Asturian Cider - Sidra Asturiana

Asturian Cider är en Tart-brusande njutning över hela Spanien

Sidra (eller cider ) är den traditionella drycken av Asturien . Den är gjord av lokalt odlade äpplen i Asturien och har producerats här sedan antiken. Sidra betraktas som det regionala "vinet". Romarna kallade det "pomaria" och araberna kallade det "siserio." Det produceras nu under en ursprungsbeteckning. Den har en låg alkoholhalt (4-6%) och är populär över hela Spanien.

Varianter och Cider Making Process

Det finns över 30 sorter av äpplen kommersiellt odlade i Asturien, men endast några av sorterna är lämpliga för jäsning i sidra .

Som med vinmakare måste ciderproducenter använda sina färdigheter för att kombinera sura krabba äpplen med sötare eller mer bittra sorter, för att skapa en balanserad blandning och en trevlig smakande cider. Sidra Asturiana är en lätt, smaklös och tårta, men lite söt dryck, perfekt för att njuta av under de varma sommardagarna.

Cider-making processen är enkel. Först tvättas frukten och hakas. Därefter mjukas det i vatten och pressas. Mashed äpplen matas till nötkreatur. Äppelsaften fermenteras i fat tills minst 4,5% alkoholhalt erhålls. Sidra lämnas för att jäsas ca 6 månader under hösten och vintern. Den enda karbonering i cider är vad som sker naturligt under jäsning av äpplen.

Var och hur man dricker cider i Asturien

Espichas eller "första provningar" är en tradition i Asturien där vänner, familj och grannar samlas för att "smaka" sidra medan det fortfarande jäsas i fat.

Dessa espichor är en rolig samling där skinka, korv, bröd och Cabrales-ost serveras medan alla dricker lite cider direkt från fatet! Cirka omkring februari eller mars tappas cideren i mörkgröna glasflaskor.

Cider säljs traditionellt i anläggningar som heter sidrerias , där bartendern serverar cider med drama.

Håller ett stort, rustikt glas i ena handen och en flaska cider i den andra, höjer han flaskan över huvudet och låter den kylda ciderna falla i glaset och ger lite skum från kolsyran. Denna hällmetod kallas escanciar på spanska och sägs vara nödvändig för att producera den bästa smaken från sidra . Dessutom fylls det stora glasögonet aldrig, men bara en tum eller två av cider hälls i glaset. Traditionen säger att den måste vara full med omedelbar tid och inte får stå.