Fruktblandare, konserver, ostron, sylt, gelé, marmelader och konserver

Vilken är vilken?

I dagarna före kylning, minskning av sötad fruktmassa och konservering var det ett sätt att bevara smaken av sommaren året runt i Östeuropa. Smaken var så exceptionell, det som en gång var en nödvändighet blev en viktig del av kulinariska traditionen.

Skillnaden mellan fruktspridningar är en konsekvens. Så här skiljer du dem från varandra.

Fruktsmör

Fruktmörgåsar är gjorda genom att laga hela eller halverade obehandlade och ibland oförutsedda frukter tills de är mjuka och sedan tvinga det genom en sik eller matkvarn.

Socker, och ibland kryddor och citronsaft, tillsätts och massan reduceras genom kokning tills den är tjock. Inget gelningsmedel, såsom pektin, används. Uttrycket frukt "smör" härrör från dess spridbarhet. Det finns inget smör i produkten (till skillnad från fruktkvarnar!)

Frukt konservera

Konserver är syltliknande blandningar av frukt, ofta med russin eller annan torkad frukt och ibland hela eller hackade nötter, sprit och kryddor. De kokas tills de blir mycket tjocka och klumpiga, men är vanligtvis tunnare än sylt. De sprids typiskt på toasts, kex, crumpets och andra frukostbröd eller rullar. Men de kommer också att fungera som en sida med vilt kött eller fläsk, eller att fylla ett bakverk som kołaczki .

Fruit Curd

Fruktkvarn är en krämig spridning gjord med socker, ägg och smör och vanligtvis citrusjuice och zest . Citron ost är den klassiska sorten, men lime, blodorange, jordgubbar och tranbärsburkar finns. En citrusfärg är uppfriskande tårta, i motsats till mer sockerlikt sylt och konserver. Fruktkvarnar kan också användas för att fylla tärskal, och som garnering.

Fruktjuicer

Sylt görs genom att laga fruktpuréer med socker och pektin tills det är tjockt. De är ostraffade. Bär och andra små frukter används oftast, men större frukter fungerar också. God sylt kännetecknas av en jämn konsistens utan bitar av frukt, ljus färg och en halvskalad konsistens som inte har någon fri vätska. Jam kan också användas för att fylla bakverk som polska Royal Mazurek .

Frysstopp

Okokta fruktpuréer blandade med socker och pektin kallas fryspåsar eftersom de lagras frusna. De värderas för sin mycket färska smak.

Fruktgelé

I Förenta staterna och Kanada sötas gelé helt enkelt och yelled fruktjuice. Det görs genom att laga sötad frukt (eller grönsaks) juice med pektin och en syra som citronsaft. God gelé är klar och mousserande utan spår av massa och det kan skäras med en kniv. I brittisk hänvisar gelé till en fruktspridning eller konservering.

Frukt Marmalade

Marmalader är söta och smakfulla fruktkonserver som innehåller köttet och zest från citrusfrukter, vanligtvis apelsiner.

Fruktkonserver

Behållar skiljer sig från sylt med att stora eller hela bitar sötade frukter (eller grönsaker) kokas och gelas. Det är inte smidigt som sylt eller gelé. Serbisk slatko är en typ av konserver där frukten hålls hel i en tjock, mycket söt sockersirap.

Frukt Spridning

Fruktspridning är en sylt eller konserverad utan extra socker.