Vad du behöver veta om soda

Uppgradera din soda för att skapa bättre blandade drinkar

Soda är en kolsyrad dryck som kan sötas och smaksättas med ett antal ingredienser. Dessa drycker innefattar det relativt smakfria läskvattnet, klubbens läsk och tonikvatten. Kategorin innehåller också söta ingefäraalar och citrusfrukter, kryddiga ginger öl och colas.

Något av dessa läskvaror kan avnjutas på egen hand eller de kan användas för att göra blandade drycker som gör eller inte innehåller alkohol.

Soda är en viktig mixer till lager i någon bar . Det är en viktig ingrediens för populära blandade drycker som rom och cola, gin och tonic, Shirley Temple, liksom otaliga andra.

Att förstå skillnaden mellan varje stil av läsk är värdefull. Detta gäller särskilt när du experimenterar med nya drycker eller letar efter en bra ersättare. Precis som olika märken av sprit varierar från varandra, erbjuder varje läskmärke också en unik upplevelse. Du kan till exempel finna att en gingeröle är sötare eller en tonic är mer uppfriskande än de andra.

Den nya soda scenen

Dagens läskmarknad är mer expansiv än någonsin. Medan det en gång dominerades av jättar i branschen som Coke och Pepsi och alla varumärken som varje företag äger, gör mindre producenter ett namn för sig själva.

Dessa mindre hantverksmärken erbjuder en mängd intressanta smaker. Från Dry Sparkling s lavendel och Rabarber sodavatten till Jone Soda Co färgglada och fruktiga lineup.

Andra sodavatten, som de från Fever-Tree och Q Drinks, är speciellt utformade för blandade drycker. Dagens läsk erbjuder en helt ny värld av möjligheter.

Dessutom, medan cola och Pepsi-produkter fortsätter att söta sin soda med hög fruktosmisirap (HFCS) och deras kostsoda med saker som aspartam (Nutrasweet), tenderar de mindre varumärkena att använda riktigt socker.

Den stora fördelen med detta är att läsken med äkta sockerarter inte är så söta eller sirapiga som de som tillverkats med HFCS. Detta gör dem mer uppfriskande och, förmodligen, hälsosammare.

Utöver detta tenderar de färdiga sodavattorna att smakas med naturliga ingredienser. I kombination med det lägre sockerinnehållet skiner smakerna verkligen. En av de största skillnaderna kan ses i cola. Om du inte har smakat en riktig cola, prova den. Det är en värld av skillnad från koks och pepsi du kan vara van vid.

Grundläggande typer av soda

Medan det finns många olika läskritor, finns det vissa stilar som vi har fått veta och litar på. Detta gäller speciellt för blandade drycker där vi i allmänhet kategoriserar soda i sju kategorier: läskvatten, klubb soda, tonic vatten, ingefära ale, ingefära öl, citron-lime soda, cola och root beer.

Dessa är de mest populära sodavatten som används i baren. I allmänhet kan något av det klara sodavatten, klubb soda, ginger ale-användas som substitut för varandra. I vissa fall kan även tonik vara en ersättare om du vill att din dryck ska vara lite torrare. Du kan också lägga till ett stänk av läsk för att liva upp alla fruktiga högkulor som en cape codder , havsbris och Pearl Harbor .

När du väljer läsk för blandade drycker, är det viktigt att komma ihåg att din dryck bara kommer att vara lika bra som din läsk .

Trots allt, i de flesta recept utgör soda ofta det mesta av drycken. Därför är det bäst att välja läsk som du inte skulle ha något emot att dricka rakt.

Kolsyrat vatten

Soda vatten är grunden för de flesta andra sodavatten och är läsk i sin renaste form. Det är helt enkelt kolsyrat vatten. Det går av många namn, inklusive mousserande vatten, mineralvatten och seltzer. Några av dessa har antyder av smak, oftast av lättfruktsmak, men traditionellt läskvatten är osmakat och osmält.

Flaskvatten finns tillgängligt, men den fräschaste läskan kommer från en gammaldags läskfett eller någon av de moderna läskemakarna . Vanligtvis har hemlagad läskvatten mer karbonering än flaskan, så de skapar en mycket ren och brusande soda som bibehåller bubblorna längre.

För att få någon annan typ av läsk blandas vanligt sodavatten vanligtvis med en smakssirap.

Du kan också göra det hemma också. Använd helt enkelt smaksatt enkel sirap och fyll den med sodavatten och du får en gammaldags läskedryckdryck.

Club soda

Klubb soda och läskvatten är nästan identiska. Ibland klubb soda är bara ett annat namn för sodavatten. De två byts ut i drycker hela tiden.

Club soda innehåller ofta tillsatser som salt och lätta smakämnen. Vissa klubb sodavatten innehåller också en lätt sötningsmedel.

Club soda används oftast i blandade drycker. Det ger en lätt brus och det är neutral smak blandar mycket bra med någon annan ingrediens du vill blanda med. Bottled club sodas är ett måste för alla välfyllda barer.

Drycker som John Collins , Tom Collins och vodka Collins har recept som använder antingen sodavatten och klubb soda. Beslutet att använda är vanligtvis en fråga om personlig smak. Andra populära drycker som inkluderar klubb soda är Smith & Kearns , Singapore sling och vin spritzer .

Tonicvatten

Tonic är ett bittert smakande läskvatten som går tillbaka till 1858. Dess primära smak kommer från kinin, en bitter förening som finns i barken i det sydamerikanska cinchona-trädet. Det användes ursprungligen för medicinska ändamål. Mängden kinin i tonik som finns på den amerikanska marknaden är ofta lägre än de som säljs på andra håll i världen.

Gin och tonic är förmodligen den mest kända drycken som använder toniskt vatten. Det började med brittiska expatriates i Indien som använde kombinationen av gin's botanicals och tonics kinin för att förhindra malaria.

Schweppes producerades först på 1870-talet och är ett av de mer populära toniska vattnen. Canada Dry är ett annat märke som är lätt tillgängligt. I dag finns många hantverk tonic vatten tillgängliga och kan para ihop med premium gins eller andra vätskor för att skapa några av de bästa blandade drinkarna du ska smaka.

Q Tonic och Feber-Tree är två av de nyare varumärken som är värda att provsmaka. Fever-Tree erbjuder även några olika tonics och båda har fulla linjer av sodavatten som faller i var och en av dessa andra kategorier.

Toniskt vatten har en torr och bitter smakprofil.

Typiskt är det bara lätt sötad, ibland med HFCS. Medan det är bra för blandade drycker, är det också roligt på egen hand. Kram i lite limejuice i ett glas tonic och du har en utmärkt drink till middag. Det uppdaterar gommen och kommer inte att överväldiga eller förringa smaken av din mat.

Ginger Ale

Ginger ale är en annan lätt smakad sodavatten. Den innehåller ingefära, socker och varje märkes "hemliga" ingredienser.

Det finns två typer av Ginger Ale: Gyllene och torra. Gyllene ingefäraal som Blenheim, Vernors och Red Rock är mörkare, sötare och starkare än de torra sorterna och var populära före förbudet . Torra ingefäraalar är mer populära idag, främst för att de har en lättare smak och är mer mångsidiga vid blandning.

Kanada Dry and Schweppes är två populära märken av torrgingeröle. Det är också en populär smak för många av hantverksföretagens soda. Du kan till och med göra ginger ale hemma med en ingefära sirap. "Hårda" ingefäraalar är också populära och många har ett alkoholinnehåll som liknar öl eller hårdcider.

Ginger ale är en mångsidig läsk och en annan nödvändig för en välsorterad bar. Den används ganska ofta för långa och uppfriskande drycker, eftersom dess söta spiciness går bra med så många sprit och smaker. Fantastiska exempel är klassiker som whisky highball , gin buck och det mer oskyldiga Shirley Temple .

Ginger öl

Ginger öl är den mer robusta versionen av ginger ale. Den har ofta mindre kolsyr än andra sodavatten och tillverkas vanligen med en kombination av ingefära, citron och socker. När Ginger Ale är söt är Ginger öl kryddig och vissa märken är spicier än andra. Trots det namnet innehåller de flesta ginger öl inte alkohol, men "hårda" ingefära öl är tillgängliga.

En ny strålkastare har placerats på ingefära öl i baren tack vare en boom i intresse för två mycket populära drycker. Det är den viktigaste ingrediensen för både det mörka och det stormiga och Moskvas muldyr . Om du har serverat antingen med Ginger Ale, är det inte det sanna receptet. Båda dessa drycker är bäst med den spicy snapen av en bra ingefära öl.

Jamaica är känt för att producera ingefära öl men det finns många stora ingefära öl som produceras över hela världen. Några av de bästa kan hittas i special- eller naturliga livsmedelsmarknader. Fever-Tree, Fentimans och Q Drinks är tre premium märken värda att kolla och var utformade med cocktails i åtanke. Du kan också göra din egen ingefära öl.

Citrus soda

Citrus sodavatten är en bred kategori. Det innehåller populära citronkalk sodavatten, grapefrukt soda och apelsin eller lime sodavatten. De varierar mycket i smakprofil och sötma från ett märke till ett annat.

Du kommer att stöta på mer än några blandade drycker som använder citronkalk soda. Detta inkluderar populära drycker som Lynchburg-lemonaden och Seven & Seven . Det är en väldigt mångsidig soda som ger en lätt citrusfrukt med en hints av sötma, så det går bra med nästan vad som helst.

Sprite, 7-Up, och Sierra Mist är de vanligaste kommersiella varumärkena. Många av hantverksföretaget producerar också en bra citrus soda.

Medan Mountain Dew är en mycket populär soda och tekniskt en citrus soda, används den inte ofta i blandade drycker. Det beror förmodligen på att denna limebaserade soda kan vara överväldigande och det är väldigt sött. Det är egentligen bara användbart när det blandas med ingredienser som är lika smakrika, som det kryddade rom och apelsinjuice som finns i gombo receptet .

Grapefruktsoda är inte lika vanligt, men det är viktigt i några populära drycker, inklusive palomen . För detta är Squirt ett bra alternativ, men många föredrar Jarritos. Q Drycker gör också en fantastisk grapefrukt.

Cola

Cola du känner från Cola, Pepsi och RC är helt annorlunda än traditionell cola. Ursprungligen en medicinsk tonic är den primära ingrediensen i äkta cola kolamoten. Det är definitivt inte lika sött som de märken som gjorde kola berömda. Det tenderar att ha en bitter profil.

Cola är en läsk som borde vara i varje stapel, men du kanske vill gå bort från de stora varumärkena. Den tunga sirap och artificiella aromämnen kan täcka upp resten av drycken och verkligen överdriva den. Dessutom kommer extra sötningsmedel faktiskt få dig att dricka mer. Det betyder att du enkelt kan få ett rom och koks för många och vara full innan du vet det.

Istället letar du efter colas från de mindre varumärkena. Du kommer bli förvånad över hur mycket mer balanserad dina blandade drycker är och att din whisky och cola faktiskt är uppfriskande. Efter år av artificiella colas kan smakprofilen ta lite att vänja sig, men det är värt det.

Cola används i alla slags blandade drycker och är ofta parat med whisky eller rom. Du hittar det också i recept som Colorado Bulldog och Long Island iced tea .

Root Beer

Root öl är gjord av roten av sassafras träd eller sarsaparilla vinstockar. Andra kryddor som kanel och örter, som vintergreen, kan också läggas till receptet. Det är mörkt, sött och har en unik smak. Liksom öl, blir det ett mycket skummigt huvud när det hälls, så du måste vara försiktig när du häller den.

Många av dagens rotbjörnar använder konstgjorda smakämnen i en sirap. Många hantverksproducenter gör det med hjälp av naturliga ingredienser och traditionella metoder. Root öl och dess motsvarighet, sarsaparilla, kommer att vara en annan smakupplevelse från ett varumärke till en annan.

Populära varumärken inkluderar A & W, Barqs. Pappa och rånar. Några av de stora hantverksproducenterna inkluderar Boylan, IBC, Maine Root, Specher och Virgil, men det finns många fler. Om du ser en flaska rotöl som är ny för dig, prova eftersom det finns några fantastiska tillgängliga. Medan de flesta rotbjörnar idag är alkoholfria, innehåller vissa alkohol och de kallas vanligtvis "hårda" rotbjörnar.

Root-ölens mest berömda dryck är sodavattenfavoritten, den ikoniska rotflöden. Det är också en bra mixer för cocktails och tenderar att fungera bra med whisky, som i roostercocktailen . Root beer är också ganska gott när den värms upp och kan användas i varma drycker som mulled spice Cheribundi .

Soda pistoler och sodaflaskor

Om du arbetar i en bar kan du ha en läskpistol för att avge de mest populära sodavatten. Det är bekvämt och snabbt och när du kommer ihåg knapparnas layout, blir det ett av dina huvudverktyg för att blanda drycker.

Det finns också många flaskor som passar hemma bartendern, resenären eller de som vill erbjuda en läskedryck. Vissa barer kommer att lagra flaska sodavatten (vanligtvis premium märken om en läsk är redan i vapnet). Med dem är det vanligt för bartendern att toppa drycken med lite läsk och ställa flaskan vid sidan av servetten för att låta drickaren lägga till mer för att passa deras smak.

Små flaskor är bättre

Om du inte kasta en fest eller planerar att använda mycket läsk på en gång, är det bäst att lagra din hemfält med de minsta flaskorna som är tillgängliga. Majoriteten av karbonatorn förloras när tätningen först sprickas. En scotch- och soda- eller whiskyfizz med daggammal soda kommer att vara svag, platt och oönskad. Med de mindre flaskorna kan du vanligtvis hälla en lång eller två korta drycker och var och en blir super fräsch.

Särskilt med klubbens läsk och tonik, var noga med att öppna dessa flaskor långsamt. Spacka tätningen och låt den första luften passera innan du öppnar den hela vägen. Dessa läskor är berömda för att uppsluka och kommer att strömma omedelbart, även om du inte skakade på flaskan.