Rum & Cola: Hur man inte försvinner denna enkla dryck

Rum & Coke är en otroligt enkel men tillfredsställande cocktail. Allt som du behöver veta om att blanda den här populära drycken finns i namnet, eller hur? Även om det är väldigt sant, kan även de enklaste blandade drinkarna göras lite bättre (eller sämre) och förtjänar lite mer uppmärksamhet än det ofta får.

Rum & koks är på sin mest grundläggande nivå lika enkelt som en häll av ditt favoritrom i ett långt glas fyllt med is. Den är färdig med en cola (Coca-Cola är läskens valfrihet) och en lime kil. Men som många drinkare kan intyga är det alltför lätt att få en dålig Rum & Coke.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll romet i ett highballglas fyllt med is.
  2. Topp med cola.
  3. Garnera med en lime kil.

En snabb historia på Rum & Cola

Rum & Coke är den amerikanska versionen av en populär kubansk drink. Kuba Libre är samma dryck med en kalkstänk och sägs ha blivit uppfunnit runt 1900. När den nådde USA-stränder blev vi lite lat och släppte kalkstänk.

Vid 1940-talet var drycken så populär att The Andrews Sisters spelade in calypso sången "Rum och Coca Cola" .

Det blev snabbt en av sina största hits, precis bakom "Boogie Woogie Bugle Boy".

Det är nu möjligt att gå in i en bar och beställa en klassisk Rum & Coke . Det bästa är att du kan (eller hoppas, ändå) förlita sig på att det är en trevlig drink.

Tips för att göra ett bra rum & koks - proportionerna

Om Rum & Coke ofta går dåligt är förhållandet mellan de två ingredienserna. Det är en så lätt drink som bartenderna (både pro och amatör) avvisar behovet av smakbalans . Detta resulterar i en drink som antingen är "bränd" med alkohol eller för söt med läsk.

Problemet uppträder verkligen när drickerare försöker "fixa" en dålig Rum & Coke. Alltför ofta känner de att de inte hällde tillräckligt med rom eftersom de inte kan smaka på det, så de lägger till ett annat skott. Nu har de en dubbel skott av rom och om inte annat stänk av koks läggs till, drickan är för stark och "bränd". Det här är bra om du vill bli full, men inte så bra om du vill smaka en god drink.

Vilka är de bästa proportionerna för Rum & Coke? Vanligtvis kommer de flesta drinkarna att hitta ett förhållande på 1: 2 eller 1: 3 för att ha den bästa smaken och mycket av det beror på det rom du väljer. Med ett kryddat rom skulle jag hålla fast vid 1: 3 så krydden överdriver inte drycken. Med ett ljust rom , gå med starkare 1: 2.

Oroa dig inte att någon av dessa häller inte fyller 10-uns glaset. Du borde redan fyllt ditt glas med is , vilket tar upp resten av volymen. Tänk på att isen är Rum & Koks tredje ingrediens (ett steg som ofta förbises av bartenderna i hemmet).

Rummet

Det är alltför frestande att hälla något gammalt rom som ligger på järnväg eller brunnet in i Rum & Coke. Teorin är att det här är för enkelt att dricka och ska inte användas för att slösa bort ett helt gott skott av sprit, så vi brukar använda de billiga grejerna.

Skulle du använda den billigaste gin i baren för en Martini bara för att den bara har två ingredienser? Jag tror inte det! Samma teori bör tillämpas på Rum & Coke.

Förse mig inte fel du behöver inte använda ditt allra bästa rum för denna dryck, men det finns inte heller någon anledning att använda det värsta. Välj ett bra mellanslag rum. Rum är i allmänhet en av de billigaste spriten i alla fall så det här blir inte slöseri med pengar.

Vita rom är den mest populära basen för Rum & Coke, även om jag uppmuntrar dig att försöka åldras rom också.

Vissa drinkers föredrar deras favorit kryddade rom och det är bra. Jag har personligen funnit att de kontrasterande smakerna är mindre tilltalande. Blandningen av kryddad rom och cola kan också störa eventuella matsmältningsbesvär du kanske har.

The Coke

Genom rättigheter är Rum & Coke gjord med Coca-Cola och det är vad bartendern ger dig i baren. Vissa drinkers föredrar Pepsi eftersom det är en mjukare cola och det är helt bra. Var noga med att beställa ett "Rum & Pepsi" i baren om det här är din preferens.

Du kommer också märka en stor skillnad i Coke som säljs i USA och det betydde för den mexikanska marknaden. Mexikansk Coke använder äkta socker! När det är möjligt, plocka upp det här eftersom den höga fruktos majssirapen vi brukar bleka i jämförelse, särskilt i blandade drycker.

När vi går bort från tradition och anpassade uppmanar jag dig också att prova Rum & Coke med olika colas. Det finns några fantastiska nya läskföretag där ute och jag har nyligen funnit att Q Kola gör denna drink tio gånger bättre än Coke. Detta beror på att fokusen på denna nya läsk är mindre på söt sötma och mer på den naturliga smaken av kolmuttern, som par mycket väl med ett gammalt rom.

Hur stark är Rum & Cola?

Trots sitt rykte är den ordentligt hällda Rum & Coke en överraskande lätt drink eftersom cola och is gör det mesta av dryckens volym.

Med ett 80-bevisst rum väger 1: 2 Rum & Coke vid 12% ABV (24 bevis) och 1: 3 är lite lättare vid 9,5% ABV (19 bevis). Jag skulle sätta detta i kategorin "trevlig och avslappnad", precis där Rum & Coke skulle vara.

Självklart, om du blir offer för den överhällande "fix", är allt detta ogiltigt och du kommer att ha en mycket starkare dryck men du kommer aldrig att veta för att du inte mäter romet!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 191
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 5 mg
kolhydrater 15 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)