används oftast i korv, bräserad kött och fjäderfä disk, pocherad fisk, pickles och relishes, stewed frukt, kakor, kakor, bakverk och bröd. Recept med allspice inkluderar:

Bay Leaf . Ört. Bay lämnar finns i heltorkad bladform och ett markpulver. Den har en stark smak, så lite går långt. Bay leaf är en av de viktigaste örterna som används i kött- och fjäderfädiskar, soppor, lager, såser, grytor och grytor, fisk och grönsaker, pickles och fyllningar. Recept med lövblad inkluderar:

Karvägen . Krydda. Kargen finns i hela frön och markform. Den har en varm, söt, svagt skarp smak. Karaway används i bröd, ostspridningar och dips, surkål och kålrätter, pickles, fläsk och andra kött. Recept som använder karvägen inkluderar:

Kardemumma . Krydda. Kardemumma finns i hela pods och mark. Den har en söt, mycket aromatisk smak som ofta används i pickles, kakor, kaffekakor och andra bakverk. Recept med kardemom inkluderar:

Selleri Seed . Krydda. Selleri frön är tillgänglig hela eller markerade. Den har en lite bitter, färsk selleri smak. Selleri frön används i kött-, ost-, ägg- och fiskrätter, grillsåser, soppor, salladsdressingar, cole slaw och tomatprodukter.

Recept som använder sellerifrö omfattar:

Gräslök . Ört. Gräslök finns tillgängliga färska, torkade och frysta, och blomman används också. Denna ört är gräslik med mild lök smak. Gräslök kan användas i sallader, ägg och ostdiskar, soppor, fisk, dips och som garnering. Recept som använder gräslök inkluderar:

Kanel . Krydda. Kanel kommer i hela pinnar och marken. Den har en söt, skarp arom som passar bra med bakade bönor, skinka, lamm, sötpotatis, frukträtter, pickles, bröd, kakor, kakor, efterrätter, bakverk och drycker. Recept med kanel inkluderar:

Klyftor . Krydda. Klovar kan köpas helt och markerat.

Den har en skarp, varm, söt arom. Klutor används i marinader, lager, såser, kött, fjäderfä och grillrätter, söta grönsaker, pickles och relishes, frukter, bröd, kakor, desserter, godis och som garnering. Recept med kryddnejlika inkluderar:

Koriander . Ört. Koriander är tillgänglig färskt, torkat och malt. Det har en lite lemonsmak och arom. Koriander används ofta i korv, fläsk, pickles, bröd, kakor, kakor och pepparkakor. Recept som använder koriander inkluderar:

Dill . Ört. Dill kan köpas färskt eller torkat och i fröform. Dill har en mild, karantliknande smak. Den kan användas i pickles, osträtter, salladsdressingar, dips, fiskrätter, grönsaker, surkål, soppor, sallader, såser och som garnering. Recept med dill inkluderar:

Ingefära Ingefära är en växt vars rot används fräsch och, när den torkas och slipas som en krydda. Den har en skarp, söt doft och varm smak. Ingefära används i kött-, fjäderfä-, skaldjur- och grönsaksrätter, pickles, salladsdressingar, bröd, kakor, pajer, kakor, efterrätter och frukter. Recept med ingefära inkluderar:

Mer vanligt använda örter och kryddor i östeuropeisk matlagning