Allt om citrongräs

Hur man köper, lagrar och använder citrongräs

Citrongräs har en himmelsk lemonsque doft som innehåller en whiff of ingefära och den heady doften av tropiska blommor. Tänk på det som en underbar delikat parfym för din mat. Medan det kan vara gott med de flesta någonting, lyser citrongräs bäst när det används med kyckling, skaldjur och tofu.

Hur man köper citrongräs

Den smakfulla delen av citrongräs är den nedre delen av stjälkarna, och den säljs vanligtvis med löv och övre stjälkar bort.

Leta efter citrongräs som är fast och ljusgulgrön med lite glödlampa i slutet. Stålens topp ska se relativt fräsch ut; de tenderar att torka ut snabbt så de kanske inte ser ut som de bara skördas men de borde inte vara brunade eller ledsen utseende.

Hur man lagrar citrongräs

Förvara citrongräs löst in i kylskåpet i upp till flera veckor. Eller, wrap det bra och frys det. Om du ska frysa det, överväga att hugga eller krossa det och frysa det i 1 matsked bitar (en iskubbricka är användbar för denna frysning tills den är hård och sedan överföras till en tätbar plastpåse för längre tids lagring) , så det är klart att använda och du kan helt enkelt kasta den i marinader, förband och rör-frys direkt från frysen.

Hur man lagar mat med citrongräs

Citrongräs används oftast i 1- till 2-tums bitar i soppor, grytor och te. Lägg bara till de trimmade bitarna av citronongräs och lämna dem i soppan eller grytan tills det ger så mycket smak som du vill ha.

Var snäll mot dina middagar och ta bort bitarna innan du serverar eftersom de tenderar att vara woody och inte göra det bästa att äta.

Citrongräs kan också hakas och tillsättas till omrör-frys eller gnuggar för grillad eller rostad kött eller skaldjur. Använd bara de undre få inchesna för att krossa och ta bort det hårda, träaktiga yttre lagret av stjälken, eftersom det är den mest ömma delen av citrongräsens stjälk och kommer att hålla din maträtt från att ha träaktiga bitar i den.

Du måste också verkligen gräva den i små små bitar, för även att den ömma kärnan kan vara ganska fibrös.

Oavsett hur du använder det, vet att ju längre du lagar citrongräs desto intensiv blir dess smak. För en smak som är så lätt och känslig som dess doft, tillsätt citrongräs till slutet av matlagningen.

Recept Med Citrongräs

Citrongräs brukar användas som en del av en större smakprofil, som i denna Sambal Rostad Pumpa eller denna Sweet Potato Broccoli Curry , men det behöver inte alltid ta en baksätning till vitlök eller ingefära eller chili. Denna Kokoskrämerad Corn utnyttjar helt den citrongras delikat aromatiska naturen.