Spanska Botas - Wineskins

Perfekt för vandring, cykling eller att titta på fotboll

Botas är viner som är ett gammalt sätt att transportera vin och används fortfarande idag i Spanien. Botas användes av herdar och resenärer i svunna dagar, men idag är det troligt att du ser dem bära på festivaler, tjurfäktare och fotbollsmatcher. Traditionella, högkvalitativa botas tillverkas i små hantverkare från härdade, handsyrade getskinn. Interiören är belagd med tallskenor för vattentätning.

De skärs normalt i en tårta eller njureform. Änden har ett litet hål för att klämma igenom vinet och en skruv på toppen kopplad till en kort ledning, så det går inte vilse under merrymaking! Botas kommer också med en längre sladd så att du kan slinga dem över axeln och hålla händerna fria.

Boteria är ordet på spanska för tillverkare av viner eller botas de vino . Traditionellt har botas gjorts med getskinn, men under de senaste åren har vissa tillverkare börjat använda kalvskinn eftersom höljet är tjockare, vilket gör bota lättare att dekorera på utsidan.

Bota bilden köptes på ett litet, inkonsekvent butiksfront av en välkänd hantverkare "Fabrik" i Burgos, Spanien. Det är typiskt att se någon form av bläckteckning stämplad på botas . Du märker att den här har en ritning av den gotiska katedralen i Burgos.

När och hur man använder en Bota

Oavsett om du går på vandring, camping, till fotbollsmatch eller på picknick, kommer en bota att hålla vinet kallt och kan skickas och delas med en grupp utan att bry sig om glasögon.

Ta bara av toppen, håll bota något över ögonhöjden, luta huvudet tillbaka när du försiktigt klämmer på påsen och en tunn vinströmm kommer att hälla i munnen. Om du inte har ett bra syfte först, oroa dig inte! Det tar lite övning att utveckla dina bota- drickande färdigheter, men du vet vad de säger, "Övning gör perfekt!" Så, "Öva, öva, öva!"

Traditionell vs Plast Botas

Pine pitch har använts i århundraden för att försegla insidan av bota . Tallskenan ger vinet en viss smak som vissa inte bryr sig om. Det kräver också lite underhåll och kolsyrade drycker och andra vätskor bör inte användas med tallskenan.

På 1980-talet introducerades latex botas till marknaden, och successivt har försäljningen av de traditionella botaserna som är foderade med tallskenor blivit borta. Plastbotten , eller de som är fodrade i plast (latex), är mer praktiska eftersom de inte behöver något underhåll, och kan lagra alla typer av vätska, inte bara vin.

Var kan man köpa en Bota

Om du reser till Spanien kommer du att se botas överallt, inklusive flygplatsens presentbutiker, men det kommer troligtvis att vara av dålig kvalitet som gjordes för turister. För att hitta en kvalitetsbota, fråga hotellets personal, tour guide eller bartender där du kan köpa en traditionell läderbota av god kvalitet. (Enligt en artikel från 2009 på http://www.soitu.es uppskattas det att endast 12 till 15 botaproducenter är kvar i hela Spanien.)

Om du är i USA kan du köpa botas i stora detaljhandlare, sportvaruaffärer, små gourmetbutiker och spanska mataffärer, såväl som på internet.

Läs beskrivningen av bota noga innan du köper.