Lär dig att skapa lagade cocktails och skott

3 enkla steg till flytande sprit som ett proffs

Bartenders använder en teknik som kallas flytande för att skapa lagrade cocktails och skott. Det är väldigt lätt att lära sig och alla kan göra det, allt du behöver är lite övning och några tips för att komma igång.

Teorin bakom lagrade drycker

Lagrade drycker har varit populära i över ett sekel. Det började med en flerskiktsdrink som kallades pousse-caféet. Dessa kan ha fem eller fler färgglada och smakrika likörer som är skiktade i ett glas.

Medan de föll out of favor, används flytande tekniken fortfarande mycket av bartenderna.

I dag flyter vi oftast till:

Som du kommer att se är tekniken lätt. Tricket är att lagra ingredienser enligt deras specifika gravitation . Detta innebär att den nedre ingrediensen i din dryck behöver vara tyngre än de översta lagren. Ju större densitetsskillnaden mellan två lager, desto bättre separation kommer du att få i skikten.

Rolig Fakta: Grenadin är en av de tyngsta vätskor som används i baren och det sänker nästan alltid till botten av ett glas, även när det är den sista ingrediensen hällt. Grenadins täthet är det som gör drycker som tequila soluppgång och eldfluga så cool att titta på.

Hur man flyter sprit i en drink

Flytande alkohol eller någon flytande ingrediens är inte svårt och det är en bra bartending teknik att lära. Ta din tid och var uppmärksam på hur det känns när du får det perfekta skiktet, försök sedan att upprepa det. Det kan ta några drycker för att få det, men blundarna är lika roliga att dricka.

  1. Börja med de tyngsta ingredienserna i botten av glaset.
    • I fallet med skiktade skott som B-52 skulle detta vara Kahlua. Baileys är nästa och Grand Marnier är sist.
    • När det gäller blandade drycker som fylls med sprit, bygga drycken som receptet rekommenderar. Blanda bland annat vodka, apelsinjuice och is av en Harvey Wallbanger innan flytande Galliano på toppen.
  2. Håll en mussla upp och ner över drycken. Medan du kan använda någon sked, är skålen av en spsk tunnare än den genomsnittliga skedan. Den ska passa inuti de flesta glasögon, inklusive glasögon. Det långa handtaget hjälper också till balans och håller din hand stadigt.
  3. Häll långsamt vätskan över baksidan av skeden och på toppen av drycken. Flytta skeden upp när glaset fylls.
    • Detta fungerar eftersom skeden saktar ner hällen och sprider den övre vätskan och förhindrar att de två blandas ihop. Om dina lager verkar blanda ihop, ge dem en minut. När turbulensen löser sig ska dina lager bli mer definierade.
  4. Om ditt recept kräver flera lager, bara upprepa steg 2 och 3.

Några tips för att lägga drycker

Övning är verkligen det bästa sättet att få känslan för att skapa rena lager. Det kan vara en utmaning först, men det blir lättare med tiden.

För att börja, ge några enkla lagrade cocktails ett försök, som irländsk kaffe eller vit ryska . Båda använder en krämflotta, som är en av de enklaste ingredienserna att arbeta med.