Vad är hållbarheten av destillerad sprit?

Kommer din vodka att gå dåligt? Vad om din favoritlikör?

Till skillnad från vissa viner åldras inte destillerade sprit (eller mogna) i flaskan. Det betyder att din 20-åriga, oöppnade flaska 18-årig Scotch kommer att smaka på samma sätt som den skulle ha den första dagen den var på flaska.

Men som öl kan vissa vätskor "gå dåligt". Efter månader eller år kan nästan vilken destillerad anda i en öppnad flaska som helst förlora sin karaktär, "stans" eller smak.

För att verkligen svara på denna fråga måste vi bryta ner det i några kategorier av alkohol som finns i det genomsnittliga spritskåpet .

Hållbarheten för Basic Liquor

Basluten (t.ex. brandy, gin, rum, tequila, vodka och whisky) är typiskt de mest stabila destillerade spriten eftersom de inte innehåller sockerarter. Dessa flaskor kan lagras under mycket lång tid.

Hållbarhet av likörer och cordials

En likörs hållbarhet (t.ex. snaps, amaretto och trippel sek) är mer temperamentsfull eftersom dessa sprit innehåller socker och andra ingredienser som kan fördärva. Vissa är mer oroliga än andra.

En allmän regel för likörförvaring:

När du börjar se något socker som kristalliserar på botten, missfärgning, curdling eller andra förändringar kommer du vilja kasta den flaskan bort.

Gör ett lukt och (litet) smakprov innan du dricker några tvivelaktiga likörer.

Drick krämlikor snabbt

Krämlikor, de som innehåller mejeri, grädde eller ägg , är en annan historia. Dessa bör kasseras efter 18 månader eller så.

Även i oöppnade flaskor kommer dessa likörer att skämma bort och vara otänkbara efter ett och ett halvt år. Några av dessa snabbare likörer kommer att innehålla ett utgångsdatum på flaskan.

Det är inte nödvändigt att kyla krämlikor, men det kan inte heller skada.

Förvaringslivets hållbarhet

Torr och söt vermouth har en mycket längre öppnad hållbarhet än vanliga viner. Detta gäller även andra berikade viner.

Vissa människor föredrar att lagra vermouth i kylskåpet medan andra säger att det är onödigt. Jag har gjort båda och har inte sett mycket av en skillnad.

Hållbarheten för icke-alkoholhaltiga blandare

Följ rekommenderat utgångsdatum på etiketterna på alla juice, flaska cocktails (t.ex. margarita eller blodiga maryblandningar) och liknande blandare.

Det är bäst att kyla dessa efter öppningen.

Klubb soda, ginger öl och tonic vatten bör förbrukas så snart flaskan öppnas eller kort därefter. Om det inte finns någon fizz när du öppnar en flaska läsk, så är det ingen anledning att lägga den till en drink.

Om du hittar dig själv slösar mycket soda när du bara gör några drycker, köp minikassflaskorna. Dessa kommer vanligtvis i förpackningar med sex eller flera flaskor eller burkar. En liten flaska klubb soda kan vanligtvis ta hand om en runda av två eller tre drycker.

Tips för att öka hållbarhetstiden för sprit

Fler spritlagringsresurser