Varianter av spansk sherry

Sherry är spansk Fortified Wine

Sherry, eller jerez, är det spanska vinet från den södra regionen Cádiz och njutes överallt i Andalusien. Sherry har funnits i många århundraden, i själva verket nämndes det i grekiska texter så långt tillbaka som 4: e århundradet f.Kr.

Sherry är särskilt populär hos engelska och har varit i århundraden. Faktum är att i Shakespeare's play King Henry IV, del II, talar Falstaff i detalj om diken av sherry eller "säck", som det kallades.

Han avslutar sitt tal om ämnet genom att svära: "Om jag hade tusen söner, skulle den första mänskliga principen jag skulle lära dem att de skulle vara, att förse tunna potatis och att lägga sig till säck."

Det finns faktiskt ett antal officiella typer som sträcker sig från mycket torra med blek halmliknande gul, till sött med en mörk mahognyfärg.

Torra Sherries

Följande sherries är torra. Detta beror på att deras must eller druvsaft har gått igenom en komplett jäsningsprocess .

Fino: Det här är en klar, halmfärgad sherry som är torr, lätt och doftande. Det är åldrat med jäst som kallas flor . Den innehåller 15-18% alkohol.

Amontillado: Den har en gult färg och det är en lätt och slät sherry med en viss hasselnötbukett. Den innehåller 16 till 22% alkohol.

Oloroso: Färgen på Oloroso sherry kan sträcka sig från bärnstensfärg till mörk mahognyfärg. Som namnet antyder är denna sherry "doftande". Den innehåller 17-22% alkohol.

Raya: Det här är en del av Oloroso-gruppen, men den är mindre känslig och har inte lika mycket arom.

Palo Cortado: Denna mahogny-färgade sherry faller mellan Amontillado och Oloroso . Det är torrt och har en hasselnötbukett. Den innehåller 17-22% alkohol.

Sweet Natural Sherries

Dessa typer av sherries tillverkas huvudsakligen av två sorter av druvor - Pedro Ximenez och Moscatel.

Efter skörd sätts de genom en process som kallas soleo eller "övermognad" vilket resulterar i en hög koncentration av socker i druvan. Detta gör ett mycket sött, tätt måste. När det är gjort till vin, åldras det genom oxidation och sätts i soleraserna . Solera är namnet på både den speciella process som denna sherry går igenom samt fatorna. I solera- processen sätts sherry i en serie fat för åldrande. En del sherry från det sista fatet hälls ut och fatet fylls sedan med sherry från nästa tillfälle tills det första fatet är fyllt med ny sherry.

Pedro Ximenez: Denna söta sherry är gjord av druvor med samma namn. Det är mycket mörkt och aromatiskt, med en bukett rosiner. Den har hög alkoholhalt .

Moscatel: Muscat är det engelska namnet på detta söta raisinvin från Moscatel- sorten av druvor . Den produceras i provinsen Málaga och är varm och söt och har en mörk färg.

Blandade Sherries

Torra sorter av sherry blandas med söta för att göra lite söta sherries.

Blek grädde och grädde: Båda är söta viner . Pale Cream-sorten är ljus och bara lite söt, där Creams sherry är söt, mörk och har en mycket intensiv arom.

Cream sherry är faktiskt tillverkad av Oloroso- sorten av sherry. Dessa är goda efterrättsviner och innehåller mellan 15,5 och 22% alkohol.

Manzanilla: Denna typ av sherry produceras endast i kuststaden Sanlúcar de Barrameda, där bodegasen faktiskt har ett speciellt mikroklimat. Detta vin har sin egen ursprungsbeteckning och kan endast produceras i staden. Det är mycket blekt och torrt och innehåller 15-17% alkohol.