Det är allt i fatet: Effekterna av åldring på spritdrycker

Destillerad sprit mogna, mjuka och plocka upp smak i fatet

Såsom ett barn mognar över tiden, blir whisky , brandy och andra åldrade alkoholer mer raffinerade när de spenderar år som vilar i ett fat. Åldringsprocessen är avgörande för många stilar av sprit eftersom det ger dem den färg och smak vi förväntar oss.

Vad är åldrande?

Åldring är processen att lagra destillerad sprit (eller viner) i fat för en viss tidsperiod. Målet med mognad är att avlägsna hårda smaker från den råa alkoholen, samtidigt som man adderar olika smakegenskaper som finns i fatets trä.

Tunna, eller fat, är ofta gjorda av ek, som ibland är förkolad. Andra skogar kan användas, och varje typ av trä som spelar en stor roll för att bestämma den slutliga smakprofilen för den speciella anden.

Trivia Time: De arbetare som bygger och reparerar fat kallas coopers. Vissa destillerier har sitt eget samarbete för att göra sina fat, medan andra använder tjänster av ett företag som är inriktat på att bygga fat.

Vilken effekt har åldring på sprit?

När en alkohol går in i tunnan är det tydligt och relativt smaklöst, mycket som vodka . Under sin tid i fatet hämtar det smaker och färger från träet och blir den mörka andan vi känner till i flaskan.

Först och främst kommer du att märka att åldringens åldring är mörkare än oljiglut.

Tänk på det: whisky har en gult eller gyllenbrun färg medan vodka är klart. Detta beror på att (mest) whisky är åldrad och vodka inte är det.

Det finns givetvis undantag för detta och i whiskysvärlden är moonshine ett perfekt exempel eftersom det är unaged whisky. Pisco är ett annat exempel eftersom denna brandy inte kan lagas i lag. Både moonshine och pisco är klara och färglösa.

Smaken av fatet

Viktigare än färgen är den smak som läggs till åldrarna. Samtidigt smälter denna "smakförbättring" ut några hårda anteckningar som finns i destillatet (vätska rakt ut ur stillbilden).

Du kommer ofta läsa whisky recensioner som pratar om en "oakiness" eller "undertoner av förkollad ek". Eftersom andan är i kontakt med träet, drar det ut några av dessa träaktiga smaker. Det ligner mycket på att grilla lax på en cedarplanka .

Beroende på träet som används i fatet får du olika smaker. Woodford Reserves Mästersamling av bourbons är ett bra exempel på detta. Varje år släpper varumärket en begränsad upplagan av whiskyen och skillnaden är ofta lika enkel som efterbehandlingstrumman.

Till exempel kommer de att ta samma gamla bourbon som vi njuter av varje dag och placera den i ett speciellt fat för att "klara" det.

Maple Wood Finish från 2010 var bestämt sötare än kryddad ek från 2009 . Tunnorna för 2009-whiskyen var förkollade och satt sedan ute i 3-5 år innan de fylldes. Den resulterande bourbonen var mycket mer komplex än vad Woodford hade producerat hittills eftersom själva träet hade gått igenom så många säsongsmässiga förändringar.

Det är mycket vanligt att destillerierna spelar med de träslag som används i sina fat och entusiaster ser ofta fram emot de nya smakerna. Vätskans smak kommer också att påverkas av tidigare användning av fatet.

Ja, du borde bli upphetsad när ett varumärke försöker visa upp en sprit i en ny fat, speciellt om det är en av dina favoriter. Faktum är att du bör prova den nya tunna åldern mot standardflaskan. Det ger dig en helt ny uppskattning för effekterna av åldrande.

Trivia Time: Till skillnad från viner förbättras inte destillerad sprit med ålder när de är i flaskan. Så länge de inte öppnas kommer din whisky, brandy, rom och liknande inte att förändras och de kommer säkert inte att mogna längre medan de väntar på hyllan.

Hur man berättar åldern för alkohol

Inte alla destillerade sprit är åldrade och vissa måste uppfylla minimikrav som ska placeras inom en viss klass. Till exempel:

Många gånger, särskilt när det gäller whisky, kommer etiketten att indikera spritens ålder. Detta gäller särskilt när varumärket vill visa upp hur gammal tappningen är.

Andra etiketter indikerar inte någon ålder. Detta beror ofta på att destillatorn är beroende av en allmän åldringstid och kommer att finjustera det enligt smak. Ett bra exempel på detta är Maker's Mark , som är äldre i nästan 6 år. Vid det märket testas det och åldras ytterligare om det behövs eller, enligt märket, "tills det är helt moget."

Vad om blandade sprit?

Om en blandad vätska (rom och whisky är vanligast) markeras med ett åldersutlåtande på etiketten, indikerar det vanligtvis åldern för den yngsta spriten i blandningen. Chivas 25-åriga Scotch- tappning består till exempel av en blandning av olika whiskyer som har åldrats åtminstone 25 år. Vissa whiskyer som används kan vara äldre än det.

Varför är Whisky åldras längre än Rom och Tequila?

Varför ser vi inte många 50-åriga rum eller 20-åriga tequila? Det enkla svaret är klimat.

Tänk på klimatskillnaderna mellan stora whiskyregioner som Förenta staterna, Kanada, Irland och Skottland jämfört med Mexiko där tequila produceras och Karibien och Sydamerika där majoriteten av rom är tillverkad. Klimatet i regionen är den viktigaste faktorn i hur lång tid en anda behöver åldras till sin optimala potential.

Det finns alltid undantag i spritbranschen! Appleton Estate har tidigare släppt ett 30- och ett 50-årigt rom. På samma sätt har Asomborso en 11-årig añejo tequila.

I hetare klimat ökar åldringsprocessen naturligt, så det är inte nödvändigt att hålla tequila eller rom i fat i mer än några år. Tequila når en topp på cirka 2 till 3 år och rum är i genomsnitt ca 8 år.

När det gäller rum, kommer tiden dock att bero på den plats där den produceras, vilken kan vara överallt i världen. Ett rom som är åldrat i New England kan behöva 2 till 3 år i tunnan än ett rom i åldern Karibien.

Däremot ligger flertalet whisky och brandy destillatörer på norra halvklotet på platser som upplever betydande årliga temperaturförändringar. Den extrema förkylningen och värmen tillsammans med milda perioder däremellan kräver längre tid i tunnorna för att få de rätta mjuka och fatnoterna i whiskyen.

Du kommer att märka att ju mer norra whisky desto längre är det åldras. Det är därför det inte är ovanligt att se skott som har åldrats i 25 år medan de bästa byarna bara kan spendera 7 år i fatet.

Trivia Time: Till och med ett fat placerat inne i rackhuset (där tunna lagras under åldring) kan påverka spritet. Många destillerier väljer att rotera fat från topp till botten genom åren på grund av de olika temperaturerna som finns i dessa lagerhus.