Iced Tea: En året runt sydlig tradition

Southerners dricker istår året runt och har druckit istee sedan 1800-talet när is blev allmänt tillgänglig. Om du beställer te i en restaurang i söderna får du istea - förmodligen sötad, så om du vill ha det varmt eller osötat, så säger du det bättre!

Teväxten, en buskig vintergröna buske som kan växa till en höjd av 30 meter, anses vara ursprunglig för en region som täcker Tibet, västra Kina och norra Indien.

Te blev en så populär dryck av det sjätte århundradet i Kina, att köpmännen beställde en bok som lockade nöjen att dricka te. Tedryck spred sig till Europa under sextonhundratalet, när handeln med Kina blev vanlig. Idag är England världens nummer ett te konsument.

Engelska och irländska kolonister gjorde te till en populär dryck i Nordamerika fram till Boston Tea Party 1773, när bosättare motsatte sig de tunga skatterna och stormade tefartyg i hamnen i Boston. Brittarna fortsatte att dominera temarknaden fram till 1859 när amerikanerna George Huntington Hartford och George Gilman började köpa te direkt från fartygen och sålde det till sina kunder för en tredjedel av priset för andra. De bildade "The Great Atlantic and Pacific Tea Company", som senare växte in i en kedja av stormarknader under namnet "A & P."

I slutet av 1800-talet åtnjöt amerikanerna "iste", som populariserades av Richard Blechynden vid 1904 St.

Louis Worlds Fair.

Många människor börjar fortfarande med bulkte eller påsar, men idag kan du få gott iste i burkar eller flaskor, från flytande koncentrat och från pulver. Några av de nyare sorterna kan bryggas i kallt vatten.

Te innehåller ett antal ämnen, inklusive koffein, eteriska oljor, enzymer, tanniner och fenolföreningar.

Det innehåller också kalium och magnesium. Te (utan kräm eller socker) har 2 eller 3 kalorier per 6 uns.

Förvara bulkte i upp till 18 månader i en lufttät behållare, helst metallisk. Kinesisk te håller upp till 3 år.

En tappning hur-från "Southern Cooking" av SR Dull (1928): Det enda receptet att göra te är, använd en bra te te, använd färskt kokt vatten, gör te snabbt och låt aldrig det stå på löv. Fru Dull fortsätter att tillägga att det använda vattnet kan göra skillnad och råder att använda lergods eller glas för att brygga.

Hur man gör söttisad te

  1. Ta 1 liter färskvatten - helst filtrerat eller gott vattenflaskvatten - till koka. Ta bort potten från värmen och tillsätt 6 tepåsar. Steppa tepåsarna i vattnet i 9 minuter. Ta bort tepåsarna, kläm dem försiktigt.
  2. Fyll en stor kruka med is och tillsätt det kylda teet.
  3. För sött te, tillsätt 1/2 kopp eller mer socker, eller smaka på.
  4. Lägg till citron kilar eller färska mint, om så önskas.

Du kanske också gillar