Hangover 101: Vad som orsakar det och hur man förhindrar smärtan

Den baksmälla, vilket fryktat ord! Det ger upphov till frossa mot benen och ditt huvud börjar tjocka, bara tänka på möjligheten att vakna upp på morgonen trött, illamående och bara vansinnigt. Men ofta tänker vi inte på det här medan vi har det bra med vänner och beställer en annan gammaldags eller, ännu värre, en Jäger-bomb .

Så, varför får vi bakslag? Hur kan vi undvika dem?

Hur illa kan det bli? Och vad kan vi göra när vi har en? Det är de frågor vi ska svara på och det är verkligen vad du vill lära dig. Det är därför du är här, är det inte?

Bagerisymtom

Hur vet jag om jag har en baksmälla? Först och främst kommer du att veta det när du har en! Om du aldrig har haft baksmälla, anser dig själv lycklig.

Det finns vanliga symptom på en baksmälla. Förhoppningsvis kommer du inte att lida av alla dessa på en gång. Om hela denna lista beskriver ditt nuvarande tillstånd, berätta för alla att lämna dig ensam och gå tillbaka till sängs.

10 faktorer som kan orsaka en baksmälla

Det finns ett antal faktorer som spelar en roll för huruvida du kommer att drabbas av en baksmälla efter en natt att dricka.

Många orsaker är uppenbara och de flesta av oss vet vad våra egna begränsningar är.

Det är självklart att den enda sanna sätten att undvika en baksmälla är att undvika eller allvarligt begränsa den mängd alkohol du konsumerar . Annat än det finns inga garantier.

  1. Inte tillräckligt med vatten. Etanolen i alkoholhaltiga drycker har en dehydrerande effekt som orsakar huvudvärk, torr mun och trötthet. Denna effekt kan minskas genom att man dricker mycket vatten före och under hela natten av att dricka.
  1. Effekter på din lever. Din lever bryter ner etanol med hjälp av enzymer som produceras av leverceller. Dessa kemiska reaktioner gör många saker som inkluderar försämring av leverns förmåga att leverera glukos till vävnader, särskilt till hjärnan. Glukos är ansvarig för hjärnans energi och bristen på det leder till trötthet, svaghet, humörhet och minskad uppmärksamhet.
  2. Kongener. Congeners är biprodukterna av processen med alkoholjäsning och överdriver symtomen på en baksmälla. Ju mer congeners konsumeras, desto sämre en baksmälla kommer sannolikt att vara. Mörk spiritus som brandy , whisky och rött vin innehåller mer congeners än lättare andar som vodka och vitt vin . På samma sätt har billigare sprit haft färre av dessa orenheter borttagna genom filtrering och är mer benägna att orsaka en baksmälla. Det betyder att billig vodka faktiskt kan påverka dig mer än en high-end whisky.
  3. Söta drycker. Vissa människor tror att sockret i sötare cocktails bidrar till svårighetsgraden av bakslag. Det kan vara något för detta. Den mer troliga förklaringen är att sötare drycker tenderar att maskera alkoholens smaker och orsaka att våra smaklökar längtar efter mer socker samtidigt. Detta uppmuntrar oavsiktligt oss att dricka mer.
  1. Rökning. Rökare (och även några icke-rökare) tenderar att röka mer när de dricker. Detta kan leda till nikotinförgiftning, vilket också kommer att förvärra hängare.
  2. Genetik. Vissa människor är genetiskt lyckliga när det gäller bakslag och kommer sällan - om någonsin - att drabbas av effekterna. Andra har en förutsättning att lida och symtomen kan vara svårare och frekventa. Det borde inte ta dig lång tid att ta reda på var du faller på detta spektrum.
  3. Vikt är en faktor. Ju mindre en väger, ju mer den personen kommer att känna effekterna och efterverkningarna av alkohol i lägre mängder. Detta är en anledning till att kvinnor tenderar att bli fulla snabbare än män och kan ha en hårdare tid med bakslag.
  4. Din ålder. Ju äldre du är, desto mer sannolikt är du att ha en svår baksmälla. Detta är vanligtvis inte en faktor eftersom vi brukar ta det lite lättare eftersom vi lär oss av våra yngre års misstag. Det är förstås inte alltid fallet och du har blivit varnad.
  1. Är det i ditt huvud? Det finns något att säga om psykosomatiska effekter. Om du tror att du kommer få en baksmälla kommer du förmodligen att få en. Titta på den ljusa sidan och spara dig själv: det är ingen garanti, men det kan hjälpa.
  2. Ta det lugnt. Slutligen, ju mer du dricker eller ju mer du gnuggar på kort tid, desto sämre blir din baksmälla. Det här borde vara uppenbart, men vi alla kan använda en påminnelse från tid till annan.

Tänk innan du dricker: Du kan vara i stånd att förhindra en baksmälla

Före och under din natt av att dricka, finns det några kloka val du kan göra som kan minska effekterna av din elände nästa dag . Vem vet, du kan till och med undvika en helt, men det enda sättet att garantera att man inte ska dricka alkohol alls.

Innan du dricker

Medan du dricker

Viktigt: Om du upplever tremor, magont eller se blod i din kräkning, sök omedelbart professionell medicinsk vård. Du kan ha kraftigt överdriven det och bör genast gå till akutrummet.