Kanel

Definition: Kanel är en krydda som kan köpas i sin mark / pulverform eller i form av pinnar (eller "quills"). Kanel har en fascinerande historia , som inkluderar dess roll i krig, dess användning som valuta och dess användning som en afrodisiakum. Ordet "kanel" hänvisar vanligtvis till två olika kryddor, vilka båda är gjorda av aromatiska och uppvärmande trädbarkar.

Termen "kanel" kan också referera till "kanelstekt kaffe", vilket är det lättaste av alla kaffeburor .

Det noteras hur tydligt det visar kaffebönans terroir. Den används ofta som standard kaffesteg i donutbutiker och diners över hela USA.

Varianter av kanel

I Nordamerika är den vanligaste kryddan märkt som "kanel" faktiskt cassia, en liknande krydda som även kallas kinesisk kanel. Det skördas från barken av Cinnamomum aromaticum trädet. Cinnamomum aromaticum är ett vintergröna träd inhemskt i södra Bangladesh, Kina, Indien, Uganda och Vietnam. Cassia är billigare att producera och har en djärv, mindre subtil smak än äkta kanel, så det kallas ibland som "bastard kanel".

Kryddret som är mer korrekt känt som kanel skördas från den inre barken av Cinnamomum verumträdet . Det är också känt som "Ceylon kanel", en hänvisning till sitt ursprungsland i Sri Lanka (som tidigare var känd som Ceylon). Idag är Ceylon kanel vanligen odlad i Sri Lanka, Indien (särskilt i södra delstaten Kerala), Bangladesh, Brasilien, Vietnam och Madagaskar, bland andra länder.

Ceylon kanel har en delikat, nyanserad smak som fungerar bra i söta och salta livsmedel och drycker. Den har en blekare färg än kassi och består av många tunna lager av bark snarare än en enda spolad barkrem. Sann kanel är mjuk nog för att slipas i en (ren) kaffekvarn .
Andra kanelkanaler inkluderar Cinnamomum aromaticum (en nära släkting till Ceylon kanel, Saigon kanel (även känd som vietnames kanel eller kanel loureiroi ), kamferlauré ( kanel kamfera ), malabathrum ( kanel tamala ) och indonesisk kanel ( kanelburmannii ).

Kanel & Hälsa

Kanel används för olika hälsoeffekter i alternativ medicin. Dessa inkluderar behandling av förkylningar, matsmältningsbesvär och smärtsamma menstruationsperioder. Vissa människor använder också kanel som diabetesbehandling.

Kulinariska användningar av kanel

Majoriteten av kulinarisk "kanel" som säljs i USA är faktiskt kassi. Sant kanel är mer tillgänglig i Mexiko och många delar av Asien. Runt om i världen, kanel och kassi används ofta för att smaka på mat och drycker. Även om det ofta används för att smaka söta matar, kan cassia också låna värme och smak till smakliga kött- och currydiskar. Sann kanel används också ibland i salta rätter i Mellanöstern.

Det enklaste av dessa recept är kokt eller infunderat kanel gör kanel "te", vilket gör en hälsosam växtbaserad "tea" .

Vissa recept kallar för kanelstänger / quills medan andra kallar för jord / pulveriserad kanel. Du kan också använda Cinnamon Simple Syrup för att smaka på olika drycker och mat med kanel, kanelbrun socker för att sötas och smaka kaffe eller te, eller brunt socker och kanelsmör till översta söta bröd och andra bakverk.

Innan du köper din nästa sats kanel, kolla in den här guiden till val av kanel och lagring .