Shaken vs Stirred: Hur man blandar de bästa cocktailsna

En gemensam diskussion besvarad

När ska en cocktail skakas och när ska den omröras? Det är en av de brinnande frågorna i baren och en av mycket debatt.

När du tittar på cocktailrecept märker du att vissa lär dig att skaka medan andra föreslår att du rör om drycken. Debatten om skakad mot omrörda cocktails är het, speciellt när man pratar om den berömda martinien eller någon av de andra anda-endast-cocktailrecepten där ute.

Finns det en teori bakom vilken metod att välja?

Ja, det finns en allmän regel (som regler går i bartending, ändå). Det finns alltid undantag, så det är bäst att följa ett recepts instruktioner eller experimentera med att både se vilken metod som gör den bästa cocktailen i dina ögon.

När att skaka

Reglerna säger att du ska skaka cocktails när receptet innehåller fruktjuicer, krämlikor , enkel sirap, surblandning , ägg, mejeri eller någon annan tjock eller smaklig mixer. Använd i huvudsak skaka när du behöver se till att varje ingrediens är helt integrerad i den färdiga dryckens smak.

Shaking kommer att skapa en drink med en grumlig, brusande titt först. Detta kommer att rensas upp inom några minuter efter ansträngning.

På grund av skakans mer våldsamma natur kommer denna metod också att bryta ner mer is och lägga till en större mängd vatten till drycken. Denna utspädning är faktiskt bra eftersom det skapar en välbalanserad cocktail där alla ingredienser blir en smak.

Några skakade cocktails att prova:

När att Röra

Rör cocktails som endast innehåller destillerad sprit eller mycket lättblandare. Omröring är en mildare teknik för att blanda cocktails, men det görs ofta i minst 30 sekunder, vilket är längre än den typiska skakningen. Det används för att delikat kombinera dryckerna med en perfekt mängd utspädning från isen.

Många gin- och whisky-cocktails rörs om att skakning sägs "blåsa" andan (även om det också är upp till diskussion).

Några rostade cocktails att prova:

Pursuit of Better Drinks

Detta skakade mot omrörda "regel" avser cocktails och inte nödvändigtvis blandade drycker som byggs direkt i glaset (tänk vodka tonik och skruvmejsel ). Dessa är nästan alltid rörda och serveras med en sipstick eller halm för vidare, finjusterad omröring när drycken konsumeras.

Poängen att antingen skaka eller omröra (förutom att blanda ingredienserna, förstås) är att tillsätta utspädning från isen. Om endera tekniken görs ordentligt, kommer agitationen att tillföra den perfekta mängden iskallt vatten och bringa din cocktails smak till balans .

Hoppa inte över eller tänka på att genvägen ger en lika god dryck. Ta en extra trettio sekunder av din tid för att ordentligt blanda dina drinkar och du får en mycket trevligare drink.