Garam Masala - The Magic Spice

Den allestädes närvarande "currypulver" som de flesta människor associerar med indisk mat är faktiskt inte indisk alls. Det är faktiskt en västerländsk version av Garam Masala. Denna lättillgängliga kryddblandning är hjärtat av de flesta indiska rätterna. En kombination av olika hela kryddor, det har förmodligen lika många receptvariationer som det finns familjer i Indien! Ordet Garam betyder varmt på hindi medan Masala betyder kryddblandning, vilket gör Garam Masala till en varm kryddblandning.

Olika regioner i Indien har olika versioner av garam masala. Vissa är gjorda utan att rosta ingredienserna medan andra är gjorda efter torr rostning, kylning av ingredienserna och sedan slipning av dem i ett pulver. Vissa recept innehåller ytterligare ingredienser som andra inte gör. När du får en känsla för smaken ger du matlagning, experimenterar och ändrar ditt garam masala recept som passar dina behov.

Garam masala är bäst gjort färskt innan du börjar laga mat, men om du inte har tid, gör en sats framför och lagra i flera månader i en lufttät behållare på en sval, mörk plats.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm en kraftig stekpanna över ett medelvärme och rosta försiktigt korianderfrön, kumminfrön, svarta pepparkorn, svart kummin, kryddnejlika, kanel och krossade fjärdlöv, tills de vänder ett par nyanser mörkare. Rör kryddorna ibland. Låt inte frestas att påskynda processen genom att vrida upp värmen då kryddorna kommer att brinna på utsidan och förbli råa på insidan. Rostningen aktiverar de eteriska oljorna i kryddorna, vilket gör dem mer potenta och smakrika. När de är klara är kryddorna mycket lite mörkare och aromatiska.
  1. Stäng av värmen och låt dem svalna helt på en tallrik. Ta bort badi elaichi frön från sina skinn och blanda dem med alla andra rostade kryddor. Tillsätt torr ingefära.
  2. Mala dem alla tillsammans i ett fint pulver i en ren, torr kaffekvarn .
  3. Förvara i en lufttätt behållare på en sval, mörk plats.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 7
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 3 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)