Vad att veta om Kombucha

Lär dig mer om dess smak, hur det görs och hälsopåståenden

Kombucha är en dryck gjord av fermenterat sött te som vanligtvis konsumeras för sina påstådda hälsoegenskaper. Kombucha använder en kombination av jäst- och bakteriekulturer för att producera en slutprodukt som endast är något alkoholisk och mildt sur. Eftersom huvuddelen av alkoholen fermenteras vidare till ättiksyra anses kombucha vara en alkoholfri dryck.

Kombuchas smak

Smaken av kombucha kommer att vara starkt beroende av den typ av te från vilken den är gjord, vilken typ av socker som läggs till bränslejäsning och den unika blandningen av bakteriella och jästkulturer.

I allmänhet är kombucha något tart från ättiksyrainnehållet och tenderar att vara något brusande på grund av koldioxidproduktion under jästfermentering. Det finns många sorter av kombucha på marknaden idag, med en mängd olika smaker att välja mellan.

Hur är Kombucha Made?

Kombucha kan göras från vilken sort av te som helst, svart, grön, oolong eller yerba mate. Teet sötas med socker för att ge bränsle för jäsning. Honung, som har antimikrobiella egenskaper, är generellt inte lämplig för tillverkning av kombucha. En bakteriell "mamma" eller odlingsstartare sättes till teet för att börja fermentera. Brödet lämnas för att jäsas i en till två veckor, under vilken tid växer kulturen och ferment i vätskan. Vätskan tappas och konsumeras därefter.

Jäst i kulturen fermenterar sockret till alkohol, vilket därefter vidare fermenteras av bakterierna i ättiksyra.

Alkoholnivån i kombucha ligger vanligtvis under 0,5%, vilket anses vara alkoholfritt enligt amerikanska dryckesstandarder. Ättiksyraproduktionen håller vanligtvis dryckets surhet runt ett pH av 3,0. Alkohol och pH hos kombucha är vanligtvis tillräckligt för att förhindra kontaminering från oönskade bakterier, mögel och svamp.

Om partiet blir förorenat måste te, liksom odlingsstartaren, kasseras.

Bakterie- och jästkulturen bildar en slimliknande cellulosacell i drycken som sedan kan överföras till den nya satsen kombucha för att fortsätta fermenteringsprocessen. Dessa bakteriella cellulosaklumpar kan ses i flaskor av kommersiellt sålda kombucha. Även om ätbart, slimklumpen vanligtvis undviks helt enkelt på grund av den oönskade texturen.

Hälsopåståenden

Många påståenden om kombuchas effekt på mental och fysisk hälsa har gjorts, även om ingen har bevisats vetenskapligt. Många påståenden omger kombuchas effekt på matsmältningshälsan på grund av bakterie- och enzyminnehållet. Varje sats av kombucha kommer att ha ett något annat innehåll, även om de flesta innehåller en mängd olika syror, enzymer och B-vitaminer.