Vermouth 101: En guide för att dricka Martini Essential

Vad du behöver veta om detta populära förstärkta vin

Vermouth är ett starkt vin som är aromatiserat med en mängd olika örter och kryddor. Det kommer i några sorter, men torr (vit) vermouth och söt (röd) vermouth är de vanligaste. Om du gillar en martini eller två , vill du utforska fina eller klassiska cocktails , eller älska att smaka på en aperitif före middagen , så är vermouth ett viktigt tillägg till din bar.

Vermouth är en mycket intressant och användbar cocktail ingrediens , men det är också en som många människor tenderar att borsta och ignorera.

Är din flaska Noilly Prat täckt av damm? Har du lagrat den Martini & Rossi i kylskåpet? Du kanske inte inser det, men vermouth kan gå illa och du kanske inte får sin fulla smak.

Historien och tillverkningen av Vermouth

Ordet vermouth härstammar från det tyska ordet för malurt, "wermut". Malurt har länge varit den främsta smaksättande ingrediensen för vermouth, men det är bättre känt som provokatorn som bidrog till absintens en gång berömda rykte . Det kan fortfarande hittas i vissa vermouth recept, särskilt torr vermouth, och alla är helt säkra.

År 1786 gjorde Antonio Benedetto Carpano i Turin, Italien den första söta vermouthen. Torr vermouth kom med i 1800 och skapades av Joseph Noilly i Frankrike. Båda dessa namn finns fortfarande på två av de mest populära märkena av vermouth som produceras idag.

Som ofta är fallet med växtbaserade alkohol, var vermouth ursprungligen använt som en medicinsk tonic men dess berusande egenskaper snabbt gjorde det till en favorit aperitif .

Vermouth görs genom att aromatisera vin med botaniska ämnen och sedan stärka den med en liten mängd destillerad anda . Vätskan är ofta brandy, även om andra används också. Att göra vermouth är en komplicerad och noggrant bevakad process.

Det finns många producenter av vermouth, som använder sina egna (ofta hemliga) recept av örter och botaniker.

Några av ingredienserna som finns i vermouth är kamille, koriander, gentian, enbär, saffran och malurt.

De flesta vermouth är 15 till 18 procent volymprocent , vilket motsvarar 30-36 bevis. Eftersom det är tekniskt ett vin används "bevis" vanligtvis inte.

Dricker Vermouth

Användningen av vermouth som mixer har definierat många av de cocktails som vi anser klassiker . Mest anmärkningsvärda bland dessa är torr vermouth i en gin martini och söt vermouth i en whisky Manhattan .

De drycker som använder lika mycket söt och torr vermouth kallas perfekta drycker (t.ex. perfekt Manhattan och perfekt Martini ). Beställa en "dry martini" ber bartendern att backa på vermouth. Otroligt nog, desto mindre torr vermouth används i martinis, "torrare" är det: "torrmartini" använder en stänk på det mesta.

En kvalitet vermouth kan också avnjutas på egen hand eller med en antydan citrus. Uttryck oljan av en citronskal i ett glas och njut av det med middag.

Vermouth gör också ett utseende i enkla cocktails där det starka vinet tar det centrala steget. Adonis , bambu cocktail och vermouth cassis är bland dessa recept. Otaliga andra cocktails spelar av martini eller Manhattan.

I dessa recept kan vermouth paras med vodka för en vodka martini , brandy för en Fabiola-cocktail , rum för en Jean Harlow-cocktail eller till och med tequila för en tequini .

Som en aperitif kan vermouth kopplas ihop med andra aperitiflikörer och viner för att skapa de ultimata drinkarna att njuta av med mat. Dessa recept kan bli mycket intressanta och kan ta lite tid att träna din smak för att acceptera den nya smaken, men de kan verkligen förbättra varje måltid. T ex speranza- paren torkar vermouth med Campari och vodka medan den liberala cocktailen vältar för rågwhisky och Amer Torani.

När du väl har lagt till vermouth i din bar (och vet hur du lagrar den ordentligt för att behålla sin smak) hittar du många sätt att njuta av det.

Torr vermouth

Torr vermouth är också känd som vit vermouth eller fransk vermouth. Det är nästan uteslutande vitfärgat (även om det kan ha en gul nyans) och, som noterat, har sitt ursprung i Frankrike.

Torr vermouth är ett uppenbart namn som betyder detta starka vins smakprofil. Det är en torr version av vermouth som ofta innehåller bara 5 procent socker. Denna stil är mer anmärkningsvärd för sin blandning av botaniska som parar så bra med gin i martinierna som kräver det.

Som med all vermouth kan torr vermouth variera kraftigt i smaken. Ett bra exempel är det kända varumärket Noilly Prat, som anses vara en av de bästa. Under ett antal år var Noilly Prat Dry Vermouth såld i USA inte lika robust som det som sålts i överallt. Amerikaner hade bara inte en önskan om en sådan profil (som vi såg när gin martinis hälldes med praktiskt taget ingen vermouth).

Detta har dock ändrats. Idag kan drinkers i USA välja mellan "Original Dry" och "Extra Dry". Om du vill ha en mjukare vermouth är Extra-Dry den amerikanska formeln som sålts här exklusivt från 1979 till 2012. För en smak av riktigt smakfull, europeisk stil vermouth, välj Original Dry. Skillnaden i smak är märkbar och om du får chansen att prova dem sida vid sida gör du det.

Sweet Vermouth

Sött vermouth är också känt som röd vermouth eller italiensk vermouth eftersom den är röd i färg och har sitt ursprung i Italien.

Sött vermouth är söt, men inte söt som i sirapiga eller söta likörer som amaretto . Den har en signifikant sötare profil än andra vermouth och kan innehålla upp till 15 procent socker. Sött vermouth kan också ha en anmärkningsvärd vaniljolja blandad med ljusa blommiga anteckningar.

Även om det är vanligast att se en rödfärgad söt vermouth, produceras en vit (eller klar) söt vermouth och kan märkas som bianco eller blanc .

Lagring av Vermouth

Precis som vin kan en öppen flaska vermouth gå sämre efter en tid och smaken kommer att få en betydande sväng till det värre. Eftersom det är en hybrid av vin och destillerad anda faller dess hållbarhet i mitten.

Det finns mycket råd om hur länge du kan behålla vermouth och här är bra regler att följa:

Kvaliteten på dina drinkar beror på färsk vermouth och det är lätt att hålla koll på hur länge en flaska har varit öppen. Gör en vana med att placera en liten bit maskeringstejp på flaskan och skriv öppet datum på den. Du kommer aldrig att undra på hur länge det har varit sedan du öppnade vermouthen.

Om du befinner dig regelbundet slösar vermouth, sänk ner flaskorna du köper. Du hittar 375 ml flaskor med många märken, men de är inte lika vanliga som standard 750 ml.

När din vermouth går dåligt, spara det för att laga mat. Förstärkta viner är fantastiska matlagningsviner och "av" smakerna påverkar inte din mat så drastiskt som det kommer dina drinkar.

Populära varumärken av Vermouth

Som med alla alkoholhaltiga ingredienser kommer vermouth i ett stort antal priser och det speglar ofta kvaliteten. Den goda nyheten är att vermouth tenderar att vara billigare än sprit, men några av märkena i bottenhyllan kan lämna lite att önska.

För att verkligen förbättra dina cocktails, uppgradera din vermouth från det tillgängliga valet. Här är några av varumärkena som letar efter:

Vermouth-ersättare

Fortifierade viner är en komplicerad kategori och det finns många alternativ som efterliknar vermouth. Dessa kan användas som substitut för vermouth och vice versa, men varje har unika egenskaper. Välj klokt eftersom cocktail recept kommer med specifika rekommendationer av en anledning. Men du kanske bara hitta en ny favorit här.