Det bästa sättet att dricka grekiska Ouzo

Det är Greklands mest populära alkoholhaltiga dryck

Det finns ett gammalt grekiskt ordspråk som "ouzo gör andan" och det här är särskilt sant i Grekland. Den grekiska andan eller kefi (KEH-avgiften) återfinns i god mat, själslig musik och kärlek till livlig konversation. Ett glas kyld ouzo är den perfekta följeslagaren till alla dessa saker.

De flesta skulle vara överens om att ouzo är Greklands mest populära alkoholhaltiga dryck. Ingen annan dryck är lika unik grekisk eller så nära kopplad till en kultur som ouzo är till Grekland.

Faktum är att den grekiska regeringen i 2006 vann exklusiva rättigheter att använda produktnamnet ouzo.

Smak

Klar och silkeslen, med en distinkt lakritsmak, destilleras ouzo från musten eller rester av druvor som pressas för vin. Den kan smaksättas med kryddor som anis, mint, mastik och koriander. Potent och eldig, det är inte en drink för svag hjärta. Den har en alkoholhalt på ca 40% (beroende på varumärke) men också en hög sockerhalt som försenar frisättningen av alkoholen i ditt system. Drinkare rekommenderas att vara försiktig eftersom effekterna av ouzo kommer att smyga på dig.

Ursprung

Ön Lesvos (Mytilini) prides sig som navet i ouzo-produktion och är allmänt känt för att ha några av de bästa ouzo i Grekland. Recept för destillering av ouzo kan vara ungefär från plats till plats, men du kommer att upptäcka att dessa ofta är noga skyddade familjehemligheter.

Varumärken av Ouzo

Ouzo varumärken tenderar att ha följder som fotbollslag och främja samma typ av lojalitet i sina dedikerade fans.

Några av de mer kända varumärkena som finns utanför Grekland är Ouzo 12, Sans Rival, Ouzo Barbayianni och Ouzo Mini. I Grekland är märken som Plomari, Tinarvou och Kefi också mycket åtnjutna.

servering

Ouzo serveras vanligtvis snyggt - ingen is. Grekerna lägger till isvatten för att späda ut styrkan som gör att vätskan blir en ogenomskinlig mjölkvit.

Om du lägger isen direkt till ouzo kommer du att skapa fula kristaller på ytan av din drink. Det finns en teknisk förklaring till denna emulsion som enligt ScienceDaily.com är känd som "ouzo-effekten".

De flesta grekrar skulle skämma på idén om att ouzo blandas med allt annat än vatten - för att undvika förlägenhet, hoppa över vanliga blandare och hålla fast med vatten om du behöver späda det. En tillverkare rekommenderar även att du serverar ouzo i ett smalt glas så att näsan är skyddad mot de brinnande rök som kan komma ifrån din dryck.

Drycker och mat

Greker älskar denna drink så mycket att det finns otaliga ouzo barer runt Grekland som heter ouzeries (ooh-zeh-REE-es). Dessa är lediga platser som specialiserar sig på många olika typer av ouzo, men ännu viktigare är populära för deras spännande utbud av aptitretare som kallas mezethes (meh-zeh-thes).

Dessa smakliga små tallrikar av mat är en viktig del av den sociala sidan av ouzo-dricks. Trots sin starka smak komplimerar ouzo många olika typer av mat och meze- menyn är ofta lång och varierad.

I en typisk ouzeri kommer kunderna att dröja över sina drycker och mat, sipprar långsamt och nibbling på sina tallrikar.

Samtalet blir allt starkare och ljudnivån eskalerar. Den ojämna takt och animerade dialoger är quintessentially grekiska och märket för en stor parea (pah-REH-ah) eller samling.

Inte bara för att dricka

Ouzo kan användas i matlagning för att lägga till en distinkt anisesmak till de flesta maträtter. Greker kommer att använda ouzo i många recept från skaldjur marinader till kakor. Andra tror att ouzo (eller mer specifikt anis) har helande egenskaper och kommer att använda ouzo för att lindra en upprörd mage eller lindra huvudvärk. Föräldrar till spädbarn kommer ofta att gnugga lite ouzo på sina barns tandkött för att lindra deras obehag.

Nästa gång du njuter av ett glas, kom ihåg den vanliga toasten är stin uyeia sou (steen ee-YEE-ah soo) - till din hälsa!