Tyska potatisorter

Vilken potatis kan jag använda i vilket recept?

Potatis är en stor del av den tyska kulinariska kulturen, trots att de inte kom fram på tyska bordet fram till 1716. Deras tidigaste introduktion var ett halvt århundrade tidigare i Bayern, men de ansågs vara giftiga, så bönderna skulle inte adoptera dem tills Karl V beställde dem att växa och äta potatis eller ha näsan avskuren.

Länder har sina egna specifika potatisorter som är mycket populära och växer bra i sitt klimat.

Det finns också oro över olika sköldpaddor och andra potatissjukdomar som gör spridningen av potatisorter svåra över gränserna. Lägg till det faktum att nya sorter av potatis måste registreras i Tyskland för att odlas där, och registranterna har då en exklusiv 30-årig licens för att sälja sina potatisar och du förstår varför vi inte kan hitta tyska potatisar i affärerna. Nordamerika har några väldigt snälla sorter och särskilt på bondens marknader borde du kunna hitta några specialiteter utanför mataffären som har egenskaper du vill ha för matlagning.

Typer av potatis

Enligt lag måste tyska matvaror ange varifrån varje varuprodukt har sitt ursprung (Israel, Spanien, etc.) och uppmanas att ange den exakta sorten av en grönsak. Däremot anger amerikanska butiker endast ett generiskt namn (gul potatis, röd potatis) och ofta är ursprunget okänt.

Och detta, även om det finns hundratals potatisorter, av vilka vissa har goda egenskaper, medan andra är bättre producerade och har liten smak. Men de ser alla lika ut.

Tyska butiker märker en potatis om det är "festkochend", "vorwiegend festkochend" och "mehlig", som vi beskriver i form av vaxartat, medium eller primärt vaxartat och mjölkt eller stärkande.

"Festkochend" - vaxartad - Dessa är potatisar med lågt stärkelseinnehåll, som håller sig väl efter matlagning. De är bra för sallader, saltpotatis, "Bratkartoffeln" eller stekt potatis, och grytor och soppor.

I Tyskland kan de sorter som du kanske ser heter Cilena, Linda, Nicola, etc. I USA är vaxartade typer oftast röda potatisar, inklusive Chieftain, Red La Sota och Klondike Rose. Fingrar är också vaxartade. Prova vaxartade sorter i varm tysk potatisallad med bacon eller Schwaebische potatisallad .

"Vorwiegend Festkochend" - Primärt vaxartade eller mellersta nivåer av stärkelse. Det här är dina allrounda arbetshästar och gör det bra i mashedrätter samt gratiner eller potatisallad. I USA inkluderar dessa de gula och vita fleshed-sorterna, såsom Yukon Gold , Cascade, White Rose och Yellow Finn . I Tyskland kan du se Christa, Granola eller Laura. Experimentation leder dig till dina favoritvarianter för varje recept. Detta är den mest populära sorten i Tyskland, eftersom du kan använda dem i nästan vilket recept som helst. som i Bratkartoffeln eller tyska potatispannkakor .

"Mehlig Kochend" - Mjölk eller stärkelsepotatis . Dessa potatis smaka lätt och fluffigt, mos och puré lätt och bryta ner i sopp för att ge en buljongkropp.

Den typiska potatisen i USA är ryssen och dess avkommor. Blåpotatis är också stärkelse och kan bakas eller mikrovågas med framgång. I Tyskland används dessa potatisar även i potatisdumplings och innehåller sorter som Adretta och Likaria. Prova stärkelse typer i hemlagad tysk potatis dumplings eller himmel und erde .

"Frühkartoffeln" - Nya potatis kan vara någon av de tre typerna av matlagningspotatis . De skördas och säljs utan att härda huden för förvaring. De betraktas som en stor delikatess i Tyskland, serveras kokad i sina jackor med smör och dill. De är tillgängliga från maj till augusti och odlas mestadels i varma länder som Egypten och Spanien. Du brukar inte skrälla nya potatisar, men skrubba dem och ät huden.

Hur man lagar potatis

Tyska matlagningar ordinerar vanligtvis potatis tillagas hela, skälls sedan ( se instruktionerna här ).

Detta är inte alltid praktiskt i Nordamerika, eftersom köttpotatis vanligtvis är flera gånger större än tyska sorter (regionala preferenser) och mekaniserad skörd och lång lagring resulterar i många potatisar med stora grå och svarta fläckar som måste avlägsnas. Också i stormarknaderna är det svårt att veta om potatiserna har sprutats med bekämpningsmedel eller andra kemikalier för längre hållbarhetstid. Tyska livsmedelsföreskrifter måste ange om potatisen har behandlats på något sätt, inklusive strålning för att öka hållbarheten.

Ett sätt att hitta potatis du kan laga hela och använda i tyska recept är att handla på bondens marknader och exklusiva livsmedelsbutiker som erbjuder ett större produktsortiment. Ett annat sätt är att odla några potatisväxter i din trädgård och njuta av skörden i några veckor på hösten. Potatisodling är inte särskilt svår så länge du håller plantorna vattna regelbundet (se instruktionerna här).