Zesty Thai Lemon-Lime Shrimp

Detta thailändska räkor recept har både citron och lime smaker för den ultimata räkorna. Och till skillnad från de flesta räkor recept, innehåller det inte mycket kräm eller smör. Kokosmjölk används istället, vilket innebär att denna maträtt är lättare men fortfarande rik på smak. Citrongräs lägger till lemonsmak, medan limeblad och limezest bidrar med en extra bit zing. Gör en fin maträtt för att servera företag eller någon som älskar skaldjur. Servera med vanlig eller saffran ris och njut!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en kopp eller liten skål, vispa ihop citronsaft , honung, räkor, fisksås och gurkmeja. Om du använder frusen beredd citrongräs och torkad krossad chili, lägg till dem i blandningen också. Rör tills honung är upplöst. Avsätta.
  2. Värm en wok eller stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt 2-3 msk. Olja och virvla runt, lägg sedan till skalotor eller lök, vitlök, färsk röd chili (om du använder) och kaffirlimeblad. Om du använder färska citrongräs , lägg till den nu också. Rörsteg 2-3 minuter, eller tills kryddorna är doftande och skalot / lök har mjukat.
  1. Tillsätt den beredda citronblandningen (från steg 1) plus räkorna. Rörsteg 2-3 minuter, eller tills räkorna är rosa och klumpiga (undvik överkokning, eller de kommer att förlora sin succulens).
  2. Minska värmen till medium-låg. Tillsätt 3 till 4 msk. kokosmjölk, omrör försiktigt för att införliva. Slutligen strö över kalkstenen och rör om igen.
  3. Avlägsna från värme och smakprov för en balans mellan söta, sura och salta smaker. Lägg till mer fisk sås om mer salt behövs, eller lite socker eller honung om det är för surt. Om du är för söt eller salt för din smak, lägg till en annan klämma citron- eller limejuice. Om du är för kryddig eller skarp för din smak, lägg till ytterligare en msk. eller två av kokosmjölk.
  4. Lägg till en sista toppning av färsk koriander och servera omedelbart med vanlig ris eller saffranris. (Denna maträtt är också trevligt över nudlar / pasta). Njut av!