Traditionellt irländsk stew recept

Vad kan vara mer hjärtande och fyllning än en läcker skål med irländsk gryta, reland's National Dish och älskade ordet över. Även om en enormt populär maträtt på St Patrick's Day, är denna mat alltför bra för att hålla några dagar om året. ät det när du vill ha en tröstande och uppvärmande maträtt.

Irländsk gryta var traditionellt gjord med fårkött - äldre får - men oftare idag görs det med lamm som kan tyckas vara lite av slöseri men smaken är fantastisk.

Kontroversen regerar över om man lägger till andra grönsaker än potatis är en perfekt irländsk gryta. Även om du lägger på lök, lägger purjolök och morötter extra smak och näring till grytan, i slutändan är valet ditt, vad du än bestämmer kommer det att vara underbart.

Skottets skönhet när den innehåller grönsaker är lite annat som behövs tillsammans med att spara kanske en skål med Colcannon.

Vad du behöver

Hur man gör det

Värm ugnen till 180C / 350 F / Gas 4

  1. I en stor stekpanna värm hälften av oljan för att heta men inte röka. Tillsätt hälften av lammstyckena och bruna överallt genom att vrida i den heta oljan. Ta bort lammet med tång och lägg i en gryta, täck med halvparten av kvartartade potatis, lök, purjolök och morötter.
  2. Tillsätt den återstående oljan till stekpannan, värma igen och tillsätt det kvarvarande lammet och bruna över som tidigare. Lägg till grytan och täck med resterande grönsaker.
  1. Tillsätt mjölet i stekpannan och rör det riktigt bra för att suga upp allt fett och juice. Koka på en mild värme i 3 minuter och lägg sedan till en skål åt gången tills du har en tjock, klumpfri sås. Häll denna sås över lamm och grönsaker.
  2. Lägg till resterande lager i grytan, täck med ett tätt passande lock, koka i ugnen i 1 timme. Lägg till kål (om du använder) byt ut locket och laga det i ytterligare en timme. Kontrollera från tid till annan för att försäkra att beståndet inte minskar för mycket, om det lägger till lite kokande vatten. Köttet och grönsakerna ska alltid vara täckta av vätska. Om såsen är för rinnande i slutet, kan du alltid laga lite längre med locket borttaget. Smaka med salt och peppar.

Servera rörledningar varmt och som det redan har gott om potatis och grönsaker är det osannolikt att det kommer att behöva mer. Kanske skulle ett litet korvigt bröd vara bra men att suga upp den fantastiska såsen.

Liksom alla grytor och grytor, dra nytta av att de görs dagen innan, det här är inget undantag.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 966
Totalt fett 33 g
Mättat fett 11 g
Omättat fett 16 g
Kolesterol 106 mg
Natrium 1,034 mg
kolhydrater 125 g
Kostfiber 32 g
Protein 52 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)