Bulgariska påskbröd (Kozunak)

Detta bulgariska påskbröd receptet kallas kozunak serveras också vid jul och andra speciella tillfällen. Vissa kockar flätar brödet medan andra flätar det och formar det i en rund form.

Bröd är en viktig del av religiösa ritualer i Östeuropa och detta bröd, som framträder vid bordet på vad som anses vara den heligaste dagen på året - påsken - är ett utmärkt exempel.

Kozunak är ett lite söt jästhöjt bröd med russin som passerar linjen mellan bröd och kaffekaka. Vissa versioner har en toppning av skivade mandlar, men det är rent regionalt och valfritt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor skål eller stativ mixer, kombinera 4 tsk jäst, 4 tsk socker, 1 ägg och 3/4 kopp varm mjölk och låt stå, täckt, på en varm plats i 40 minuter. Under tiden Placera 3/4 kopp russin, 1/4 kopp rum, och zest och juice av 1 citron i en liten skål för att suga.
  2. Värm 1 kopp mjölk och 1 kopp socker i en liten kastrull tills det är varmt och lägg åt sidan. Kombinera 2 uns smält smör och 1/4 kopp olja i en liten skål och lägg åt sidan. Separera 2 av de 5 äggen, reservera äggulorna för äggtvätt och slå de vita med de övriga 3 hela äggen och 1 tesked vanilj i en separat liten skål. Börja med att tillsätta varm mjölkblandning, sedan smöroljeblandning, ägg och dränerade russin till jästblandningen, som kombinerar tills de är väl blandade.
  1. Sedan börjar du lägga till mjöl (du kanske inte använder allt) och 1 tesked salt, och ät till en smidig deg resulterar. Det kommer att vara kladdigt. Överför till en stor oljad skål, vrid degen en gång för att täcka båda sidorna. Skydda med smurt plastfolie och låt uppstå tills det fördubblats (1 till 2 timmar).
  2. Kasta ner degen och låt upp igen, täckt, i 1 till 2 timmar eller tills det fördubblats. Värm ugnen till 400 F. Koka ner deg och knåd i 1 eller 2 minuter. Dela i hälften Fördela varje halv i 3 delar och fläta på perkamentfodrade plåtar. Skydda med smurt plastfolie och låt uppstå i ca 30 minuter. Pensla med reserverade äggulor och skivad mandel, om du använder. Baka ca 30 minuter, eller tills gyllenebruna och en genomsynlig termometer registrerar 190 F. Avlägsna från ugnen, ta av från pan och låt svalna helt på ett trådstativ.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 129
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 67 mg
Natrium 83 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 1 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)