Fig Jam Recept

Östeuropéer älskar fikon i alla tänkbara former, inklusive sylt. Några av världens bästa fikon växer i Kroatien längs Dalmatiska kusten, och de hamnar i fikontär , fikonbröd, sallader, fyllningar, godis, kompott och sylt och konserver.

Detta recept på fikon sylt är från "Dam Good Sweet" av David Guas & Raquel Pelzel (The Taunton Press, 2009).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera en liten keramisk eller glasplatta i frysen. Rör ihop 1/2 kopp socker och pektin i en liten skål och lägg åt sidan. I en stor, kraftig kastrullspanna kombineras kvarvarande 1/4 kopp socker med fikon, citronsaft och honung. Koka över medium värme, rör om ibland tills det kommer till en simmer, 5 till 6 minuter. Vispa i socker-pektinblandningen och vrid värmen till medium-låg. Använd en träsked för att försiktigt mäta fikon och bryta dem ifrån varandra (du vill ha en tjock konsistens, inte mush). Fortsätt att laga, rör om och om, tills blandningen når 212 grader på en godistermometer, ca 8 till 10 minuter. Om du gillar en fastare sylt, laga du längre. Skumma bort eventuellt skum som stiger till ytan.
  1. Avlägsna plåten från frysen och skaka en liten muffinsjuka på den. Syltet bör ställa sig halvstivt och när du kör fingret genom det, ska spåret inte springa tillbaka omedelbart. Om det gör det, fortsätt att laga mat. Om det inte gör, stäng av värmen och låt fikon sitta i 10 minuter.
  2. Fyll en stor lagerpott eller konservburk med vatten och koka. Lägg i burkar, lock och band och simma i 5 minuter. Använd tang för att ta bort dem till en ren kökshandduk. När du är tillräckligt cool för att hantera men fortfarande varm fyller du burkarna nästan till toppen med hett fikon sylt och lämnar 1/2-tums huvudutrymme. Skruva lock på.
  3. Lägg till mer vatten i potten, om nödvändigt, och koka upp det. Placera en burk i grytan och sätt de fyllda burkarna i racket. Koka i 10 minuter (de fyllda burkarna ska vara helt täckta av kokande vatten). Använd tångar, ta bort burkarna och placera dem på kökshandduken. Om du kyler, var noga med att kyla de fyllda burkarna några timmar först. Oöppnad, syltviljan förvarar i några månader. Efter öppningen försök att äta sylt inom en vecka eller två.

Obs! Innan du försöker ett hem konserveringsprojekt, läs vad Ball canning-burkarna har att säga om det.

Källa: "Dam Good Sweet" av David Guas & Raquel Pelzel (The Taunton Press, 2009).

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 73
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1 mg
kolhydrater 19 g
Kostfiber 2 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)