Är Hummus grekisk eller Mellanöstern?

Fråga: Är Hummus faktiskt grekisk eller Mellanöstern?

Jag besökte nyligen en Mellanöstern restaurang och åt hummus som var helt otroligt. Några veckor senare gick jag till en grekisk restaurang som hade lika gott hummus. Jag frågade servitören på restaurangen om han visste om hummus var grekisk eller Mellanöstern och han var fast att det är grekiskt. Jag frågade en Mellanöstern-vän om det och berättade för mig att hummus utan tvekan är Mellanöstern.

Jag är allvarligt förvirrad! Är hummus grekisk eller Mellanöstern ? (Inte att det betyder mycket, jag älskar hummus och kommer att äta det oavsett var det är från men jag är definitivt nyfiken.)

Svar: Debatten om hummusens ursprung är gammal - förmodligen lika gammal som hummus själv. Grekerna gillar att hävda det som sin egen, men araberna är lika hängande i sina påståenden. Även de israeliska hävdar det, men det kommer vi senare till. Så vem har rätt? Tja, låt oss möta det, den ärliga sanningen är att ingen verkligen vet säkert. Med detta sagt, men baserat på historisk information, kom hummus troligen från antika Egypten. Enligt flera historiska källor går den tidigaste omnämningen av hummus tillbaka till Egypten på 1200-talet.

Kikärter var och är rikliga i Mellanöstern och är fortfarande vanligtvis ätit. I själva verket betyder ordet hummus kikärter på arabiska. Historiska dokument visar en maträtt, mycket lik den hummus vi äter idag, som konsumeras i Kairo under 1200-talet.

Men det hindrar inte andra områden från att fortsätta att hävda hummus som sin egen. Varför? Tja, det finns några troliga skäl.

Grekerna och egyptierna var handelspartner i århundraden, som kan förklara med många av livsmedel i grekiska och arabiska köket, är likartade, om inte identiska. Fyllda druvblad är ett utmärkt exempel på en maträtt som är populär i båda kulturerna.

Desserten, baklava, är en annan "grekisk" favorit men också gjord i Mellanöstern. Du kan se att många livsmedel "passerade" under historiska perioder, särskilt under det osmanska rikets höjd.

Oavsett varifrån det ursprungligen är, är hummus ett gott dopp och spridning som åtnjutits av alla kulturer, inte bara grekiska och Mellanöstern. Du kan nu hitta i nästan alla västliga stormarknader och många vanliga restauranger. så det har blivit ett bra exempel på en "crossover" mat. Så mycket så att vissa människor tycker att det är så vanligt nu att de inte ens inser sina rötter.

Hummus har idag blandat smakerna av praktiskt taget alla kulturer. Från jalapeno hummus till rostad röd peppar hummus så det finns en variation för alla att njuta av!