Detox Teas & Herbs

Hur man avväxlar med te och örtte / Tisanes

Te och urtete (aka ' tisanes ') har förknippats med hälsa över många kulturer och generationer. Nu har viss vetenskaplig forskning börjat stödja traditionella användningsområden, medan demontering av andra påståenden. Baserat på en blandning av traditionell användning och aktuell forskning, här är några av de bästa avgiftnings-teerna och tisaner där ute. Drick till din hälsa med dessa så kallade "detox te". (* Se anteckningen längst ner.)

Grönt te

Du har förmodligen hört ett antal påståenden om hälsofördelarna med grönt te . Den är rik på antioxidanter och är en utmärkt ersättning för mindre hälsosamma drycker. Om du vill ha extra C-vitamin i ditt te, väljer du djupgrön japanska gröna teer. Men de "hälsosammaste" teen att dricka är de du dricker regelbundet. Om du föredrar svart te eller andra te, drick du istället - bara undvik att lägga till mjölk eller sötningsmedel!

Oolong Tea

Oolong (aka 'wu long') te har associerats med viktminskning / kontroll i vissa (begränsade) studier. Medan de potentiella hälsoeffekterna har blivit mycket hyped, finns det några anekdotiska bevis för att oolong kan hjälpa till med viktminskning. Jag säger att något unsötet te som ersätter läsk (eller energidrycker eller fruktbaserade drycker) i din kost är troligen ett steg mot viktkontroll.

Vitt te

Vitt te är högre i antioxidanter än de flesta andra te. När det bryggs vid låg temperatur är det också lägre i koffein än de flesta te.

Den har en mycket mild smak som vädjar till några avgiftare. Även om de en gång var mycket sällsynta, är smaksatta och osmakade vita teer alltmer tillgängliga utanför Kina.

Pu-erh Tea

Pu-erh te har länge konsumeras efter tunga måltider som digestif i delar av Kina. Det är också traditionellt förknippat med matsmältnings och hjärtsjukdomar, bland annat.

Rikliga anekdotiska bevis stöder dessa användningsområden, men inte många formella studier har genomförts. Medan fler undersökningar måste göras, gör det inte ont för att prova det!

Kombucha Tea

Te och probiotika i ett dryck ljud som en idealisk detox kombination. Liten forskning har gjorts på kombucha te och många hälsopåståenden omger det, så var (särskilt) försiktig om allt som låter för bra för att vara sant. Det finns emellertid mycket anekdotiska bevis som omger kombuchas fördelar för leverstimulering (och därmed baksmältning), matsmältningsförmåner och humörfördelar. Hardcore detoxer vara varnad: Kombucha har en liten mängd koffein samt en låg alkoholhalt.

Rooibos

Rooibos (aka "röd buske" eller " rött te ") är högt i antioxidanter (men inte "25 gånger högre i antioxidanter än grönt te" som vissa hävdar). Smakfullt, en bra ersättning för svart te eller kaffe . Det är också lätt att blanda med andra smaker, inklusive många av de avgiftande kryddor och örter i denna lista. Till skillnad från allt innan det på denna lista är rooibos koffeinfri.

Ingefära

Ginger har länge ansetts vara uppvärmning, rengöring, fördelaktig för matsmältningen och ett diuretikum. Det är också ganska roligt att dricka.

Vissa lägger citronsaft eller zest till deras ingefära "te" . Ingefära smakar också bra med andra masala chai kryddor .

Masala Chai kryddor

Många masala chai kryddor (som ingefära, kryddnejlika , kardemumma , kanel och svartpeppar ) anses vara avgiftande. Försök göra masala chai utan mjölk eller socker för den största möjliga nytta. Om du vill undvika koffein, hoppa över det svarta teet och koka kryddorna för ett antioxidantrikt, smakfullt avkok .

pepparmynta

Pepparmynten uppfriskar utan koffein, så det är bra för dem som försöker minska eller eliminera koffein i kosten. Vissa säger att det är rengöring, och traditionellt är det vanligt att hjälpa till med matsmältningen. Om du gillar pepparmint, kanske du också vill prova dess mindre vanliga relativa spearmint för en sötare, mildare smak. För idéer om bryggning av pepparmynta mint te recept .

Kamomill

Jag tänker på kamille "tea" (egentligen en tisane ) för att vara "anti-kaffet". Det är otroligt lugnande, speciellt under stressperioder (som t ex när du försöker klippa saker som koffein och mejeri ur din kost). Vissa människor är allergiska mot kamomill, speciellt om de har hösnuva, så drick inte det om du har hösnuva eller liknande allergier.

Chrysanthemum Blossoms

Enligt traditionell kinesisk herbalism sägs att bryggda krysantemumblommor neutraliserar toxiner och rensar levern. Ibland blandas krysantemumblommorna med pu-erh för en tilltalande smak och (eventuellt) ytterligare fördelar.

Apelsinskal

Orangeskalinfusioner sägs hjälpa till i matsmältningen. De är också underbara uppvärmning, tillfredsställande ersättare för andra, mindre detoxvänliga drycker. Koka apelsinskal på egen hand, eller tillsätt det till ditt te när det bryts.

Nypon

Rosehips är höga i vitamin C. De sägs också avvärja huvudvärk, som är en vanlig biverkning av avgiftning.

Persilja

Liksom japanska grönt te är persilja rik på vitamin C och sägs fräscha andan. Det är traditionellt vanligt att behandla en rad sjukdomar och den är hög i flera vitaminer och mineraler. Brew färsk eller torkad persilja i kokande vatten efter smak.

Citrongräs

Citrongräs anses vara en renande ört. Det serveras ofta efter massage i Thailand. Bonus: det är gott!

Röd klöver

Rödklöver sägs stimulera levern för att hjälpa till att avlägsna toxiner. Även om det kan bryggas ensam, är rödklöver också en del av många detoxblandningar och GT's Botanic # 9 Kombucha.

Herbal Blandningar

Det finns många märken av "detoxblandning" te och tisaner där ute. Vissa är mer ansedda än andra. Här är mina rekommenderade detox-teer , bland annat blandningar från Yogi Tea, Traditional Medicines och mer.

Andra avgiftande örter

Det finns ett antal andra påstås avgiftande örter som kan bryggas eller kokas för deras hälsofördelar. Mina toppval är anis , bygg , burdockrot, maskrosrot, fänkålfrö , helig basilika (aka ' tulsi tea' ) och lakritsrot (som inte ska användas av dem som är gravida / lakterande).

* Obs! Jag är inte en läkare. Ta inte denna artikel som medicinsk rådgivning. Konsultera med en läkare eller herbalist innan du tar dessa om du har några hälsoproblem, är gravid / lakterande eller har haft biverkningar på örter tidigare. Använd enligt anvisningarna av en tillförlitlig källa. Brew färska, högkvalitativa örter och te, när det är möjligt.