Citrongräs och dess många användningsområden i mat och dryck

En citron-smaksatt ört med en stor zing

Citrongräs ( Cymbopogon citratus ) är en buskliknande ört med en distinkt citron arom och smak. Den är infödd till de tropiska regionerna i Asien och den indiska subkontinenten. Det är också relativt lätt att växa i en örtträdgård och är en trevlig anläggning för behållare.

Torkad eller frisk citrongräs används ofta för att göra örtte och andra drycker. När du lagar med citrongräs , kan du använda färska, torkade eller pulveriserade blad.

Det är populärt i många asiatiska rätter och lägger till en spännande smak för soppor och grytor.

Denna ört har en skarp citron, örtartad och söt blommig smak som fungerar bra med både söta och salta livsmedel och drycker. Vissa människor säger att dess doft påminner om citronella. Det här är ingen tillfällighet eftersom de två växterna är nära besläktade.

Citrongräs och hälsa

I vissa delar av Indien anses citrongräs vara en väsentlig växt i Ayurvedas medicinska övning. Det används ofta för att lindra förkylning och trängsel och vissa människor jämför det med ingefära i detta avseende. Intressant nog, i Kerala, Indien, översätter namnet citrongräs till "torkat ginger kaffe".

Citrongräte

Ett av de vanligaste sätten att använda citrongräs är i tisaner , som ofta kallas örtte.

Frisk eller torkad citrongräs kan vara brant eller kokad för att göra en örtinfusion eller avkok .

Du kan hugga de färska löv eller helt enkelt bryta upp torkade löv. Generellt sett är ungefär en tesked citrongräsblad per kopp kokande vatten ett bra förhållande.

Citrongräs är också en ingrediens i många örtblandningar. Det är särskilt populärt i gröna teblandningar. På grund av dess helande egenskaper finns det också i detox-te .

Ibland kan du även hitta den i Americanized Masala Chai Spice- blandningar, särskilt de som innehåller gott om ingefära.

Kommersiellt tillgängliga ätteblandningar som innehåller citrongräs inkluderar Mighty Leafs Ginger Twist, Rishi Tea's Gurkmeat Ginger Chai och Good Earth's Ginseng Green Tea.

Du kan också göra dina egna örtblandningar hemma. Citrongräsis och citrongräs-ginger iste är bra recept för att börja med. Iced citrongräte är också utsökt med persika nektar eller skivad gurka. För en lugnande varm citrongräs te, lägg gingerrot tillsammans med antingen mynta eller kanel , eller båda.

Citrongräs Cocktails

Citrongräs ökar viss berömmelse i vuxna drycker. Det finns ett antal cocktail recept som spelar upp sin skarpa smak. Soho-cocktailen , till exempel, kombinerar örten med ingefära, mint, gin och ingefära ale. Den berömda duomen av citrongräs och ingefära kan också användas för att skapa en fantastisk tequila-infusion .

När du spelar med örtdrycksrecept, hittar du också att citrongräs parar bra med kokosmjölk, chili peppers, gurka och päron. Ha det kul med det, antingen genom att använda en kyld citrongräte eller muddla den med andra ingredienser. Fräsch citrongrässtammar kan till och med användas som ett naturligt halm eller omrörspinne för dina drycker.

Citrongräsmat

Citrongräs är en populär ört för matlagning och används i ett brett utbud av matrecept. Det är vanligt i asiatiska livsmedel och hittades oftast i thailändsk mat. Eftersom det är ganska fibröst och även kan vara woody, är det bäst när det är finhackat. Liknande laurbladen , om du använder större bitar, ta bort dem före servering.

Citrongräs är ett mycket trevligt komplement till kyckling och skaldjur. Prova det i recept som stekt citrongräs kyckling , som har en söt lime sås, eller den sämre thailändska citron-lime räkor . Citrongräs kan också vara trevligt med nötkött, fläsk eller lamm. Citrongras lamm chop receptet är en du inte vill passera upp.

En av de mest kända rätterna är Tom Yum-soppa , en räks- och grönsaksoppa med kokosmjölk, kaffirlime, vitlök och röd chili peppar. Den thailändska kycklingnudelsoppa med citrongräsrecept använder också kokosmjölk och är en intressant vridning på en favorit soppa.

För något ännu mer unikt, prova en thailändsk morotssoppa som innehåller den stora kombinationen av ingefära och citrongräs.

En annan thailändsk favorit är en traditionell satay . Ett av de mest autentiska recepten använder en marinaden som domineras av citrongräs innan spett köttet grillas till perfektion och doppas sedan i en jordnötssås.

Citrongräs lägger också till en utmärkt smak för såser. Från vitvin och citrongrässås som används för musslor till en enkel citrongräs-ingefära sås för din favorit fisk och skaldjur, är det säkert att ge din mat en stor zing.