Polskt Torkat Fruktkompot Recept - Kompot

Polsk torkad fruktkompote eller kompot (KOHM-poht) är en enkel, men tillfredsställande efterrätt av stewed frukt som ätit året runt i Polen, men det är särskilt populärt på hösten och vintern. Det använder sommarens bounty som har bevarats genom torkning och sedan rekonstituerad med socker, vatten, kryddor och i vissa fall vätskor.

Det är en traditionell julafton ( wigilia ) efterrätt och ursprungligen gjordes med 12 olika torkade frukter för att representera de 12 apostlarna (jag undrar vilken man var Judas?). När den kokas ner till en tjockare konsistens blir det en typ av sylt som är bra duktad på toast eller glass. Det är också en bra ätlig present, men den måste vara kylen. Torkad fruktkompote håller i ca 1 vecka.

Här är ett recept som använder färsk frukt i motsats till torkad frukt - Polska Rabarber Compote Recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor kastrull placeras 1 1/2 pund olika torkade frukter, 8 koppar vatten, 8 hela kryddnejlika, 2 kanelstänger och, om du använder, citronskal och socker.
  2. Koka upp och omrör ofta. Minska värmen och sjuda, täckt, i ca 20 minuter eller tills frukt är ömt och sirap har tjocknat något.
  3. Lägg till mer vatten om du gillar mer flytande konsistens eller, för en tjockare kompote, fortsätt att simma för att minska vätskan ytterligare.
  1. Kyl i ett isvattenbad och överför till oklanderligt rena behållare. Kyl i upp till 1 vecka.

Här är fler komposit recept:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 68
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 5 mg
kolhydrater 18 g
Kostfiber 1 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)