Vad är Chia Fröer?

Historia, näring och användningar för Chia Fröer

Vad som en gång var en nyhet leksak trend har blivit en av de hetaste hälsokostorna. Chia frön användes en gång för att odla gräsbelagda keramikdjur, men deras hälsosamma hemlighet är ute. Hög i omega-3 fettsyror , fiber och andra näringsämnen, har chia frön blivit en av de nyaste super livsmedel.

Chia frön skördas från växten Salvia hispanica , en medlem av mintsfamiljen som växer vild i Centralamerika.

Dessa frön var en viktig matkälla för infödingar i den regionen i århundraden, men har inte haft sin tid i den moderna strålkastaren förrän nu.

Chia näringsinnehåll

Chia frön är unika för deras extremt höga nivå av omega-3 fettsyror och antioxidanter. Chia frön är ännu högre i omega-3 än lin, som är en populär kosttillskott av omega-3 fettsyror. Till skillnad från linfrö innehåller chia frön sådana höga halter av antioxidanter att de kan lagras under lång tid utan rädsla för rancidity. En annan bonus som Chia har över lin är biotillgängligheten av dess näringsämnen utan att fröet blir slipat eller fräsat. Chia frön kan ätas hela och lätt smälts.

En en uns servering av chia frön (ungefär två matskedar) ger 137 kalorier, 4 gram protein, 11 gram dietfibrer och 9 gram fett. Chia frön är särskilt höga i kalcium, med en en uns servering ger cirka 18% av det rekommenderade dagliga värdet.

Förutom dessa näringsämnen är chia frön också en bra källa till mineraler som magnesium, fosfor, zink och mangan.

Hur används Chia frön?

Chia frön kan läggas till kost på olika sätt. Den vanligaste användningen är att spruta dem rakt på spannmål, yoghurt, sallader eller andra livsmedel .

Ätit på detta sätt chia frön ger en fin crunch och en lite nutty smak.

Chia frön blandas ofta i drycker. När det kombineras med vatten, producerar chia en gelliknande konsistens och ger förtjockningsegenskaper. Chia frön kan blandas i smoothies, juice eller till och med ett vanligt glas vatten. Chia frescas är en populär drink som konsumeras i Mexiko och tillverkas genom att kombinera chia, vatten, citron eller limejuice och socker.

Chia frön har också lagts till en mängd kommersiella produkter. På grund av sin knäckiga konsistens och nutty smak är chia frön en vanlig tillsats till granola barer och spannmål. Chia frön kan också blandas i pannkaka eller våffelblandningar för extra fiber och näringsämnen.

När chia frön matas till kycklingar ökar det naturligt mängden omega-3 fettsyror i ägg som produceras av kycklingen.

Chia varnar

Eftersom chia frön är så höga i fiber rekommenderas att det dagliga intaget begränsas till en till två uns. Högre doser kan orsaka matsmältningsbesvär.

Chia frön kan interagera med vissa mediciner, inklusive hjärtmedicin, högt blodtrycksmedicin och till och med aspirin. Rådfråga alltid din läkare innan du lägger till chia i din diet.

De med allvarliga matallergier bör försöka chia frön med försiktighet, särskilt de med kända allergier mot andra nötter eller frön.