Black Bean Hummus Recept

Det är sant att svarta bönor vanligtvis inte ingår i Mellanöstern kök och kikärter eller fava bönor är de vanligaste pulsgrödorna. I Förenta staterna är dock svarta bönor mycket mer benägna att hitta på menyerna i mexikanska, sydvästra och latinska matrestauranger. Svartbönor är som alla bäcker friska, laddade med antioxidanter och har en bra smak och struktur. Så, medan de inte är traditionella, kan de fortfarande göra ett bra alternativ till kikärter i hummusrecept.

För puristerna bland oss, kommer ordet hummus verkligen från den egyptiska termen för kikärter. Och det grundläggande hummusreceptet, som är gemensamt i hela Mellanöstern, består vanligtvis av renade kikärter blandade med tahini, citronsaft, olivolja, vitlök och örter. Förpackade versioner finns i de flesta stora livsmedelsbutiker över Nordamerika.

Hummus används vanligtvis som ett dip för pita eller annan flatbread och finns nästan alltid på en mezze (aptitretare) tallrik tillsammans med falafel, aubergine, tahini och grönsaker som tomater, gurkor, rädisor, syltad lök och oliver.

Av alla Mellanöstern-länder förbrukar Israel faktiskt mest mängder hummus och det serveras som ett ackompanjemang med nästan varje måltid. Eftersom ingredienserna i hummus överensstämmer med religiösa kosher dietary laws, kan det ätas med både kött och mejeriprodukter.

Bean dips är vanligare än hummus i USA och äts vanligtvis med tortilla chips. Även om vi tenderar att tänka på dem som mexikanska eller mexikanska inspirerade, är böna dips verkligen en amerikansk uppfinning, eftersom refried bönor äts mer typiskt som en maträtt i Mexiko.

Den främsta skillnaden mellan bönsdips och hummus är att bönsdips får sin grädde från gräddfil eller andra mejeriprodukter medan hummus använder den starkare, nuttierna smaken av tahini (sesampasta).

Hummus, antingen kikärter eller svarta bönor, kan innehålla en mängd olika kryddor, så försök med kummin, za'atar, oregano eller lemoni sumac.

Tahini ingår i receptet och kan lagras eller köpas från grunden.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tillsätt sköljda och dränerade svarta bönor, sesampasta, vitlök, olivolja, limejuice och kummin till en matprocessor och blanda tills det är helt slätt och krämigt.
  2. Smaka med salt och peppar till smak och rör i korianderna (eller persilja om du inte gillar koriander). Om blandningen är för tjock för din smak, lägg till en halv tesked olivolja och en halv tesked citronsaft eller vatten.
  3. Servera omedelbart eller förvara i kylskåp i en lufttät behållare.
  1. Servera med varmt pitabröd , pitabrödor , skära grönsaksgrönsaker eller tortillakvarnar.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 535
Totalt fett 13 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 113 mg
kolhydrater 81 g
Kostfiber 22 g
Protein 28 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)