Classic Whisky Manhattan Recept och Variationer

En av de finaste och äldsta cocktailsna, Manhattan är verkligen en klassisk cocktail . Det är ett enkelt dryckrecept som kräver bara några ingredienser. Du kan välja mellan rågwhisky och bourbon, men vissa drinkare föredrar fortfarande en smidig kanadensisk whisky. Det är dock ingen tvekan om att detta är en av de viktiga whisky-cocktailerna som alla borde veta.

Som med gin martini finns det många sätt att anpassa Manhattan till din personliga smak. Det har också inspirerat otaliga variationer, men innan du ger dem en smak, är det bäst att börja med originalet. Även om det är en lätt cocktail, finns det ett antal val att göra och allt börjar med att bestämma vilken whisky som ska hällas.

Oavsett hur du blandar din Manhattan, kommer du att upptäcka att det är en idealisk dryck för alla tillfällen. Det är perfekt för en middagsfest och parar bra med ett stort utbud av mat. Det är också en fantastisk drink för en avslappnad natt med vänner.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll ingredienserna i ett blandningsglas med isbitar.
  2. Rör om .
  3. Stam i ett kylt cocktailglas .
  4. Garnera med körsbären.

Välj din Whisky

Den ursprungliga Manhattan var gjord med rågwhisky. Det fanns dock en tid på 1900-talet när råg inte var tillgänglig eller så hög kvalitet som Manhattan kräver.

Under dessa årtionden blev det vanligt att använda en kanadensisk whisky. När bourbon började återta rubriker under de senaste decennierna av 20-talet, blev det ett populärt val och var den nyinställda whiskyen för ett Manhattan.

Den stora nyheten är att rågwhisky har kommit tillbaka. Idag har vi ett antal stora ryes att välja mellan, och vi kan återigen få en smak av den ursprungliga Manhattan.

Med detta sagt är valet slutligen ditt, för det är din dryck. För en sötare Manhattan, gå med bourbon. När du är på humör för en torr och halvt kryddig Manhattan, skulle rågwhisky vara valet. På de dagar då en mjuk, mjuk Manhattan lyssnar bra, hämtar en flaska kanadensisk whisky.

Ring din Whisky

När du bestiller en Manhattan i baren kanske du vill "ringa" din whisky av valet . De flesta barer kommer att ha en house whisky som de regelbundet använder i cocktailen och det kan vara en råg, bourbon eller kanadensisk. Du kan alltid fråga vad de använder och uppgradera om du föredrar något annat.

Var så specifik som du vill. Till exempel kan du antingen be om en Maker's Mark Manhattan eller en Bourbon Manhattan (i det här fallet får du huset bourbon).

Whisky till Vermouth Ratio

Manhattan är mycket som martini eftersom det kräver en basanda (whisky eller gin) med vermouth. Martini använder torr vermouth medan Manhattan använder söt vermouth.

Detta sötare starkt vin fungerar bäst med majoriteten av whisky. Men om du hittar rätt whisky kan torr vermouth användas för att göra en bra drink också. Woodford Reserve Bourbon är ett utmärkt ställe att börja för din torra Manhattan upplevelse.

Återigen, som martini, kommer varje drinkare att ha sitt föredragna förhållande whisky till vermouth. 2: 1 i receptet ovan är en bra utgångspunkt och den vanligaste blandningen för Manhattan.

Många drinkare föredrar också en 4: 1-blandning med bara 1/2 uns söt vermouth för 2 uns whisky.

Spela runt med detta för att hitta din personliga uppfattning om den perfekta Manhattan. Det är också troligt att detta kommer att förändras beroende på vilken whisky du häller.

Glöm inte bitterna

Aromatiska bitter har länge varit den föredragna accenten för Manhattan och det bör betraktas som en nödvändig ingrediens. Eftersom vi bara använder några streck i taget kan det vara lätt att glömma deras betydelse. De är dock en fin touch som ger cocktails som Manhattan till perfekt balans.

Det finns ett antal nya bitterar tillgängliga idag och du kanske vill utforska deras effekter på din perfekta Manhattan-mix. Fee Brothers Whisky Barrel Aged, Bitter Sanity's Chocolate, och Bittermen's Xocolatl Mole är alla bra alternativ för experiment.

Om den Cherry

Körsbären är den vanliga garneringen för de flesta Manhattans, även om en apelsinskal eller twist fungerar fint också.

Om du väljer en körsbär, tänk på att göra egna maraschino körsbär eftersom de ljusa röda maraschinos som finns i spritbutiken är inte så naturliga som du kanske tror. I det minsta, hämta en avancerad maraschino körsbär som de från Luxardo eller ta färska körsbär från produktionen när du ser dem.

Hur stark är Manhattan?

Manhattan är inte en lätt cocktail eftersom det är en spritdryck för att den innehåller alkohol ensam och späds med bara en liten mängd vatten under beredningen.

Om man antar att en 80-whisky används, är den genomsnittliga Manhattan cirka 30 procent ABV (60 bevis). Detta är bara lite svagare än en rak skott av samma whisky, så ta det lugnt med den här.

Stäng variationer på Manhattan

Återigen har vi en jämförelse med martini här. Precis som den där cocktailen, kan du tillämpa samma "torra" och "perfekta" moniker på Manhattan och du har ännu fler val på basandan.

Fler variationer på Manhattan

Manhattan har inspirerat otaliga drinkar genom åren. Du kanske också märker att många delar bara whiskyen gemensamt med det ursprungliga receptet. Precis som namnet "martini" är populärt med fina vodka och gincocktails och "margarita" är ett vanligt val för tequila-cocktails , har "Manhattan" blivit synonymt med nästan vilken whisky-cocktail som serveras "upp".

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 239
Totalt fett 8 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 16 mg
Natrium 211 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 0 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)