Hur man lagar mat med citrongräs

Köpa, förbereda och till och med växa citrongräs!

För en steg-för-steg-handledning om hur man förbereder och lagar med citrongräs, se min: Allt om citrongräsguide (med bilder!).

Citrongräs är en stalkig växt med en lemont doft som växer i många tropiska klimat, framförallt i Sydostasien. En vanlig ingrediens i thailändsk matlagning , citrongräs ger en smaklig citron smak och arom till många thailändska rätter. Citronsaft (eller kalk) kan ersättas med citrongräs i en nypa, men citrusfrukter kommer inte att kunna fullt ut replikera sina speciella egenskaper.

Citrongräs anses också ha många hälsofördelar, speciellt när den används i kombination med andra thailändska kryddor som vitlök, färska chili och koriander. (För mer om hälsofördelar med citrongräs och andra koriander. (För mer om hälsofördelar med citrongräs och andra thailändska ingredienser , se: Är Thai mat bra för dig? ) Faktum är att forskare nu studerar Thailands favorit soppa: Tom Yum Kung , som innehåller alla dessa örter och kryddor, med citrongräs som nyckelaktör. Tom Yum är trodde att kunna bekämpa förkylningar, flus och till och med vissa cancerformer. (För att göra Tom Yum Soup själv hemma, se min Easy Tom Yumsouprecept .)

Tips om shopping

När du köper citrongräs , leta efter fasta stjälkar (inte mjuka eller gummiliknande, vilket betyder att det är för gammalt). Nedre stjälk ska vara blekgul (nästan vit) i färg, medan övre stjälkar är gröna (köp inte om yttre löv är crusty eller brun).

Vanligtvis säljs ny citrongräs i grupperingar av 3-4 stilkar, säkrade med ett elastiskt band. Stalker är ungefär 1 fot långa (eller mer). Leta efter frisk citrongräs på din lokala mataffär eller asiatiska marknad. Om du inte kan hitta den med färska råvarorna, kolla frysfacket - Citrongrässtammar säljs också i frysta paket.

Obs! Du kan också köpa beredd, klar att använda citrongräs: leta efter den i badkar i frysfacket i din lokala asiatiska / kinesiska mataffär.

Matlagning med citrongräs

För att använda färska citrongräs i din matlagning, skära alltid av den nedre glödlampan och ta bort tuffa yttre löv. Huvudstalken (den gula sektionen) är det som används i thailändsk matlagning, även om jag alltid reserverar den övre gröna "stammen" och lägg till detta på mina soppor och karry för extra smak.

Härifrån har du 2 alternativ. Den första är den enklare av de två. Klipp enkelt den gula stjälken i 2-3 tums längder. Sedan "blåsa" dessa sektioner genom att böja dem flera gånger. Du kan också skapa ytliga skärningar längs dessa sektioner med din kniv, vilket hjälper till att släppa citronsmak. Lägg till dessa knipade stjälkar till din soppa eller curry. När du serverar, ta bort citrongräsbitarna, eller be dina gäster att ställa dem åt sidan när de äter.

Det andra alternativet är att skära citrongräs. I detta fall, Vi förbereder citrongräs som ska konsumeras, tillsätter fiber, näringsämnen och mer smak åt skålen. Du behöver en mycket skarp kniv, eftersom stjälken är ganska fast. Skär den gula delen av stjälken i tunna skivor och placera dem i en matprocessor. Bearbeta bra.

Eller pund skivorna med en pestle & mortar tills mjukad och doftande. Lägg nu till denna beredda citrongräs till ditt thailändska recept.

Om äta citrongräs

Observera att citrongräs är extremt fibrös och lite "trådig" (mer som trådar, faktiskt). Var därför noga med att laga din thailändska maträtt noggrant. Om du gör en soppa , till exempel, koka citrongräs i minst 5-10 minuter i buljongen för att mjukna tillräckligt.

Växande din egen citrongräs

Om du vill prova att odla din egen citrongräs, köp bara några stjälkar från butiken och placera glödlampan i vatten. Låt det suga tills rötter bildas (detta kan ta var som helst från 2 veckor till en månad). När din citrongräs har utvecklat rötter ½ tum till 1 tum lång, plantera den i din trädgård eller i en kruka med mycket rik jord.

Citrongräs gillar sol och varma temperaturer, så om du väljer att hålla det inomhus som ett husplanta, var noga med att ge den ett sydfönster. Citrongräs gör en vacker hushålls- eller prydnadsväxter och har också fördelen av att vara användbar i thailändsk matlagning. Njut av!

Citrongränsrecept

Citrongräs spelar en nyckelroll i följande thailändska recept: