Vad är Amaretto Likör?

Amaretto är en populär mandelmakad likör som används i en mängd olika cocktails och blandade drycker. Det är vanligtvis parat med en kaffelikör eller används som en lugnande likör för att tämja biten av många skyttar . Amaretto bör betraktas som en väsentlig ande att lagra i baren .

Amarettos historia

Amaretto är en mycket gammal stil av likör och det finns ett par olika (men relaterade) versioner av berättelsen om dess skapande.

Som det är fallet kommer var och en av berättelserna från ett populärt varumärke som fortsätter att producera amaretto idag.

Det första påståendet är att den första amaretten skapades av familjen Lazaronni i Saronno, Italien år 1851. Familjen hade länge varit känd för att skapa amarettakakor och fann att det fanns också en marknad för en söt likör som tog på den populära mandelsmaken .

Den andra berättelsen börjar år 1525 med renässansmålaren Bernardino Luini, som fick uppdrag att skapa en målning av Madonna. Han hittade sin modell i en ung änka som var gästgivare och möjligen Luinis älskare.

Historien fortsätter att den här rättvisa kvinnan gav målaren en gåva med aprikoskärnor blöt i brandy. Receptet på denna läckra likör gick över generationer och hamnade i familjen Reina, som tillfälligt arbetade för Lazaronnis i Saronno. Förmodligen är detta samma recept som används idag i Disaronno Originale.

Detta är en av de mest populära märkena med premium amaretto och dess etikett är tydligt markerad med datumet 1525.

Förvånansvärt gjorde inte amaretto det till USAs stränder fram till 1960-talet och det tog inte lång tid för amerikanska dryckerna att bli kär i sin läckra smak.

Amaretto Cocktails

Amaretto är en populär cocktailrediens och används ganska ofta för att skapa läckra drycker som har en sötare profil.

Det parar också med en stor variation av smaker och det kan överraska dig den stora skillnaden som ett litet skott amaretto kan göra i en cocktail.

Amaretto kan serveras på egen hand över isen. Ett annat populärt och enkelt sätt att servera det är att helt enkelt hälla ett skott amaretto över isen i ett långt glas och toppa det med cola. Du kan också göra hemlagad amaretto eller en mandelsirap som ett alkoholfritt alternativ .

Amaretto Shots och Shooters

Hur göres amaretto?

Namnet amaretto härstammar från ordet "amaro". Amaro översätter från italienska till "bitter" och används ofta för att beskriva bittera aperitifer och digestifs som Amaro Averna . Amaretto är verkligen inte en bitter i den meningen och suffixet "etto" lägger till "lite" i definitionen, så "amaretto" tolkas ofta som "lite bitter" .

"Lite bitter" är ett lämpligt sätt att beskriva många amarettos eftersom dess profil är en sötad mandelsmak med tips av bittra anteckningar som varierar från ett recept till ett annat. Även om amaretto anses vara en amaretto-smakad likör , är den ofta gjord med aprikosputor. Vissa recept använder fortfarande mandel och andra använder en kombination av de två.

Det kan variera från varumärke till varumärke, men de flesta amaretto är flaska på 21-28% alkohol / volym (42-56 bevis) .