En introduktion till Rom

Utforska den söta smaken av de olika stilerna av Rum

Rum är en av de mest populära spritdryckerna och det används för att skapa många av våra favoritcocktails, inklusive daiquiri och mojito . Rummets söta smak gör den till en mångsidig mixer och det är viktigt för alla välfyllda barer . Den kan användas i allt från de fantastiska tropiska dryckerna på tiki-scenen till de varma dryckerna som håller oss välsmakande hela vintern.

Det finns en mängd rom tillgängliga idag och det är roligt att utforska allt som denna destillerade anda har att erbjuda.

Vad är rum?

I sin enklaste definition är rum en sprit destillerat från socker . Suket kan vara antingen rent sockerrör, en sirap eller melass. Oavsett basen är romens underliggande smakprofil ett sött rostat socker.

Det är bara en allmän beskrivning och, när du börjar utforska romens värld, kommer du att finna att det finns tydliga skillnader. Rum produceras över hela världen och varje region och land har olika lagar och traditioner som används i sin produktion. Var och en av dessa kommer att ge den individuella rom olika och distinkta egenskaper.

Som det är fallet med whisky finns det ett antal stilar av rom som produceras. Ljus, guld, mörkt, kryddat och smaksatt rom är bland de mest populära. Det finns också ursprungsspecifika stilar som cachaça och rhum agricole tillgängliga.

Rummets historia

Rum är en av de äldsta destillerade spriten och det har en av de mest färgrika historierna av alkoholhaltiga drycker.

Hela böckerna har skrivits som detaljer rums historia och Wayne Curtis "och en flaska rum" är en av de bästa tillgängliga. Vi kommer bara att beröra kort om sin expansiva historia här.

Columbus introducerade sockerrör till Västindien år 1493. Det första romet producerades i Brasilien, Barbados och Jamaica, vilket gjorde rom till den första destillerade andan i New World.

Vid mitten av 1700-talet blev rom gjord i hela Karibien och Sydamerika. Det blev snart populärt i New England och producerades där också. Idag produceras rom över hela världen.

Rom-slingan var gjord av rom, socker, vatten och citronsaft och hävdas ha varit den första amerikanska cocktailen . Men i en nyligen upptäckt av David Wondrich-som är detaljerad i den andra upplagan av sin bok, " Imbibe! " - det kan faktiskt ha varit mintjulep .

Hur produceras rum?

Användningen av sockerrör skiljer rum från alla andra vätskor . I de flesta fall används melass . Detta är en biprodukt som resulterar under omvandlingen från råsocker till det kristalliserade sockret vi använder hela tiden i våra kök.

Många av de tidiga karibiska rummen producerades med melass och "skum" från sockerproduktionen . Skummningarna erhölls från sockerrörens kokning och blandades med melass och "dundrar" (kvarvarande sediment i stillbilden). Enligt Wondrich gav detta rum som de från Jamaica deras signatur "funky" smak.

Användningen av melass ensam började i Colonial America och detta gav en mildare rumsmak som liknar de flesta rom vi känner till idag.

Vissa stilar av rom, som cachaça och rhum agricole, börjar med nypressad sockerrörsjuice i stället för melass.

Melassen eller sockerrörsjuken fermenteras därefter och destilleras. Pottstillstånd används i många av de traditionella rummen, men de flesta använder nu kontinuerliga kolonnstillstånd.

Många rom är sedan åldrade i träfat . Den typ av ved som används är ofta den avgörande faktorn på färgen på rom som produceras i slutet. Det är viktigt att notera att klimat spelar en viktig roll i hur länge en destillerad anda är åldrad och Rom är inget undantag.

Rummen som produceras i tropiska klimat kommer i allmänhet att åldras under en kortare tid än de i kallare klimat. Det är därför du kanske ser ett mörkt karibisk rum i åldrarna i bara tre till fem år medan ett nordamerikanskt rum av liknande färg och ekig smak kan vara åldrat i omkring 10 år.

Många rum destillatörer kommer också att använda gamla bourbon fat för åldrande eftersom de inte kan återanvändas i den whisky produktion. Detta kan lägga till några underliggande whiskyliknande smaker till romet, något som du också hittar i många tequilas.

Majoriteten av rum tappas på 40 procent alkohol per volym (80 bevis) . Det finns några undantag, inklusive överdrivna rum som kan nå 151 bevis. Den högre alkoholhalten gör att dessa är ett populärt val för att lätta drycker i brand .

Light Rum

Lättfyllda rom kallas ibland som vit eller silver rom. Det är den vanligaste stilen av rom och är en mycket subtil vätska, mycket som vodka med en söt tand.

Dessa rum är i allmänhet åldrade i rostfria tankar i upp till ett år och filtreras före tappning. Denna process ger ljusa rum sina rena, lätta smaker. De är de mest populära rummen att använda för cocktails och bland de mest prisvärda rummen på marknaden.

Guldrum

Medium-bodied rums kallas ofta guld eller gult rom. De är ofta ganska rika och överraskande smidiga. Denna smakprofil är ett resultat av antingen produktion av kongenare (organiska föreningar som produceras under produktionen) eller tillsats av karamell.

Guldrom sitter ofta i ekfat, vilket också bidrar till deras mörka, släta egenskaper. Många av dessa rum gör en mjuk dragkedja och kan användas i stället för ljus rum i vissa mörkare cocktails.

Som med alla rom varierar kvalitet och pris kraftigt från ett varumärke till ett annat . Det är alltid en bra idé att läsa etiketterna så att du vet vad du köper, särskilt när det gäller tillsatsens potential.

Åldrigt rum

Liknande i färg och kropp till guldrom, bör åldersrom särskiljas från sina motsvarigheter eftersom de inte innehåller några tillsatser. Majoriteten av "mörka" rum faller också i denna kategori.

På samma sätt som en añejo tequila , kommer åldrarna att få sin gyllene färg från de fat som de är åldrade i. Eftersom dessa rum är i kontakt med träet under en längre tid, tar de naturligtvis upp smaker och färger på fatet.

Nästan alla åldringar kan blandas i drycker och många kan stå på egen hand och åtnjöt rak. De varierar mycket i åldern, med de äldre rummen kostar mer än yngre flaskor.

Dark Rum

Tunga eller mörka rum används vanligtvis i rumstansar . Det är också vanligt att hitta dem blandade med ett ljust rom i många tiki-cocktails som den populära orkanen .

Dessa är de rikaste rummen som får sin smak från åldrande i förkolnade ekfat. Förutom att lägga till en rik, söt smak för cocktails, är mörka rum den föredragna släkten av romfamiljen, särskilt fina rum som Angostura 1824.

En underkategori av mörkt rom är de som kallas blackstrap . Dessa produceras från de mörkaste melasserna som produceras under den tredje koka medan raffinering av socker. Den resulterande rom är lika mörk, rik och tjock. Du kan till och med tänka på dem som desserter av romvärlden. Leta efter flaskor som Cruzan Black Strap och Captain Morgan Black Spiced Rum .

Overproof Rum

Överdämpande eller högt skyddande rom används ofta som en flotta i cocktails . Detta kraftfulla rum är 75 till 75 1/2 volymprocent alkohol (150-151 bevis) och kan vara lika farligt att dricka som Everclear om det inte är utspätt på något sätt.

Detta är ett populärt rom för att skapa flammade drycker eftersom det höga alkoholinnehållet gör det lätt att bränna. Om du redan är full, försök inte leka med eld i dina drycker. Använd aldrig överdrivna vätskor av något slag i matlagning eller nära öppen eld eftersom de är mycket brandfarliga.

cachaça

Det brasilianska romet känt som cachaça skiljer sig från andra eftersom det hoppar över melasserna och istället använder ren sockerrörsjuice i destillationsprocessen. Enligt lag måste cachaça produceras i Brasilien.

Cachaça är en av de sötaste rummen som finns, men många människor - särskilt i Brasilien - tycker inte om att kategorisera det som ett rom. Istället betraktas det ofta som en unik destillerad anda som är sin egen kategori.

Medan cachaça en gång endast var tillgänglig i Sydamerika, njuter den av världens berömmelse idag. Det finns många fascinerande märken som är tillgängliga att utforska och de springer ut på pris och kvalitet. Många destillerier, som Novo Fogo, spelar även med olika typer av exotiska skogar som ger unika smakprofiler till andan.

Den mest kända cachaça-cocktailen är caipirinha , Brasiliens nationella dryck. Ändå är det en fantastisk mixer för en mängd olika cocktails, inklusive de som brukar använda ett standardrom.

Rhum Agricole

Liksom cachaça destilleras rhum agricole också från ren sockerrörsjuice. Medan rom i allmänhet inte har täta regler för sin produktion är rhum agricole ett undantag.

Rhum agricole måste produceras i franska territorier, oftast ön Martinique, och det styrs av en AOC ( appellation d'origine controlle ), som liknar Cognac . Det destilleras från färskpressad sockerrörsjuice med hjälp av en Creole kontinuerlig kolonn fortfarande. Röret kan endast skördas under torrsäsongen och saften måste extraheras inom tre dagar.

Rhum agricole är noterat för sin gräsbevuxna, söta smak eftersom sockerrör är ett gräs. Juiceens renhet ger en speciell smak till denna stil av rom. Liksom de flesta rom, kan den blandas i nästan vilken cocktail du kan tänka dig.

Smaksatt Rum

Smaksättning Rom genom att tillsätta kryddor och aromater under destillation blev populär under senare delen av 20-talet. Kokos rum och kryddad rom är de mest populära och har varit runt det längsta. Ändå har vi idag mango, jordgubb och många andra smaker att välja mellan. Sorten har vuxit för att konkurrera med antalet aromatiserade vodkaalternativ som finns tillgängliga .

Många kommersiellt producerade smaksatta rum kommer att använda konstgjorda och naturliga ingredienser för att tillsätta önskad smak till en vit rombas. I sällsynta fall används en naturlig infusion av frukter eller örter. Men precis som med vodka är det väldigt lätt att skapa ditt eget infunderat rum .