Hur mäter jag en cocktail som använder delar?

Du kan behöva göra lite mat, men det är enkelt

När du tittar på cocktailrecept hittar du ofta mätningarna av ingredienser som anges i ounces, bindestreck och stänk. De är mycket enkla och du vet vad du ska göra. Vad händer när du stöter på en av de många cocktailsna som använder termen "delar" istället?

Mätningsdelar är ganska enkla. Du behöver helt enkelt göra lite matematik för att göra en god drink. Oroa dig inte, men det är inte svår matte.

Hur man mäter delar

En del är lika stor del . Tänk på det som ett mått på din jigger (eller vilket verktyg du mäter med). I huvudsak kommer en del att bli din bas- eller grundmätning och du kommer att justera övriga ingredienser för att upprätthålla förhållandet.

Till exempel, om du behöver 1 del, skulle du hälla en full jigger. För 2 1/2 delar , häll två och en halv jiggers. För 1/2 del, häll hälften av jiggen full.

Nyckeln är att först bestämma vilken del som är lika med det specifika receptet. Därefter delas eller multipliceras du därifrån.

En sak som hjälper dig att bestämma basmåttet är storleken på din färdiga cocktail. Ett martiniglas har en mindre volym än ett highballglas, till exempel, så du behöver veta vad ditt mål är innan du häller. Genom att veta hur mycket flytande (och is) glaset kommer att hålla kan du bestämma vad din "1 del" ska vara.

Tips: Är du osäker på hur många uns ditt glas innehåller?

Det enklaste sättet att ta reda på är att mäta det med vatten. Häll bara en jigger av vatten åt gången tills glaset är fullt och översätt det till ounces: fyra 1 1/2-ounce jiggers är lika med 6 ounces. Glöm inte isen. Om ditt recept kräver is, fyll glaset med det och gör sedan vattentestet, eftersom isen minskar betydligt den vätskevolym du behöver.

Den enklaste delkonverteringen

I många drink recept kan du helt enkelt ersätta ordet "delar" med "ounces". Leta efter recept som har 1 1/2 delar eller 2 delar för basluten ( storleken på det typiska skottet ), häll sedan alla ingredienser med de angivna mätningarna.

Danny Ocean-cocktailen är ett perfekt exempel:

För att hälla denna cocktail, börja med 1 1/2 uns tequila. Häll sedan 3/4 uns av varje saft, 1/2 ounce nektar och 1/4 ounce maraschino. De flesta "delar" recepten är verkligen så enkla.

Ett enkelt exempel på delar

Gummi-cocktailen i pumpan är ett annat enkelt recept mätt i delar. Men den här använder 1 del snarare än 1 1/2 delar. Det betyder att du måste bestämma vad den 1 delen kommer att motsvara.

Receptet läser:

Sättet att närma sig den här är att bryta receptet: vodka och pumpasmör kommer att vara lika i mått, liksom trippel sek och enkel sirap.

För att göra det väldigt lätt, häll 1 jigger (vanligen 1 1/2 uns) vodka och pumpa smör, häll sedan 1/2 en jigger (eller 3/4 ounce) vardera av trippel sek och sirap.

Resultatet kommer att bli en 4- till 5-ounce cocktail efter skakning, den perfekta storleken för ett modernt cocktailglas.

Ett komplext delar exempel

I mycket sällsynta tillfällen kan du komma över en drink som "tid för förändring" -cocktail. Den här är ganska komplicerad och det skulle vara bättre om den som utvecklade det gjorde det lättare att förstå. När du stöter på recept så här är det viktigaste att tänka på hur lång du vill ha den färdiga drycken att vara.

Receptet läser:

Eftersom det här är i ett cocktailglas, är det inte meningsfullt att börja med 2 1/2 jiggers (eller 4 1/2 ounces) bourbon. Drycken skulle vara för stor för glaset den är avsedd för och det är mycket bourbon för en enda cocktail (även om du kunde göra två drinkar samtidigt).

Istället häll 2 uns bourbon, 1/3 ounce trippel sek och 3/4 ounce av varje juice och sirap. Återigen kommer du att ha ungefär en 5 ounce cocktail.

Nu, om du vill bli tekniskt, skulle den trefaldiga sekshällen vara 1/5 uns och saft och sirap 2/5 ounce vardera. De är inte vanliga häller och det är svårt att vara så exakt, så numren har avrundats till standard häller. Det är också viktigt att komma ihåg att någon dryckesingrediens kan (och bör) anpassas till din personliga smak .

Varför används delar i recept?

Det finns några möjliga skäl till varför någon kan skriva ett cocktailrecept i delar.

Balansera kejserliga kontra metriska system. Kom ihåg att inte alla använder samma mätsystem. I USA använder vi fortfarande kejsarsystemet och resten av världen använder metrisystemet. Genom att skriva det i delar blir receptet universellt till fler drinkare över hela världen.

Anpassa storleken på en cocktail. Delar kan också vara till hjälp när du vill öka eller minska en dryckes volym utan att ändra ingrediensförhållandet.

Till exempel, om du vill förvandla havsbrisen till en martini, skulle du hälla 1 del tranbärsjuice, 1/2 del vodka och 3/4 del grapefruktjuice. Du kan göra det med 1 1/2 uns tranbärjuice, 3/4 ounce vodka och drygt 1 ounce grapefruktjuice. Cocktailen kommer att smaka på samma sätt som när den serveras i ett highballglas, men nu kan du skaka det och servera det i ett cocktailglas utan is för en mer avancerad presentation.

Blandar en stans av vilken storlek som helst. En annan vanlig användning för delar i cocktailrecept är när vi gör en festpunch. När ett slagrecept skrivs i delar kan du snabbt blanda det som en enda dryck eller förvandla den till en stans för ett antal gäster .

När du står inför ett recept som använder "delar", kom ihåg att börja med att bestämma din grundläggande mätning - din "en del" - justera allt från där.